VIL HEVDE OSS SELV: Mange mobbere sier de var redde for å selv bli mobbet. Foto: Illustrasjonsbilde Sara Johannssen/SCANPIX

Derfor mobber vi!

(VG Nett) Vi mobber fordi vi er ikke liker personen, vil hevde oss selv, eller er del av en større gjeng. - Enkelte føler seg mektige av å gjør andre til ofre, mener VGs mobbeekspert.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL
BRY DEG PÅ FACEBOOK

VG og VG Netts undersøkelse om den norske mobbehverdagen avslører at hver fjerde nordmann har mobbet andre.

I undersøkelsen har vi også spurt om hvorfor folk mobber.

Alternativene som ble gitt var:

* Hevde meg selv
* Likte ikke personen
* Var en av flere som mobbet
* Lettere å være passiv tilskuer
* Usikker på grunnen

VGTV: Tine-Mari leser sitt brev til mobberne
50.000 BRYR SEG: GJØR DU? BLI MED Å SI NEI TIL MOBBING!

Flere menn

Av de 24 prosentene som sier at de har vært eller er mobbere, svarer flest at de har plaget andre fordi de var én av flere som mobbet.

Litt over 17 prosent sier de mobbet fordi de ikke likte den andre personen, mens drøye 12,5 prosent sier de mobbet fordi de ville hevde seg selv.

MOBBEEKSPERT: Tove Flack er stipendiat ved Senter for Atferdsforskning i Stavanger og har gjennom flere år forsket på mobbing. Foto: Hugo Bergsaker

Av undersøkelsen går det også frem at langt flere menn enn kvinner innrømmer mobbing.

Mobbeforsker Erling Roland ved Senter for Atferdsforkning i Stavanger mener mange ikke innser konsekvensene av sin egen mobbing før de er voksne.

- Når de er voksne skjønner de hvor alvorlig det er. Det er ubehagelig å møte seg selv i døren for mange. Derfor er det interessant at så mange erkjenner mobbingen, sier Roland.

Rolands kollega Tove Flack som sitter i VGs ekspertpanel tror mange mobbere føler at de oppnår en slags gevinst ved å rakke ned på andre:

- For enkelte kan det å gjøre noen til offer gi dem selv en følelse av å være mektige. Følelsen av tilhørighet til vennene kan bli forsterket ved at noen utestenges. Ved å få andre til å tenke negativt om spesielle elever kan en «spille ut» en konkurrent, sier Flack.

LES ALLE SVARENE FRA EKSPERTENE: Dette kan du som forelder kan gjør dersom du tror barnet ditt er en mobber

BRYR SEG! Et lite utvalg av dem som har blitt medlem av VG Netts Bry Deg-gruppe. Vi har fortsatt plass til mange flere. Foto: Grafikk/Tom Byermoen/Dan Kåre Engebretsen/Facebook

- Bare trist

VG har vært i kontakt med flere som karakteriserer seg som tidligere mobbere.

Det har også kommet flere innlegg på våre Bry Deg-sider på Faceebook fra folk som innrømmer at de har plaget andre.

Bjarte Hansen (21) fra Stavanger, som selv er tidligere mobbeoffer, forteller at han er usikker på hvorfor han mobbet andre i barndommen.

- Det er kanskje morsomt å mobbe noen den første timen. Etterpå er det bare trist. Det gir ingen god følelse verken å mobbe noen eller å bli mobbet, sier Hansen til VG.

Angrer

En annen tidligere mobber, en 29 år gammel mann fra Hordaland, sier til VG at han tenner lys for ofrene sine hver søndag kveld.

Han angrer hver eneste dag.

- Jeg kjenner ikke igjen meg selv i dag. Jeg vet ikke hva som gikk av meg. Det er ikke noe jeg er stolt av, sier 29-åringen.

Les hele hans historie HER

TIPS, TILBAKEMELDINGER, INNSPILL? brydeg@vg.no

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder