LIKER RØDGRØNT DÅRLIG: USAs tidligere ambassdør til Norge, Benson Whitey, likte den rødgrønne regjeringen dårlig, og skrev flere brev om det hjem til Washington. Her er han sammen med daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto: Scanpix

Forsker: - Ambassadørrapportene kunne neppe vært mindre oppsiktsvekkende

Hva ambassaden i Oslo mener, er en ting. Noe helt annet er politikken som kommer ut av Washington, påpeker forsker Ivar B. Neumann.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- I Washington evner man å heve blikket og se helheten, og da har man sett at Norge passer godt inn. Vi kan utføre nisjeoppgaver i verdenspolitikken som USA selv ikke kan gjøre på grunn av sin størrelse og posisjon, sier Ivar B. Neumann til NTB.

Forskningssjefen på Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) tar kritikken fra Bushs mann i Oslo med knusende ro. Vel synes han det er ubehagelig å få innblikk i en korrespondanse som ikke er ment for offentlighetens øyne, men når det en gang er slik, framhever han at det er lite dramatikk i ambassaderapportene når man skreller bort ordbruken.

- Rapportene kunne neppe vært mindre oppsiktsvekkende. Ganske mange observatører av det norsk-amerikanske forholdet ville gjettet på at dette ville bli karakteristikkene av norske politikere og den norske politiske linjen. Dette stoffet inneholder ikke akkurat noen bomber, sier han.

Hard medfart

«Støre tror han er moralsk overlegen og smartere enn de fleste», heter det i et av brevene fra ambassaden i Oslo til Det hvite hus som Aftenposten siterer fra tirsdag.

Den kraftigste kritikken mot utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og den rødgrønne regjeringen kommer fra tidligere ambassadør Benson Whitney, som var George W. Bushs mann i Oslo. Men også den nåværende amerikanske ambassadøren, Barry White, har rapportert kritisk.

I forkant av president Barack Obamas besøk til Oslo for å motta fredsprisen i fjor, skrev White at Norge har utspilt sin rolle i Midtøsten. Norge spilte en «stadig mindre, ofte uavhengig og til tider uhjelpsom rolle» i det konfliktfylte området, skrev White.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FÅR KRITIKK: Utenriksminister Jonas Gahr Støre blir fremstilt som en som mener han er smarte enn de fleste av USA-ambassadør Benson Whitey. Foto: Scanpix

- Samkjørt med USA

- Jeg hadde i forrige uke et langt møte med Hillary Clinton og Midtøsten-utsendingen George Mitchell i Washington. Og i morgen kommer den palestinske statsministeren til Norge. Jeg har ikke inntrykk av at Norge spiller en liten rolle der. Vi er derimot veldig samkjørte med amerikanerne i Midtøsten-politikken, sier Støre til NRK.

Han framholder at det ikke overrasker ham at Bush-administrasjonens folk var kritiske til norsk utenrikspolitikk under de rødgrønne, men medgir at han reagerer på kritikken fra Obama-administrasjonens folk.

- Jeg skulle gjerne visst mer om hva dette egentlig handler om. Obama fikk jo disse rapportene da han tok over. Det kan være de tidligere diplomatenes vurderinger som lå til grunn, sier han.

- Tatt ut av sammenhengen

Rapportene de amerikanske diplomatene under Bush sendte hjem, ga inntrykk av at utenrikspolitikken under den rødgrønne regjeringen kunne påføre det normalt gode forholdet mellom USA og Norge varige skader.

Talsmann Tim Moore for USAs ambassade i Oslo sier de norsk-amerikanske forbindelsene ikke kan reduseres til enkeltsetninger tatt ut av sammenhengen.

- Vi forventer at vårt meget gode og nære forhold vil fortsette å styrkes i fremtiden, sier han.

Forholder meg til Washington

Hele den rødgrønne regjeringen, ledet an av Støre, miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) og daværende finansminister Kristin Halvorsen (SV) distanserer seg fra USA, skrev USAs ambassadør til Norge fra 2006 til 2009, Benson K. Whitney i 2006.

- Dette er uansett innspill fra en ambassade i Oslo. Jeg må forholde meg til politikken, og den utformes i Washington, sier Støre.

Han understreker at det aldri har vært noen grunn til å tvile på Norges NATO-engasjement og holdning til USA.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder