ETTERLYSER STØRRE INNSATS: Reidar Hjermann mener Fylkesmannen må gripe sterkere inn i mobbesaker. Foto: Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIX /Frode Hansen/VG

Barneombudet: - Vil ha mobbebøter i skolene

(VG Nett) Barneombud Reidar Hjermann mener både fylkesmenn, kommuner og rektorer sniker seg unna ansvaret for å stanse mobbingen, og vil straffe med mobbebøter.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL
BRY DEG PÅ FACEBOOK

- Mobbing er et symptom på at det er noe som de voksne rundt barnet ikke har fått til, sier barneombudet til VG Nett.

En nasjonal tilsynsrapport avslører hele 237 brudd på opplæringsloven. Rapporten omfatter 99 skoler i 47 kommuner.

Slik ordningen er i dag er det utdanningsavdelingene hos fylkesmennene sitt ansvar å sørge for at skolene følger mobbeloven, og dermed oppfyller kravene om elevers rett til et godt psykososialt arbeidsmiljø. Barneombudet mener lovbruddene må få konsekvenser.

Fylkesmennene gjør ikke nok, mener Reidar Hjermann, som har fulgt VGs mobbeserie «Bry deg» med stor interesse.

- Fylkesmennene må vise litt muskler og veilede skolene på en skikkelig måte slik at de ikke sniker seg unna sine forpliktelser overfor barna, sier han.

Sterke historier

Av de tusenvis av henvendelser barneombudet får hvert år er det fortsatt mobbing som topper listen.

I en av de siste meldingene på ombudets nettsider skriver en 16 år gammel jente at hun ikke har noen venner lenger, etter at den nye lederen i gjengen bestemte seg for å fryse henne ut.

- De baksnakker og lager falske rykter. Det går veldig hardt inn på meg, har ingen venner lenger, mistet alle, skriver hun.

I likhet med kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) mener Hjermann funnene av lovbrudd på mobbeloven er skremmende.

- Mange elever og foreldre, og ofte lærere og rektorer også, vet ikke at det finnes en klagemulighet. Dersom foreldrene klager til rektor skal skolen fatte et enkeltvedtak etter forvaltningsloven. Er man ikke er fornøyd med det enkeltvedtaket kan man klage på nytt, og da skal rektor sende klagen til fylkesmannen. Men dette fungerer ikke på noen som helst måte i dag fordi mange ikke kjenner til sine klagemuligheter, sier Hjermann oppgitt.

- Bøter

Barneombudet foreslår at det bør innføres hjemmel for sanksjoner mot kommuner og fylkeskommuner som bryter forvaltningsloven. Ombudet vil også ha flere faggrupper inn i skolen som kan ta et mobbeansvar, som miljøarbeidere, flere helsesøstre og barnevernsansatte.

Hjermann ønsker også å pålegge skolene å ha et standardskjema for klaging på sine hjemmesider. Og skoler som ikke klarer å stanse mobbing av elever, må få dagbøter.

- Fylkesmennene må kunne bruke sanksjonsmuligheter som for eksempel bøter. Ikke minst bør fylkesmennene gjøre noe de i liten grad gjør i dag, og det er å følge opp sine egne pålegg. Det betyr at de må etterspørre hva som er gjort, eller ikke gjort i saken, sier han.

Åpne dører

Hjermann mener også at rektorer må ta et større ansvar.

- Et helt konkret middel for å bekjempe mobbing er å ansvarliggjøre ledere. På en skole er det rektors ansvar og sørge for en tydelig ledelse slik at både elever og foreldre er sikre på hvor de skal henvende seg. Det må være en dør å banke på, og en helsesøster eller sosiallærer som er tilgjengelig mer enn en dag i uka, sier Hjermann.

Da Bondevik-regjeringen la fram det første manifestet mot mobbing i 2002 var Barneombudet en av manifestpartnerne.

Men da kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) la fram et nytt manifest i år, var det uten Barneombudets medvirkning.

Grunnen er at de ønsker å være en uavhengig vaktbikkje, ifølge Hjermann.

- Har du selv opplevd mobbing i din nærhet?

- Nei, ikke personlig, men jeg vet at det var noen i klassen min på grunnskolen som hadde det forferdelig. En rektor som går ut og sier at mobbing ikke finnes på hans eller hennes skole lyver, sier Hjermann.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder