Utøya-offer: Var ikke forberedt på at en flidd vestkantgutt kan gjøre noe slikt

OSLO TINGRETT (VG Nett) Utøya-overlevende Erik Kursetgjerde (18) fikk et tøft møte med massemorderen Anders Behring Breivik i retten i dag.

  • Audun Beyer-Olsen
  • Siri Nilminie Avlesen
  • Dyveke Nilssen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Terrorsiktede Anders Behring Breivik møtte i dag til fengslingsmøte i Oslo tingrett. I salen hvor flere hundre pressefolk var møtt opp, var også overlevende fra Utøya til stede for å se gjerningsmannen som tok 69 liv på AUFs sommerleir.

VGTV: Se intervjuet

Den 18 år gamle Erik Kursetgjerde er aktiv i AUF, og reddet livet på Utøya ved å bytte gjemmested flere ganger før han la på svøm i det kalde vannet. Mandag var han til stede i Oslo tingrett for å se og høre massemorderen.

- Før det startet var det en veldig kald stemning, men i etterkant da han kom inn ble det veldig overveldende. I begynnelsen hadde han et lite smil. Det stakk mest i hjertet. At en flidd vestkantgutt som dette kan gjøre noe slikt, var noe vi ikke var forberedt på i det hele tatt, sier Kursetgjerde til VG Nett.

LES OGSÅ: Slik var Breivik i retten

- Hva tenkte du da du så at han smilte?

- Jeg prøver å tenke minst mulig på ham, men jeg synes det var ganske respektløst. Det er jo sånn han er. Det er jo en person, eller vet ikke om jeg kan kalle ham en person, som ikke eier følelser for det menneskelige i det hele tatt. Han dømmer alt ut ifra rase, etnisitet og politisk ideologi, så jeg vet egentlig ikke hva jeg skal kommentere på det.

- Hvordan var det å se ham? Er du glad for at du kom?

- Det var veldig greit å få sett ham omkranset av politimenn, men utover det så både ja og nei.

- Hvilke følelser sitter du igjen med etter å ha vært der inne?

- Jeg er jo fylt med ro etter at jeg ser han er lenket, men jeg sitter også med en uro over at en person kan ha sånne meninger. Jeg så også at han var en nervøs person. I begynnelsen var han i hvert fall veldig nervøs. Måten han skulle smykke seg med titler og alt mulig, i organisasjoner som ikke finnes, er det drøyeste av alt.

LES OGSÅ: Dommeren nektet Breivik å snakke til fornærmede

- Vil du se tilbake på det her med en større ro? At politiet nå har ham under kontroll?

- Jeg har mer ro i sjela nå. Jeg kommer nok til å sove litt bedre i morgen, men vi må ikke være redde for å vise hva han mener og synes, og ta debattene. Det kan lett skje flere 22. juli med høyreekstreme i Europa hvis ikke vi handler, og det må vi gjøre ganske raskt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder