FRIR TIL ELEVER: Jens Stoltenberg vil gi milliarder til skoleoppussing i neste års statsbudsjett. Onsdag besøkte han Stange skole i Hedmark der han lovet å fylle bassenget. Foto: Scanpix

Gir milliarder til skolebygg og svømmeanlegg

(VG Nett) Regjeringen bevilger penger til en rentekompensasjonsordning som sikrer 2 milliarder kroner til opprustning og bygging av skolebygg og svømmeanlegg i statsbudsjettet for 2009.

  • Ingunn Andersen

Investeringsrammen for kommuner og fylkeskommuner vil være på til sammen 15 milliarder kroner over åtte år.

Det kunngjorde statsminister Jens Stolteberg og kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell under et besøk på Stange skole i Hedmark sammen, onsdag.

- Det er viktig at skoleeiere er sitt ansvar bevisst i forhold til sine eiendommer. Men også regjeringen ønsker å stille opp for å understøtte skoleeiernes ansvar på dette området, sier Solhjell.

Tidligere i år sa landets kunnskapsminister til VG Nett at han ville reise rundt å pusse opp skoler selv dersom han ikke fikk gjennomslag for budsjettkravet til skolene.

Les også:Forfall for 65 milliarder i norske skolebygg

Saken fortsetter under bildet

STORE ORD: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell lovet å ta ansvar for skoleforfallet - Hvis ikke får jeg pusse opp selv, sa ministeren til VG Nett. Foto: Marte Vike Arnesen

Pengene tok slutt

Ordningen med kompensasjon av renteutgifter er en oppfølging av Soria Moria-erklæringen, der de rødgrønne varslet at de vil videreføre og forsterke innsatsen for oppussing av skolebygg.

En liknende ordning ble innført for perioden 2002-2009, men var kun ment til rehabilitering og oppussing av eksisterende anlegg.

Denne ordningen ble avsluttet allerede i 2007 fordi pengene var brukt opp før tiden.

Les også:Velkommen tilbake til forfallet

Fyller basseng

I forhold til den forrige ordningen med rentefrie lån til skolebygg, har regjeringen denne gang også inkludert svømmebasseng i potten.

Regjeringen har møtt mye kritikk for ennå ikke ha klart å oppfylle 2005-valgkampens svært uttalte løfte om å «fylle landets skolebasseng».

Ved skolestart viste en rapport at minst 248 bassenger fremdeles er stengt eller har redusert drift, skriver NTB.

- Vi vil med dette vise at vi er en regjering som er for basseng, også med vann i, spøkte statsministeren, uten å ville gi et konkret tidspunkt for nå alle bassengene blir fylt med vann.

- FOR ARBEIDSKREVENDE: Elevorganisasjonens leder Håvard Vederhus. Foto: Ingunn Andersen

Men vi er på rett vei. Bare den siste tiden har 70 basseng enten blitt pusset opp, fylt med vann igjen eller blitt bygget, sa Stoltenberg under skolebesøket på Stange, ifølge NTB.

Elevorganisasjonen fornøyd

- Vi er glade for at disse pengene kommer nå. Denne ordningen har vært viktig for elevene de siste årene og stimulerer kommunene til å ruste opp skolebygg, sier Elevorganisasjonens leder Håvard Vederhus i en pressemelding.

Elevorganisasjonens opprinnelige krav til regjeringen var 2 milliarder øremerket til opprustning av eksisterende skolebygg.

- Nå er det viktig at dette også følges opp lokalt, slik at vi får tatt de løftene som trengs. Vi er like vel redde for at nybygging kommer til å bli prioritert og at eksisterende skolebygg fortsetter å forfalle, sier Vederhus.

Venstre: - Sent, men godt

Venstres utdanningspolitiske talsmann Odd Einar Dørum er tilfreds med at det nå settes av penger til opprusting av skolebygg og svømmebassenger, men er kritisk til at en slik ordning har tatt så lang tid å få på plass.

- Jeg kan ikke skjønne at regjeringen ikke har tatt tak i dette tidligere. For å si det med et bilde: Det nytter ikke å bygge på huset hvis ikke grunnmuren er på plass. Det er ingen nyhet at vedlikeholdsetterslepet i norsk skole er formidabelt, og det har vel ikke akkurat blitt flere fylte bassenger under den rødgrønne regjeringen, sier Dørum i en kommentar til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder