RØDT: Det er ikke vanskelig å se hva Herman Christiansen Frogner gjorde på da han sovnet i solen i to timer. Han måtte svi for å droppe solkremen. Foto: Privat

RØDT: Det er ikke vanskelig å se hva Herman Christiansen Frogner gjorde på da han sovnet i solen i to timer. Han måtte svi for å droppe solkremen. Foto: Privat

Slik gikk det da Herman (18) skulle lese til eksamen

Ekspertene advarer mot hasardiøs soling

(VG Nett) Været viser seg fra sin beste side, men ikke gjør som Herman Christiansen Frogner (18).

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

I det fine været på tirsdag bestemte han seg for å benytte anledningen til å lese til eksamen ute, skriver Gjengangeren.

Han droppet solkremen fordi han ikke skulle være så lenge ute, men han rakk bare å slå på musikken og finne frem medie- og informasjonsboken før han døste av.

Halvannen til to timer senere våknet han til en knallrød overkropp med et svært uvanlig mønster.

- Jeg fikk skille nederst på grunn av boken, og en stripe over brystet på grunn av hodetelefonene. Og så solbrilleskille da, sier han lattermildt til VG Nett.

- Jeg trodde ikke det var så ille først, men utover dagen begynte det å gjøre vondt og svi. Jeg har smurt meg med aloe vera siden.

Fortsetter finværet? Sjekk været der du er på pent.no!

Faktor 30

Dagen etter måtte Herman stille til eksamen med solbriller på for å skjule det store skillet. Men til tross for at det ikke ble så mye lesing i solen, gikk det bra.

- Eksamen gikk fint tror jeg. Jeg sovnet i alle fall ikke. Folk synes det er veldig morsomt, sier 18-åringen.

Herman forteller at han ofte har fått svi for å droppe solkremen, men denne gangen tror han at han har lært.

- Nå er jeg på vei til stranden, men i dag skal jeg smøre meg med faktor 30. Jeg er fortsatt rød og det svir, så jeg tror jeg har lært, sier han.

Har du vært like uheldig? Del dine bilder og historier her!

SOLTIPS: Les mer om trygg soling i dagens VG. Foto: Faksimile

Hasardiøse i solen

Ifølge en ikke ennå publisert undersøkelse fra Kreftforeningen er Herman langt fra den eneste som slurver med solkrem. Hvert år blir mer enn halve Norges befolkning over 18 år solbrent.

Én av fem smører seg faktisk aldri med solkrem og 53 prosent av de spurte svarer at de har blitt solbrente i løpet av det siste året - og det er farlig.

Overdreven soling er ifølge kreftregisteret den viktigste årsaken til all hudkreft - noe som kan føre til cirka 15.000 nye tilfeller hvert år.

- Vi er uten tvil hasardiøse når vi soler oss. Etter en lang vinter kaster nordmenn klærne med en gang solen dukker opp. Vi lever stressende liv, og vi stresser med å bli brune og flotte raskest mulig. For vinterblek, nordisk hud er dette ren risikosport, sier forsker Trude Eid Robsahm i Kreftregisteret til VG Nett.

Hvordan nyter du finværet? Send dine bilder inn her!

- Sol deg sakte

Statsmeteorolog Marit Helene Jensen i Meteorologisk institutt advarer mot sterk UV-stråling nå.

- Godværsperioden vi nå er inne vil eksponere oss for den kraftigste UV-strålingen hittil i år, sier hun.

Men fortvil ikke. Rådet fra rådgiver Mona Stensrud i Kreftforeningen for å unngå de farlige UV-strålene er enkelt:

- Det handler ikke om å unngå solen totalt, men å sole seg litt saktere. Brunfargen kommer selv om du bruker solkrem, det tar bare litt lengre tid, sier hun.

Del gjerne dine gode sol-tips i kommentarfeltet!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder