BLE AVBRUTT AV DOMMEREN: Anders Behring Breivik ble nektet å snakke til de fornærmede i Oslo tingrett i dag. Her forsvarer Geir Lippestad, sorenskriver Geir Engebretsen og statsadvokat Inga Bejer Engh. Foto: Scanpix

BLE AVBRUTT AV DOMMEREN: Anders Behring Breivik ble nektet å snakke til de fornærmede i Oslo tingrett i dag. Her forsvarer Geir Lippestad, sorenskriver Geir Engebretsen og statsadvokat Inga Bejer Engh. Foto: Scanpix

Dommeren nektet Breivik å snakke til fornærmede

Pårørende snudde i døren

Anders Behring Breivik er på plass i rettssalen

Ble avbrutt av dommeren og snakket i munnen på dommeren

Referatforbudet er opphevet

Hadde et smilende drag om munnen

Retten er hevet

OSLO TINGRETT (VG Nett) Anders Behring Brevik så på publikum med et smilende drag om ansiktet da han kom inn i rettssalen.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Anders Behring Breivik ankom sal 828 i en svart dress og en hvit skjorte. Han hadde kjemmet hår og kinnskjegg. Han så mye på pressefolkene og småpratet med Geir Lippestad og sine forsvarere da han kom inn klokken 11.09.

VG Netts reporter Marianne Vikås sier at han så utover pressen med et smilende drag om ansiktet. Han har ikke forandret seg så mye i forhold til bildene han sendte ut sammen med manifestet. Han blunker mye med øynene. Bak ham står to arrestforvarere og en politimann. Det er ikke tilrop eller lignende i rettssalen. Breivik ser helt rolig ut og ser seg rundt. Han plukker seg en del i ansiktet underveis og sitter med ryggen helt inntil stolryggen. Klokken 11.38 ber Breivik om å få komme med en kommentar. Breivik ba om å få snakke til fornærmede og pårørende som har kommet hit. Dommeren nektet ham.

VGTV:Dommeren: - Derfor avbrøt jeg Breivik

Dommeren opphevet etterhvert referatforbudet i retten.

Det første Breivik sa da han fikk ordet var å påpeke at han ikke hadde fått anledning til å presentere seg. Da gjentok han frasen han har sagt i tidligere rettsmøter:

- Jeg er militærkommandør Breivik, sa han.

- Reaksjon på at han er nervøs

Det er en stille og rolig stemning i rettssalen.

- Han smilte forsiktig, det samme smilet som vi har sett tidligere i bilen på vei til retten. Hans forsvarer har fortalt at det er en reaksjon han har når han er nervøs. Han sitter i retten omringet av fire uniformerte politimenn, sier VG Netts krimjournalist Dennis Ravndal.

Snudde i døren

Det var reserverte plasser inne i rettssalen, og stemningen på gangen utenfor var derfor rolig. Noen av de pårørende har snudd i døren. Inntrykkene ble for sterke.

Flere bistandsadvokater var til stede i retten. Blant bistandsadvokatene som er til stede er Karoline Henriksen, Mette Yvonne Larsen, Carl Bore, Siv Hallgren, Frode Elgesem.

Det er altså flere bistandsadvokater her i dag - utover de koordinerende som har deltatt i de foregående fengslingsmøtene. Aktørene ser alvorlige ut, noen noterer underveis.

Bistandsadvokatene og aktoratet sitter rett mot Breivik og forsvaret.

Politiet begjærte tolv nye uker, med brev- og besøkskontroll. Lippestad begjærte åtte uker.

Pårørende sitter langt bak

Flere benkerader var fylt med fornærmede og pårørende
De satt ganske langt bak i salen. Ellers er salen fylt med pressefolk fra inn- og utland.

Magnus Håkonsen fra Oppland AUF er blant de pårørende som har møtt opp. Han var spent, men hadde tro på at det skulle gå bra. Han sitter i andre etasje sammen med de fornærmede og pårørende som ikke har fått plass i rettssalen.

Fangetransporten med Breivik kjørte ut av portene på Ila fengsel cirka klokken 9.20 mandag formiddag. 25 minutter senere ankom Breivik Oslo tingrett.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik skal fremstilles for refengsling klokken 11 - som er det første fengslingsmøtet som er åpent for offentligheten. Breivik kommer selv til å være til stede i rettssalen.

Det er et svært strengt vakthold både i og utenfor tingretten. Det er et stort politioppbud.

Det var helsepersonell i salene og ambulansepersonell i tinghuset i tilfelle publikum skulle få reaksjoner, meldte NRK.

Breivik har varslet at han har planer om å snakke direkte til ofrene for å forklare sine grusomme handlinger.

Saken fortsetter under bildet

PÅ VEI INN: Den hvite fangetransporten med Anders Behring Breivik ankom Oslo tingrett cirka klokken 09.45. Foto: Foto: JAN PETTER LYNAU


Et sentralt tema i dagens fengslingsmøte vil være spørsmålet om hvorvidt Breivik fremdeles skal være ilagt brev-, besøks- og medieforbud.

Politiet har gjentatte ganger sagt at det ikke er noe som tyder på at den terrorsiktede har hatt medhjelpere, og da er det også vanskelig å argumentere for at det er fare for bevisforspillelse - som er det viktigste argumentet for å ilegge varetektsfengslede dette forbudet.

KJØRTE FRA FENGSLET: Anders Behring Breivik ble kjørt fra Ila fengsel cirka klokken 9.20. Foto: Trond Solberg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder