- Den enkelte borger i Norge hadde blitt rasende hvis en med for eksempel hjerteinfarkt, skulle på et sykehus hvor det så ut slik det gjør her, sier Yngve Ystad, avdelingssjef på psykiatrisk avdeling ved Sykehuset Buskerud.

«Lille» Murmansk

Dette er et psykiatrisk sykehus

LIER (VG) Dette er synet som møter svært syke psykiatriske pasienter i Buskerud. 100 pasienter blir til enhver tid behandlet ved tidligere Lier sykehus, som nå minner mest om en spøkelsesby. 36.000 kvadratmeter står tomme og forfaller.

ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Psykiatrien har gjennomgått store omveltninger siden Lier sykehus sto ferdig i 1926. Pasientene anbringes ikke lenger på enorme asyl. De psykiatriske pasientene behandles flere steder, og bare de sykeste legges inn ved psykiatriske sykehus som det i Lier. Resultatet er at fire av de syv gedigne pasientbygningene i dag er forlatt og gjerdet inn. Pasienter og ansatte skal ikke få knuste vinduer, murpuss eller takstein i hodet.

- Har ikke penger

- Vi gjør ingenting på bygningene som ikke er i drift. Vi har ikke penger til det. Det siste vi fikk hjelp til fra fylkeskommunen, var penger til å sette opp gjerde, slik at det ikke er farlig å gå rundt dem, sier klinikksjef for drift, Inge Areklett.

Avdelingssjefen understreker at behandlingen de gir, holder et høyt nivå.

- Men forsatt må halvparten av de frivillig eller tvangsinnlagte dele rom. Jeg skal ikke påstå at det svekker deres mulighet til å bli frisk, men det hjelper i hvert fall ikke, sier Ystad.

Det er lagt planer for et nytt storsykehus på Gullaug utenfor Drammen. De jobber med å trekke inn private krefter, men finansieringen er ikke på plass. Nytt sykehus kan, hvis det blir bygd, tidligst stå ferdig i 2010-11.

I mellomtiden er det «Lille Murmansk» som gjelder for de psykisk syke i Buskerud.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder