SKTTEØKNING KAN VÆRE NØDVENDIG: Valgforsker Frank Aarebrot mener regjeringen burde vurdere å bryte valgløftet om å ikke heve skatter og avgifter. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

SKTTEØKNING KAN VÆRE NØDVENDIG: Valgforsker Frank Aarebrot mener regjeringen burde vurdere å bryte valgløftet om å ikke heve skatter og avgifter. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Dragkampen som splitter regjeringen

(VG Nett) Regjeringen står overfor et vanskelig budsjettdilemma: Skal de velge kutt i velferdsgoder eller øke skatter og avgifter.

  • Francis Lundh
  • Anne Vinding
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Søndag braker budsjettforhandlingene løs mellom regjeringspartiene. På hoggestaben ligger barnetrygden, jernbanen, veier, uføretrygd og helse.

Valgforsker Frank Aarebrot mener regjeringen bør vurdere å bryte sitt skatteløfte fra Soria Moria for å unngå kutt i velferdstilbud.

- Fremskrittspolitikk

- Dersom regjeringen kommer i den situasjonen at de ikke vil røre skattene slik de har lovet, og derfor må kutte i velferdsgoder, så fører de to tredjedels Fremskrittsparti-politikk. Det er en politikk som er lite i takt med det velgerne deres mener, sier Aarebrot til VG Nett.

Det er ventet at regjeringen vil bruke mindre penger for å nærme seg den såkalte handlingsregelen etter de store tiltakspakkene i forbindelse med finanskrisen. I fjorårets budsjett brukte den rødgrønne regjeringen 45 milliarder kroner mer enn handlingsregelens tilsier.

Handlingsreglen tilsier grovt sett at man ikke bruker mer enn fire prosent av verdien i oljefondet (statens pensjonsfond).

Les også:- SV vil ha høyere skatter

Barnetrygd

Det har tidligere vært spekulert i om barnetrygden er ett av områdene regjeringen vil spare inn noen kroner på for å komme tilbake til vanlig bruk av oljepengene.

- Det har vært mye diskusjon om den gjennom årene, så den ligger litt tynt an for å si det sånn, sier Aarebrot.

Han mener nordmenn flest kan tåle noe høyere skatter og avgifter nå, og at Regjeringen eventuelt kan kompensere med reduksjoner i senere budsjetter. SV har allerede foreslått økte avgifter.

- Debatten SV har kommet med er interessant, og noe alle de tre regjeringspartiene bør overveie. Det å fremstå som en regjering som kutter i velferden er farligere for Arbeiderpartiet enn å ha brutt et skatteløfte når det er flere år til neste valg, sier Aarebrot.

Forslag

VG har tidligere skrevet om de mulige kuttene i samferdsel. Men det ble det så mye rabalder om i den rødgrønne leiren at Senterpartiets sentralstyre gjorde et vedtak om at de ikke aksepterer slike kutt. For å få nok penger til tog, krever SV at også sydenturene blir dyrere. Partiet krever større avgifter på all flytrafikk.

15. februar skrev også VG at egenandeler ved legebesøk kan bli dyrere.

LES: Økte egenandeler

Tror ikke på skatteøkning eller kutt i barnetrygden

Andre eksperter VG Nett har snakket med tror derimot at Regjeringen velger en enklere løsning - at man holder skatteløftet, og heller sparer inn litt på flere forskjellige steder der det ikke er store kontroverser.

- I forhold til fjorårets budsjett skal de skjære en del tilbake, og det kommer de til å gjøre etter ostehøvelprinsippet - det vil si å ta litt over alt. Sånn sett kommer det til å bli et litt kjedelig budsjett som alle interessegruppene kommer til å være litt sure og litt misfornøyde med, sier valgforsker Anders Todal Jenssen til VG Nett.

Han tror hverken skatter eller avgifter økes, men heller ikke at barnetrygden røres.

- Det er vanskelig å si, men jeg tror nei. Det handler noe om at barnetrygd er en slags bunnplanke i velferdssystemet, og det tror jeg ikke Arbeiderpartiet vil røre i, sier Todal Jenssen.

Da gjenstår spørsmålet hvor man vil ta penger fra.

- Det kan nok være at de vil se på en del ordninger, men jeg tror det blir lite som de fleste av oss kommer til å få noe særlig føling med, sier Todal Jenssen.

- Spill for galleriet

Også kutt i uføretrygd har vært på den politiske menyen. Men dette har SVs Karin Andersen over for Dagbladet avvist at partiet kan være med på. Hun vil ha skattelette til de som jobber deltid og mottar uføretrygd.

Politisk kommentator i VG, Eirik Mosveen, har også liten tro på skatteøkninger.

- Skatteøkningsforslaget fra SV mener jeg er et rent spill for galleriet, og det vet de som foreslår det. Men det er deres primærstandpunkt. De vet de blir slått ned, sier Mosveen.

Han tror heller ikke beløpet i barnetrygden kuttes.

LES MOSVEENS ANALYSE AV BUDSJETTFORHANDLINGENE I DAGENS VG!

Behovsprøvd barnetrygd

Aarebrot frykter regjeringen har murt seg inn i et hjørne med valgløftet om ikke å heve skattene eller avgiftene.

- Det er vanskelig å komme tilbake til fireprosentsmålet om man ikke skaffer andre inntekter. Da må man spare inn på offentlige tiltak, og de som stemmer på disse partiene gjør ikke det fordi de ønsker færre velferdstilbud, sier han.

Han mener at grunnen til at barnetrygden kan vurderes å kuttes i er at den av enkelte har blitt oppfattet som om den ikke oppfyller hensikten, da rike foreldre sparer den opp og gir den til barna når de er voksne.

- Velstående foreldre bruker det som et «nest egg», mens andre bruker det til daglig drift, så den skaper urettferdighet mellom 20-åringene. Behovsprøvd barnetrygd til de som sliter mest vil være en mer sosial ordning, sier Aarebrot.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder