PARADE: Homofile Alexander (t.h.) var en av mange som fritt kunne vise sin seksuelle legning under Skeive dager-paraden på Grønland. Foto: Helene Skjeggestad
PARADE: Homofile Alexander (t.h.) var en av mange som fritt kunne vise sin seksuelle legning under Skeive dager-paraden på Grønland. Foto: Helene Skjeggestad

Homoparade hos «moralpolitiet»: - Her kommer vi, Grønland!

  • Helene Skjeggestad
Publisert: Oppdatert: 29.06.10 13:55

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

(VG Nett) I fjor ble et homofilt par overfalt på Grønland. I år tok de homofile bydelen tilbake.

- Dette er en stor dag for meg! Det er viktig at vi står på og viser at homofili er en menneskerettighet. Så, her kommer vi Grønland, sier Alexander Kaltham.

VGTV:Somaliske Ali: - Kjempebra med parade!

Kaltham forteller om en vanskelig hverdag på Grønland der han hele tiden føler seg annerledes og undertrykt som homofil.

- De snakker bak ryggen min, og en gang ble jeg nektet å bruke toalettet på en restaurant, sier han til VG Nett.

Derfor har Kaltham gått sammen med nærmere fem tusen andre for å bruke lørdag formiddag på Skeive dager-paraden i Oslo. Nytt av året var det at paraden skulle starte på Grønland.

Les mer:- Håper paraden vil provosere

Grønland er for mange kjent som bydelen som huser «moralpolitiet», folk med muslimsk bakgrunn som bor eller oppholder seg i bydelen Grønland som tilsnakker eller skjeller ut andre beboere for upassende oppførsel eller klesstil. Grønland er også stedet hvor et homofilt par ble overfalt i august i fjor.

Les også:Homo-overfallsmann: - Dette er en muslimsk bydel

I dag var det imidlertid lite som tyder på at moralpolitiet er ute i gatene. I strålende solskinn hadde nærmere 50.000 samlet seg for å få et glimt av en av årets mest fargerike parader.

- Det er så flott å se at kulturer kan samles på denne måten. Dette er virkelig en fin dag, sier Perwen Burhan. Sammen med ektemann Jeza og datter Zhekal har de tatt turen helt fra Kongsvinger for å oppleve hovedstaden.

- Det er så utrolig gøy med de forskjellige fargene, klærne og bilene, sier Zhekal.

- En synd

For det var ikke muslimene som representerte den synlige motstanden lørdag. Mellom boafjær og paljetter, hadde noen få kristne motstandere samlet seg. Karin Barratt har sammen med to andre samlet seg for å vise sin motstand mot paraden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


- Dette strider mot Guds ord og kristendommen. Jeg tror at alle kan bli kvitt homofili med å ha et oppriktig ønske om å bli satt fri, sier Karin Barratt fra Kristent Samlingsparti.

Peter Keseljevic fikk også mye oppmerksomhet under paraden. Med sin store plakat og megafon, gjorde han det klart for alle hva han mente om paraden.

- Homofili er en synd. Dere må fri dere fra synden og ta i mot Guds velsignelse, sier han.

Viktig å provosere

Skeive dager er det største kulturarrangementet med homoprofil i Norge. Hvert år avsluttes arrangementet med en parade gjennom Oslos gater.

- Hvis noen føler seg provosert av paraden i dag, betyr det at vi har oppnådd noe. Det er viktig at vi provoserer slik at homofiles rettigheter blir satt på dagsordenen, sier homofile Mansour Saberi.

Les også:Homofile Mansour Saberi: - Håper paraden vil provosere

- Feil fokus

Tone Hellesund er forsker ved Rokkansenteret. Hun synes ikke ekstremistene på Grønland bør utnevnes til homofiles erkefiende.

- Jeg synes det er helt uproblematisk at paraden flyttes til Grønland for å vise at dette er en mangfoldig bydel. Likevel er det viktig å huske at det bare er fem år siden de konservative kristne var erkefienden. Jeg synes ikke at noen av disse fiendebildene er så interessante, sier Hellesund.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hverdagshomofobi

Hellesund tror homofiles største fiende ligger i hverdagshomofobien.

- Det er mange som skyver ekstremistene foran seg, mens de ikke synes det er så greit om deres egne barn var homofile, sier hun.

Hellesund minner om Grønland er en meget liten del av Norge.

- Det er ikke ekstremistene på Grønland som er problemet for en homofil tenåring på Vestlandet. Det er den diskrimineringen de homofile opplever i hverdagen som er det største problemer, sier hun.

Sammen i 13 år

For Ingvill Henmo og Beate Elstad var det likevel viktig å komme seg til Oslo i dag.

- Det var viktig for oss å komme hit i dag og vise at homofili er en del av Norge, sier Henmo.

De to har vært sammen i 13 år, og har opplevd rettighetskampen på nært hold.

- Vi kom litt til dekket bord for 13 år siden, men det er fremdeles mye igjen av kampen, sier Elsrud.