ÅSTEDER: Flere voldtekter og voldtektsforsøk har de siste årene skjedd i dette området på Grünerløkka. Foto: Espen Sjølingstad Hoen

Voldtektsbølgen
Ble dømt til forvaring for trippel overfallsvoldtekt: Voldtektsmann: - Jeg trenger sex

Psykolog: - Sex uttrykk for sinne

(VG Nett) Voldtektsmannen (30) dro offeret i håret og la henne i bakken. «Jeg trenger sex», sa han på engelsk, før han dro av henne klærne og voldtok.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL
Stiftelsen Alternativ til Vold (ATV): Behandlings- og kompetansesenter på vold i nære relasjonerHjemfmso.no – STIFTELSEN FELLESSKAP MOT SEKSUELLE OVERGREPHjem - KONTORET FOR VOLDSOFFERERSTATNING

Det er fire år siden dette offeret og to andre kvinner ble overfallsvoldtatt av samme mann i løpet av fire måneder i Oslo sentrum.

Ved bruk av rå vold tvang den da 30 år gamle mannen til seg sex fra kvinnene. Et år senere ble han dømt til syv års forvaring.

Stadig gjentar marerittet seg for tilfeldig valgte kvinner i hovedstaden. Sist helg ble fire kvinner voldtatt i løpet av fem timer. Natt til tirsdag skjedde det igjen.

VET DU NOE OM OVERFALLSVOLDTEKTENE?Tips VGs journalister her

- Overfallsvoldtekter begås som regel av ensomme, lukkede personer som ofte har psykiske problemer, beskriver psykolog Thore Langfeldt ved institutt for klinisk sexologi og terapi.

Han legger til at gjerningsmennene er i alle aldre, fra 14-15 til 40-50, og kanskje eldre.

- Det er ofte menn med sterke aggressive følelser overfor kvinner. Årsaken ligger ofte i barndommen, erfarer psykologen.

- Alle har innvandrerbakgrunn

Etter at institutt for klinisk sexologi og terapi behandlet flere norske serievoldtektsmenn for noen år siden, opplever den kjente psykologen at så godt som alle overfallsvoldtektsmenn som blir pågrepet i Norge, har innvandrerbakgrunn.

- Mange av dem er traumatiserte. Noen er voldelig oppdratt med streng seksualmoral, og det er ikke uvanlig at de selv har opplevd voldtekt.

Men hvorfor vil de utsette andre for det vonde de selv har opplevd?

- Ingen vil. Dette kommer som en sterk følelse fra innsiden, det går ikke på viljen.

Men hvor kommer den seksuallysten fra?

- Seksualitet og sinne har mange fellestrekk. Kort fortalt uttrykkes sinnet gjennom seksualiteten.

- Grovt og hensynsløst

PSYKOLOG: Thore Langfeldt. Foto: Scanpix


I dommen fra Oslo tingrett, som ble anket, men stående, i Borgarting lagmannsrett, ble gjerningsmannen, som da var en 30 år gammel somalier, funnet skyldig i tre overfallsvoldtekter.
«Grovt og hensynsløst» fastslår retten.

LES OGSÅ: Voldtektene har flere fellestrekk

Mannen fra Somalia (30) voldtok ifølge dommen tre kvinner på åpen gate i Oslo, henholdsvis Prinsens gate, Grünerløkka og i en gate ved Akershus festning.

Det første skjedde kun åtte dager etter at han slapp ut fra fengselet etter å ha sonet en annen dom for volds- og narkotikaforbrytelser.

- Jeg blir en annen person når jeg ruser meg, da har jeg ikke kontroll over meg selv, skal han ha sagt, ifølge dommen.

I det ene tilfellet han ble dømt for, en fredag mai 2007, dro han offeret i håret, før han la henne i bakken med makt, slo og sparket i kroppen og hodet, dro av henne benklærne og voldtok henne. «I need sex» - jeg trenger sex - skal han ha uttalt.

Somalieren ble dømt til syv års forvaring med en minstetid på fire år og fire måneder. Han tilsto to av de tre voldtektene, men anket straffeutmålingen til lagmannsretten. Der ble dommen stående. Han skal utvises fra Norge etter endt soning.

BAKGRUNN: Har sikret DNA etter overfallsvoldtekter
LES OGSÅ: Vil forebygge overfallsvoldtekter med uttransport av asylsøkere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder