NY REKORD: Justisminister Knut Storberget satser på ny rekord i antall utsendte i år. Foto: Scanpix

Storberget har bestilt fly til flere utsendelser

Justisminister Knut Storberget (Ap) har bestilt fly til neste tvangsutsendelse av asylsøkere, og satser på ny rekord i antall utsendte i år.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

I fjor ble 3.340 asylsøkere uten lovlig opphold i Norge sendt ut av landet med tvang. Flere ganger leide myndighetene inn fly, enten alene eller i samarbeid med Sverige og EU, for å sende grupper med asylsøkere tilbake til der de kom fra.

En av de siste turene var i desember da 30 irakiske menn ble fulgt av over 60 polititjenestemenn fra Politiets utlendingsenhet (PU) til Irak.

Les også:5.600 fikk opphold i Norge i 2009

Justisminister Knut Storberget (Ap) sier til NRK at mange flere vil bli sendt ut på denne måten i år. Målet er å tvangsutsende rundt 5.000 personer, nesten 2.000 flere enn i fjor. Neste fly er allerede bestilt.

Les også:24 kommuner nekter å ta imot asylbarn

- Jeg kan ikke røpe nøyaktig når eller hvor det går, men det kommer til å gå mange flere fly, sier Storberget.

I januar i fjor søkte over 1.300 personer om asyl i Norge. I januar i år sank tallet til 800 personer. Storberget tror nedgangen kan ha sammenheng med at Norge nå tvangsutsender flere enn før. Det virker avskrekkende, mener han.

- Jeg tror det er en veldig viktig grunn, at mennesker som legger ut på flukt og som ikke har grunnlag for opphold i Norge ser at det ikke nytter, sier han.

Det er derfor viktig å fortsatt sende klare signaler om at det ikke nytter å reise til Norge hvis man ikke får oppholdstillatelse, mener justisministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder