Avsløring i kommisjonens rapport

FEIL ØY: I kommisjonsrapporten som legges frem i dag avsløres det at Delta trodde de skulle til Geitøya, ikke til Utøya. Grafikk: Tom Byermoen

Politiet var på vei mot feil øy

(VG Nett) Beredskapstroppen bommet på Utøya, og satte først kursen mot den nærliggende Geitøya, da de lastet opp politibåten i Tyrifjorden 22. juli i fjor.

Artikkelen er over syv år gammel

Forside - 22. Julikommisjonen

Mangel på lokalkunnskap var trolig grunnen til at innsatsmannskapene full-lastet den lille gummibåten med personell og utstyr, ifølge VGs opplysninger.

Beredskapstroppen trodde nemlig de skulle til en helt annen øy.
Disse svært oppsiktsvekkende opplysningene skal fremkomme i rapporten fra 22. juli-kommisjonen.

VG DIREKTE: Følg vår dekning av kommisjonsrapporten her

Håndholdt GPS

Etter hva VG vet hadde politiet ikke kart over området tilgjengelig i sine kjøretøy da de ankom landsiden ved Storøya.
Den eneste tilgjengelige navigasjonsutstyret skal ha vært en håndholdt GPS.

Amatørvideoen som en hytteeier tok fra Storøya av politibåten, viser tydelig at båtføreren nøler noen sekunder idet båten forlater moloen, og at de først setter kursen vestover i stedet for rett sørover.

Se videoen her.

Men etter kort tid, før motorhavariet, blir de klar over at de er på feil kurs, og retter opp og ved å kjøre sørover langs landsiden.

Geitøya ligger mellom Utøya og Storøya. VG har vært i kontakt med lokalkjente som ikke kan fatte at det er mulig å ta feil av de to øyene. På Geitøya er det nemlig ingen bebyggelse utover en skogsbrakke, og øya brukes til skogsdrift.

Utøya er derimot bebygget med mange store bygg som kan ses tydelig fra Tyrifjorden.

Visste ikke hvor Utøya lå

Da en av de første politibetjentene som kom til Utvika vitnet i Oslo tingrett, sa han at han ikke visste hvor Utøya lå.

- Jeg hadde ikke noen klar formening om akkurat hvor Utøya lå. Jeg hadde jobbet på Hønefoss i seks år, men jeg hadde aldri vært på Utøya. Men jeg husket at det var et skilt på veien hvor det står «Utøya 200 meter», så jeg hadde en klar formening om hvor vi skulle, forklarte politibetjenten i Oslo tingrett.

31-åringen er etterforsker ved Hønefoss politistasjon og var på jobb ved Kriminalvakta 22. juli i fjor.

Informasjonsavdelingen ved Politidirektoratet opplyser til VG at de ikke vil kommentere saken før på pressekonferansen de skal holde klokken 17 i dag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder