VOLDTEKTSBØLGE: I 2007 ble to amerikanske statsborgere pågrepet av politiet, den ene ble siktet for voldtekt. Bildet er tatt under pågripelsen utenfor Raddison SAS i Stavanger sentrum. Foto: VG-tipser

Stoppet voldtektsbølge i Stavanger

Var verst i landet - i år har ingen blitt overfallsvoldtatt

STAVANGER (VG) I flere år på rad var ingen byer i Norge verre enn Stavanger når det gjaldt overfallsvoldtekter. I år er ingen fullbyrdede overfallsvoldtekter registrert.

  • Linn K. Yttervik
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Vi tror ikke vi er kvitt problemet, men noe har vi gjort rett, sier politistasjonssjef Henry Ove Berg til VG.

Politiet har en dyster periode å se tilbake på. Både i 2008 og i 2009 toppet Stavanger kommune landets statistikker med antall overfallsvoldtekter.

- Etter den første bølgen med overfallsvoldtekter ba vi kvinner om å ta drosje hjem fra byen. Så kom bølgen med taxivoldtekter. Det var fryktelig vanskelig. Ikke hadde vi folk og ikke hadde vi kompetanse til å løse problemet, sier politioverbetjent Kristian Johansen.

LES OGSÅ: Politifolk vil at voldtektsstraffene skjerpes

Satte inn spanere

I 2009 ble det registrert 23 anmeldelser om overfallsvoldtekter eller forsøk på dette. Nest verste by, Oslo, hadde 21 anmeldelser.

Oppslagene om nye overfall preget media. Byens befolkning gikk i fakkeltog for å ta natten tilbake. Politiet oppfordret gang på gang kvinner om å være forsiktige og ikke å gå alene hjem fra byen.

Etter de rekordmange overfallsvoldtektene satte Stavanger-politiet i gang en tiltaksplan. Så langt i år har én kvinne anmeldt et forsøk på overfallsvoldtekt. Saken er fortsatt under etterforskning.

- Vi kontaktet bystyret og laget en oversikt over når på døgnet og når i uken voldtektene skjedde. Det var et forferdelig bilde. Dette samfunnsproblemet kunne vi ikke løse uten hjelp.

Avsnittet for vold og sedelighet ble rustet opp. Etterretningssiden ble styrket.

I tillegg gikk sivile spanere aktivt inn for å hjelpe potensielle voldtektsofre, og de fulgte etter menn som fulgte etter kvinner.

- Vi tok kontakt med jenter som vi følte kunne være lette bytter. Og i ett tilfelle stoppet vi en mann som var i ferd med å forgripe seg.

Politiet tok ID-sjekk på alle mistenkelige, og flere av dem dukket opp igjen i senere etterforskninger.

- I denne prosessen oppdaget vi at mange som kom fra krigssoner hadde et annet syn på hvordan de skulle oppføre seg. Noen hadde omtrent fått «medaljer» for å voldta i krigen de kom fra, og kom de til et land hvor de i stedet får 21 års fengsel.

I motsetning til tidligere er det nå døgnåpne voldtektsmottak for 17 av 19 kommuner i regionen.

LES OGSÅ: To menn dømt for overfallsvoldtekt i Stavanger

Ryktet spredte seg

Det ble også satt ned et forum for forebygging bestående av blant annet kommunen, voldtektsmottaket, voldtektssenteret Dixi, Ottar, Flyktningseksjonen, Hero flyktningmottak, fylket og drosjenæringen.

- I noen av sakene oppdaget vi at de var de samme som fulgte etter jenter flere ganger. Når vi begynte å sjekke ID tror jeg det spredte seg i miljøet, sier Berg.

Politiet bestemte seg for å bruke mer tid på informasjon på mottakssenter og i samarbeid med voksenopplæringen.

Johansen mener den enorme oppmerksomheten og det sterke fokuset hjalp.

- Vi har hatt færre vanlige voldtekter også. Jeg tror en del av gjerningsmennene var her for en kortere periode, og de kommer nok igjen, men vi har lagt ned et vesentlig arbeid og kan møte problemene på en annen måte nå.

LES OGSÅ: Etterforsker fem voldtekter i Stavanger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder