BÅTEN: Dette er båten (nærmest) til Robert Johnsen, som politiet fikk tilbud om å bruke. Her er båten fotografert ved kaia i Utvika i forrige uke. FOTO: PRIVAT

Politiet fikk tilbud om denne båten kl. 18.01

Denne båten sto klar til å frakte politiet over til Utøya - 30 minutter før Brevik ble pågrepet.

 • Terje Helsingeng
 • Jorunn Stølan
 • Eric B. Utheim

Artikkelen er over åtte år gammel

Dette står i skarp kontrast til politiets konklusjon om at det ikke var private båter tilgjengelig da beredskapstroppen (Delta) skulle fraktes til Utøya.

Til VG forteller campinggjest Robert Johnsen at han avtalte direkte med politiet at de skulle få nøklene til hans båt, som lå fortøyd ved Utvika camping. Ifølge Johnsens egen mobil skjedde dette klokken 18.01 - over en halvtime før Breivik ble pågrepet.

Fra der Johnsens 3,8 meter lange 25 hesters båt lå, og over til Utøya, er det cirka 650 meter. Ferden ville tatt bare noen få minutter selv med fullastet båt.

Isteden valgte politiet sin egen røde gummibåt, som kom av gårde først klokken 18.15 - og da fra Storøya, vel tre kilometer lenger nord. Gummibåten havarerte, og politifolkene om bord måtte over i private båter som kom til. De første politifolkene kom til Utøya først 18.26.

Anders Behring Breivik skjøt og drepte 27 etter klokken seks.

Bekreftes av lydlogg

Opplysningen om at Johnsen ringte inn bekreftes av Nordre Buskerud politidistrikts egen lydlogg, som Johnsen har fått avspilt i et møte med 22. Juli-kommisjonen. VG har fått bekreftet at kommisjonens opplysninger sier at 112-samtalen startet like etter klokken 18.00.

Etter det VG forstår, er Johnsens oppringning sentral i kommisjonens undersøkelser om hvorvidt politiet kunne ha kommet seg til øya på et tidligere tidspunkt.

- Samtalen er registrert på min mobil med starttidspunktet 18.01, forteller Johnsen til VG.

Han forteller at samtalen varte noen minutter, men ikke mer enn fem. Opplysningen om at det var båter tilgjengelig, deriblant hans egen, ble gitt tidlig.

- Det var derfor jeg ringte inn.

Mens Johnsen snakket med 112, løp han opp i campingvogna og hentet båtnøklene.

- Jeg avtalte med politiet at de skulle få nøklene, og at jeg skulle stå og vente ved resepsjonen på campingen. De skulle ringe meg opp igjen, sier Johnsen til VG.

Oppringningen sammenfaller med når beredskapstroppen (Delta) var ved Utvika. To biler med topptrent politi kom fra Oslo. Den første var nedom campingen og snudde rundt klokken seks.

Johnsen forteller at han så denne bilen.

Løp med nøklene

- Etter å ha hentet nøklene etter samtalen med 112, er jeg nede på brygga igjen da noen roper «nå er de her!». Jeg løper opp mot resepsjonen for å gi politiet nøklene. Da ser jeg bare bakenden på den svarte bilen til beredskapstroppen som raser av gårde. De bare snudde og kjørte videre, forteller Johnsen.

Nordre-Buskerud politidistrikt sier at telefonsamtalen er loggført hos dem klokken 18.06.54, men at reelt tidspunkt kan være i overkant av ett minutt senere.

- Det fremgår av lydloggen at en mann som presenterte seg som Robert Johnsen beskrev de kaotiske forholdene som rådet i området. Johnsen opplyste at han disponerte en båt, sier politiinspektør Petter Solberg til VG.

- Utover dette svaret har ikke Nordre Buskerud politidistrikt ytterligere kommentarer, men avventer kommisjonenes vurderinger som antas å foreligge medio august.

Solberg presiserer imidlertid at det klokken 18.08 ble loggført at aksjonsleder og beredskapstroppen var framme på samlingsstedet Storøya, og at politibåten de ventet på var under Sundvollenbrua klokken 18.09. Båten hadde da cirka ett minutt igjen til stedet hvor den skulle plukke opp Delta. Ifølge politiets tidslinje gikk den røde gummibåten fra samlingsstedet - med politi og utstyr om bord - cirka 18.15.

Robert Johnsen sier han er sikker på at telefonoppringningen startet 18.01. Han synes det høres merkelig ut at samtalen kan ha vart helt til 18.06.54, og at den ikke kan ha startet etter at beredskapstroppen var ved Utvika.

Han sier han er hundre prosent sikker på at beredskapstroppens bil var nedom campingen etter at han hadde gitt opplysningene om båtene til politiet.

Hørte kaoset

Nordre Buskerud har i tiden etter 22. juli kommunisert at den røde gummibåten som havarerte, var den eneste de hadde tilgjengelig. I sin egen evalueringsrapport skriver politiet:

«Fredag 22. juli 2011 var politibåten det eneste sikre alternativet for transport av aksjonsmannskapet til Utøya. For transport av egne mannskaper ville båten ha fungert uten problemer. Havariet skyldtes at det kom vann i hekken og drivstoffet, da for mange og tungt utstyrt mannskap entret båten».

Robert Johnsen sier det åpenbart var kaotiske tilstander i bakgrunnen da han ringte inn.

I Bakgrunnen hørte han noe han mener var politifolk som snakket med Breivik, da gjerningsmannen ringte inn fra Utøya første gang.

- De ropte noe sånt som «Nå har vi ham her!». Men jeg husker ikke ordlyden eksakt. Dette bekrefter jo også tidspunktet for når jeg snakket med politiet, sier Johnsen.

Politiet har selv opplyst at Anders Behring Breivik ringte inn for å overgi seg første gang klokken 17.59.

Les også

 1. Derfor kollapset politi-båten på vei til Utøya

  (VG Nett) Da Beredskapstroppen lastet om bord i gummibåten før de dro mot Utøya, lå båten på en stein slik at den ikke…
 2. Politiet nekter å svare for båttabben

  Beredskapstroppen forventet at 4-5 båter ville stå klare. I stedet fikk de én gummibåt som ikke tålte vekten av dem.
 3. Politiet selger gummibåten

  TYRIFJORDEN (VG) Politiet har fått nok av «tabbebåten» - den selges til høystbydende på Finn.no.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken

Flere artikler

 1. 22. juli-rapporten: Politiet burde ha brukt MS «Thorbjørn»

 2. Utvika-frivillig: Hvorfor ville ikke politiet ha båten min?

 3. - Ville ikke dra til Utøya med færre enn seks mann

 4. Politiet var på vei mot feil øy

 5. Politimann i retten: - Jeg tenker ikke tanken på å reise over selv

Fra andre aviser

 1. Politiet kunne ha vært på Utøya 26 minutter tidligere

  Aftenposten
 2. - Politiet var på vei til feil øy

  Bergens Tidende
 3. Første politibetjent ved Utøya: Ingen egnede båter tilgjengelig

  Aftenposten
 4. - Politiet var på vei til feil øy

  Aftenposten
 5. Aksjonsleder ville ikke dra til Utøya mindre enn seks mann

  Aftenposten
 6. VG: - Politiet var på vei til feil øy

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder