FENGSLINGSMØTE: Her er Mulla Krekar avbildet i fjor vinter i Oslo tingrett. Foto: FRODE HANSEN, VG

Anken avvist: Krekar kan utleveres til Italia

Høyesterett har forkastet mulla Krekars anke, men han fortsetter kampen for å hindre utlevering til Italia.

Artikkelen er over tre år gammel

Lagmannsretten besluttet 21. oktober at Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Hamad, kan utleveres til Italia. Han anket umiddelbart.

Høyesteretts ankeutvalg konkluderer i kjennelsen med at det er enstemmig klart at anken ikke kan føre fram. Med dette tapet har Krekar tapt i tre rettsinstanser. I juni fastslo Oslo tingrett at han kan utleveres.

Bakgrunnen for utleveringsbegjæringen var at italienske myndigheter mistenker at Krekar har deltatt aktivt i oppbyggingen av et internasjonalt terrornettverk.

Onsdag formiddag ble han pågrepet av PST, ifølge TV2.

– Vi pågrep mulla Krekar onsdag formiddag. Formålet med pågripelsen er å sikre en eventuell utlevering, siden det er unndragelsesfare. Han vil bli fremstilt for varetektsfengsling i morgen, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til VG.

Les mer: Krekars 13 år lange kamp mot rettssystemet

Tidligst utsending på nyåret

Krekar kan tidligst sendes ut av landet på nyåret, får VG opplyst. Krekars advokat Brynjar Meling får nå en frist på en uke på seg til å uttale seg før det blir fattet et administrativt vedtak i Justisdepartementet. Et vedtak kan bli påklaget til Kongen i statsråd. Den klagefristen er på tre uker.

Kongen i statsråd møter imidlertid for siste gang 20. desember.

Dermed blir det mest sannsynlig ingen Krekar-utsending før jul. Men det er teoretisk mulig med et ekstraordinært Kongen i statsråd før jul.

Meling skriver i en sms til VG at Høyesterett ikke er siste mulighet, og at han og klienten jobber med en anke til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, og en klage til Justisdepartementet.

Han er ikke optimistisk med tanke på klagen til Justisdepartementet:

– Det kan være at det finnes gode og redelige byråkrater som er opptatt av å utføre jobben sin. Men problemet er at den politiske ledelsen har instruksjonsmyndighet, og justisministeren er fra et parti som vil bli kvitt ham, sier Meling til VG.

Han legger til at han ser på flere forskjellige grunnlag for å bringe saken inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Meling understreker samtidig at klagen til Justisdepartementet ikke går på kjennelsen fra Høyesteretts ankeutvalg, som tok stilling til om vilkårene var tilstede for utsending. Klagen til Justisdepartementet dreier seg ifølge Meling om Krekar skal utsendes.

Lagmannsretten avviste at en utlevering av Krekar vil stride mot Den europeiske menneskerettskommisjonen.

Les også: Krekar sier han har lært mye av å bo i Norge

Anundsen: Avgjøres så raskt som mulig

– Justisdepartementet skal nå så raskt som mulig avgjøre om utleveringsbegjæringen skal etterkommes eller ikke, sier justisminister Anders Anundsen via sin presseavdeling til VG.

Han legger til at han er fornøyd med at domstolenes behandling av saken er fullført.

– Saken har tatt lang tid i rettsapparatet, og departementet skal nå så raskt som mulig avgjøre om utleveringsbegjæringen skal etterkommes eller ikke, sier Anundsen.

Frps Ulf Leirstein, som sitter i Stortingets justiskomite, skriver på Facebook at «julaften kom tidlig i år», og markerer kjennelsen på denne måten på Twitter:

Krexit ✈️

Jan Arild Ellingsen i Frp deler Leirsteins entusiasme:

– Jeg er strålende fornøyd. Dette viser at grunnlaget for utvisningen er til stede, sier han til NTB.

Justiskomiteens leder, Hadia Tajik (Ap), understreker overfor NTB at Arbeiderpartiet lenge har ønsket å sende Krekar ut av landet.

– Krekar har svært alvorlige anklager rettet mot seg i Italia. Tre ulike rettsinstanser i Norge har nå slått fast at han kan utleveres slik at italienske myndigheter kan få forfølge disse anklagene, sier hun til NTB.

Hevder han ledet terrornettverk

Det var i 2011 at italiensk politi startet opprullingen av et internasjonalt terrornettverk kalt Rawti Shax. Mulla Krekar ble utpekt som lederen. Selv hevdet han at dette var et politisk parti.

12. november 2015 ble Krekar pågrepet som en av mange i flere land i Europa, i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi.

Da Krekar anket til lagmannsretten framholdt han og hans forsvarer at deler av etterforskningsmaterialet skal være feilaktig oversatt. Dette ble avvist av lagmannsretten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder