VITNER: Seksjonssjef Einar Aas forklarer seg for Oslo tingrett i rettssaken mot narkotikatiltalte Eirik Jensen.
VITNER: Seksjonssjef Einar Aas forklarer seg for Oslo tingrett i rettssaken mot narkotikatiltalte Eirik Jensen. Foto: HALLGEIR VÅGENES VG

Jensens stillingsinstruks omtalt som nær «Vår herre»

Publisert: Oppdatert: 22.03.17 15:31

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

Den tidligere politilederen Eirik Jensen (59) fikk skrive
sin egen stillingsinstruks – som sjefen mente lå et sted mellom politimesteren og Vår Herre.

Det kommer frem i et skjult lydopptak som Eirik Jensen tok opp av en samtale med sin daværende sjef, politiinspektør Einar Aas, i begynnelsen av april 2013.

På dette tidspunktet fungerte Jensen som en strategisk rådgiver for politiinspektøren ved Seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt. Den tidligere politilederen var blitt tildelt stillingen på grunn av samarbeidsproblemer med kolleger ved Spesielle operasjoner (SO).

DIREKTE: Få siste nytt fra retten her.

Frustrasjon i tekstmeldinger

Konflikten var imidlertid ikke over om våren 2013, og i forkant av møtet 5. april dette året, sendte Jensen og Aas flere meldinger til hverandre hvor konflikten og arbeidsforholdene ved seksjonen var tema.

Les også: Politisjef om Jensen: Hadde et grusomt rykte

I telefonsamtale med Jensen i mars 2013 var SOs nestleder Rune Swahn svært tydelig på hvor problematisk de mente hans rolle var. I etterkant sendte Jensen følgende SMS til politiinspektør Einar Aas, som er sjef for Seksjon for organisert kriminalitet.

«Hei ... pratet med Rune S. Jeg trekker meg nå fra alt arbeid med MC og gjeng. Min uklare rolle er tydeligvis igjen et problem for bl.a. SO ... Har fikset fredsavtale for mange mnd siden uten å flagge det til andre enn deg ... men nå er det nok for min del. Skal ta noen kontakter i morgen for å forsøke å finne noe annet å gjøre. Trodde jeg hadde noe å gi ... men dette var dråpen. Eirik.»

Ville bytte jobb

Einar Aas svarte på meldingen og skrev at han var enig i at det hadde blitt vanskelig. Han uttalte seg også positivt til at Swahn hadde vært i kontakt med Jensen direkte og sa de kunne diskutere situasjonen om et par dager når han var tilbake på jobb.

Klokken 23:38 på kvelden kom svaret fra Eirik Jensen:

«Hei. for min del ikke noe å diskutere... tar konsekvensen... snodig at du ikke etter alle samtaler forstår tegningen. Dette orker jeg ikke å bruke energi på. Det eneste jeg hadde igjen var vel erfaringen fra mer enn 25 års arbeid innenfor dette feltet. Det at du aldri signaliserer at du har evnen til å se hva jeg driver med, viser for alle mistilliten. og gjør min innsats bortkastet. Det at du i tillegg gir kredd til Rune for at han er modig nok til å svare på telefonen når jeg ringer han viser igjen hvordan du tenker.

Jeg tar konsekvensen av dette Einar. og forsøker å fikse en jobb utenfor seksjonen. Regner med at det vil bli en lettelse for deg og alle fiendene jeg har på seksjonen.»

Langt møte på kontoret

Einar Aas svarte på tekstmeldingen klokken 09:26 morgenen etter:

«Hallo igjen, du må rett og slett jekke deg ned litt, Eirik, en sak har alltid flere sider, og du må skjønne at det er snakk om å innrette seg i forhold til andre kolleger. Mangel på samordning og kommunikasjon skaper vanskeligheter. Så jeg har behov for en samtale med deg».

En drøy måned etter disse tekstmeldingen ble det avholdt et møte mellom Aas og Jensen på politihuset i Oslo. Møtet varte i halvannen time og spilles nå av i under straffesaken mot Jensen i Oslo tingrett.

Jensen var oppgitt for at ingen av kollegene respekterte ham og stillingsinstruksen han jobbet ut i fra – en instruks som Aas selv hadde godkjent før arbeidet som rådgiver var etablert.

Aas sier at stillingsinstruksen til Jensen som rådgiver er et eget kapittel. Jensen fikk lov til å skrive denne selv.

— Den ligger et sted mellom politimesteren og vår herre et sted, sier Aas, og omtaler den som «vidløftig» og «pompøs».

Jensen svarer at han bare har flettet inn det han kan.

Denne artikkelen handler om