Venstre-topp Abid Raja vil ha borgerlig garanti * Super-ordfører Alfred Bjørlo advarer mot Frp-trussel

VENSTRE-ORDFØRER: Alfred Bjørlo og Venstre oppnådde 31 prosent av stemmene i Eid kommune i 2015 og 44 prosent i 2011. Få, om noen venstre-politikere kan oppvise maken til valgresultater. Foto: Jan Petter Lynau VG

Fullt opprør i Venstre etter Skei Grandes Frp-trussel

Venstre-topper går nå hardt ut mot partileder Trine Skei Grandes nye strategi om å tvinge Frp ut av en ny blå-blå regjering etter valget.

 • Frank Ertesvåg
 • Bjørn Haugan
 • Hilde Sandvær

Artikkelen er over tre år gammel

Stortingsrepresentant Abid Raja sier Venstre-leder Trine Skei Grandes nye strategi kom som lyn fra klar himmel.

– Det kom aldeles som lyn fra klar himmel at vi etter valget skal finne en sak som kan spenne bein på Frp og en ny blå-blå regjering. Mange i Venstre mener dette er en håpløs strategi, men ikke så mange vil si det utad, sier Abid Raja til VG torsdag kveld.

Til Dagbladet sier han at Trine Skei Grande har satt Venstre i en umulig situasjon foran valget, og varsler oppvask på landsmøtet.

– Det er svært uklokt å annonsere seks måneder i forveien at vi skal kaste Frp og Høyre ut av regjering, for så å tre inn selv. Reaksjonene internt i Venstre er sterke, men folk biter det i seg, sier Abid Raja, stortingspolitiker for Venstre, til Dagbladet torsdag kveld.

ADVARER: Venstres stortingsrepresentant, Abid Q. Raja, varsler oppvask på landsmøtet. Foto: Kyrre Lien VG

Overrasket over ny strategi

Det var i VG onsdag at Trine Skei Grande overrasket mange både i- og utenfor regjerings- og stortingsmiljøet ved å erklære at hun ville felle Frp og en ny blå-blå regjering etter valget. Deretter ville hun tvinge Venstre inn i regjeringskontorene.

Også sentrale Venstre-folk utenfor Oslogryta sier nå at de er overrasket over en slik strategi. Flere VG har snakket med, undres over hvor lurt det var av partilederen å bruke tvangstrusler mot Fremskrittspartiet over fem måneder før valget.

– Venstre er et parti som skal søke gjennomslag og makt. Jeg trodde strategien vår gikk ut på å prioritere en blå-grønn regjering der Venstre er med. Utover det bør vi være åpne for ulike løsninger utfra valgresultatet, sier Alfred Bjørlo til VG.

Les saken: Venstre-Trine vil felle en Frp/Høyre-regjering etter valget

Han er ordfører i Eid kommune i Sogn og Fjordane, og har imponert langt utover fylkesgrensene med en Venstre-oppslutning på over 30 og 40 prosent under de to siste kommunevalgene.

VIL KASTE SIV OG FRP: Trine Skei Grandes uttalelser i VG om å ville felle en ny blå-blå regjering, har vakt oppsikt også i Venstre. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Han legger ikke skjul på at han er kritisk til partilederens tøffe utspill i onsdagens VG.

– Låser partilederen partiet fast til en ny strategi?

– Dette med å true med å kaste en regjering for å tvinge seg selv inn - det er en strategi som jeg tror man skal være forsiktig med. Jeg kjenner meg ikke hjemme i en slik strategi, svarer Bjørlo.

Les også: Frp-Siv trodde det var god stemning

Politisk utkaster

Han ble overrasket over at Trine Skei Grande fremsto som en politisk utkaster på VGs førsteside onsdag - og ville hive Siv Jensen lukt ut av en eventuell ny blå-blå regjering etter høstens valg.

VG kjenner til at flere Venstre-politikere hadde omtrent samme opplevelse som den populære ordføreren på Nordfjordeid i Sogn og Fjordane.

VG-kommentator Frithjof Jacobsen: Borgerlig samarbeid i dyp krise

En sentral delegat på Venstre-landsmøtet i Ålesund til helgen, sier utspillet om tvangsutkastelse fra partilederen må ha manglet forhånds-forankring i partiet, og det kom nærmest som lyn fra klar himmel.

VG onsdag 29. mars.

Blågrønn regjering som gjelder

Iselin Nybø leder for redaksjonskomitéen som skal legge frem forslaget til nytt regjeringssamarbeid sier at de foreløpig ikke har mottatt noen endringsforslag.

– Jeg forholder meg til at vi har sendt ut et forslag som skal legges frem i morgen for landsmøtet. Jeg har ikke mottatt noe endringsforslag ennå, sier Nybø til VG torsdag kveld.

Hun forteller frist for å komme med endringsforslag er klokken 19:00 fredag.

Flere medlemmer i landsstyret understreket etter landsstyremøtet i Ålesund torsdag kveld at den eneste regjerings-strategien som gjelder for Venstre i det kommende stortingsvalget, er en regjering bestående av Venstre, KrF og Høyre.

– En blågrønn regjering bestående av Høyre, KrF og Venstre. Hverken mer eller mindre, formulerer Venstre-nestleder Terje Breivik.

Både medlem i sentralstyret, Solveig Schytz fra Akershus og fylkesleder Ola Betten i Møre og Romsdal understreker at det kun er en trepartiregjering med Høyre, KrF og Venstre som er første- og eneste prioritet. Begge sitter i landstyret som møttes på landsmøtehotellet i Ålesund.

Taus Grande

– Hvordan ble det oppfattet i landsstyret at partilederen vil felle en eventuell ny Høyre/Frp-regjering for å sette Venstre inn i regjering?

– Det har jeg ingen kommentarer til, svarer Schytz.

VG forela partileder Trine Skei Grande uttalelsene fra Alfred Bjørlo i tillegg til fire spørsmål om regjerings-strategi.

– Dette har hun ingen kommentar til, skrev pressesjef Jan Christian Kolstø på vegne av Grande i en sms sent torsdag kveld.

Mer om

 1. Venstre (V)
 2. Trine Skei Grande
 3. Politikk
 4. Solberg-regjeringen
 5. Fremskrittspartiet (Frp)

Flere artikler

 1. Fullt opprør i Venstre etter Skei Grandes Frp-trussel

 2. Vil ikke stå for Frp-trussel etter bråk i partiet

 3. Grande benekter beklagelse: – Abid gjør det litt vanskelig

 4. Kilder til VG: Oslo Venstre åpne for å bytte ut Grande

 5. Venstre-topper: Grande og Raja bør ikke beklage

Fra andre aviser

 1. – Dette er illojalt. Jeg er skikkelig lei av Abid Rajas soloutspill.

  Aftenposten
 2. For ett år siden ville hun felle Regjeringen for å fjerne Frp. Her er 12 sitater som viser Venstres kuvending

  Aftenposten
 3. Venstre-politikere reagerer på Grandes Frp-trussel

  Bergens Tidende
 4. Her er kandidatene som kan bli ny leder i Venstre

  Aftenposten
 5. Raja får støtte fra Rotevatns sambygding

  Bergens Tidende
 6. Alfred Bjørlo: Abid Raja er den rette lederen nå

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder