Alle 77 obduksjonsrapportene lagt frem for retten

PÅ UTØYA: Andrine koste seg på Utøya før 22.juli. I dag ble obduksjonsrapporten hennes presentert for retten. Hun var den siste som ble drept. Foto: Privat

Fulgte datterens obduksjonsrapport: - Det var noe endelig over det

OSLO TINGHUS (VG Nett) Andrine Bakkene Espeland (16) var den siste som ble drept på Utøya. Mamma Unni Espeland Marcussen har fremdeles mange ubesvarte spørsmål.

 • Eva-Therese Loo Grøttum

Artikkelen er over åtte år gammel

Andrine ble skutt bare minutter før Anders Behring Breivik ble pågrepet klokken 18.34. Hun ble funnet av politet kort tid etterpå, på sydspissen av Utøya.

Fredag hadde retten kommet til den siste av totalt seks vonde rettsdager med obduksjonsrapportene til de 69 som ble drept på Utøya.

- Det var så trist og rart å se navnet hennes på den hvite skjermen. Det var noe endelig over det. Samtidig har jeg sett frem til denne dagen, også for å bli ferdig med denne bolken av rettssaken, forteller Unni Espeland Marcussen til VG Nett.

Hun fikk ingen store overraskelser da skadene på datteren ble lagt frem. Andrine døde av to skuddskader, en i buken og en i nakken.

- Det var ingen overraskelser der, og jeg kjente innholdet rapporten. Men jeg ba likevel at bistandsadvokaten min skulle spørre om hun lå eller sto da hun ble skutt, for det er noe av det jeg har lurt på, forteller Marcussen.

Men rettsmedisineren kunne ikke gi henne noe svar.

Les videre under bildet...

BLE FUNNET HER: Andrine og fem andre ungdommer ble funnet døde her. Én hadde druknet, de fem andre var skutt. Foto: Anne Stine Sæther


Vil ha flere svar

For Marcussen er det viktig å få vite så mye som mulig om datterens aller siste time. Derfor vil hun fortsette å følge vitneforklaringene fra Utøya tett, selv om hun har lest vitneavhør og snakket med mange av de som var sammen med Andrine før hun døde.

- Jeg må vite alt, om hvordan stemningen var, om hva de gjorde og hva de tenkte. Det siste vitnet i går tegnet et veldig tydelig bilde av hvordan det var i Kafébygget, og Andrine var jo også der, sier hun.

- Hvordan er det for deg når du ser disse bildene klart for deg?

- Jeg kan sammenligne det litt med da jeg så bildene av Andrine fra åstedet. Før jeg så de bildene lagde jeg veldig mange egne bilder i hodet mitt, ikke bare av henne, men også av mange av de andre som døde. Så jeg tenkte at jeg må bare se dem, og etter at jeg gjorde det, har jeg ikke tenkt så mye på det. Jeg fikk ro i hjertet mitt, forklarer hun.

VIL VITE ALT: Unni Espeland Marcussen vil vite så mye som mulig om det som skjedde på Utøya. Foto: Jørgen Braastad

I minneordet til Andrine som ble lest opp for retten i dag, ble det nevnt at hun hjalp en av venninnene sine som ikke orket å løpe mer.

- Det gjør meg veldig stolt av Andrine. Hun har tatt frem mange av de kvalitetene vi visste at hun hadde, og vist mye av den omsorgen vi kjenner fra henne. Samtidig hadde hun nok en rolle som den litt fornuftige og omsorgsfulle i vennegjengen som var enda klarere enn det jeg har visst, forteller Marcussen.

For Marcussen var det første dagen i Oslo tingrett, tidligere har hun fulgt saken fra Fredrikstad. Det var sterkt å være nær så mange av de andre pårørende, syntes hun.

- Det er så mange pårørende her, og jeg tar jo del i deres sorg også. Mange av dem kjenner jeg jo. Så jeg følte meg litt hudløs i dag, forteller hun.

77 obduksjonsrapporter

Retten har nå fått fremlagt alle de 77 obduksjonsrapportene til ofrene for 22.juli-terroren.

Dommer Wenche Elisabeth Arntzen takket alle som har vært involvert i det tunge arbeidet.

- Jeg vil takke alle som har medvirket til at denne særdeles tunge gjennomgangen av hvert enkelt dødsfall i regjeringskvartalet og på Utøya har foregått på en respektfull og meningsfull måte, sa Arntzen etter at de siste obduksjonsrapportene var gjennomgått.

Neste uke er viet til vitneforklaringer fra overlevende fra Utøya.

Under kan du se bilde av og lese minneord for alle ofrene:

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken
 2. 22. juli

Flere artikler

 1. - Det var som vi ikke bare mistet Andrine, men oss selv også

 2. Disse fem terrorofrene får det nest siste ordet i retten

 3. Mistet barna på Utøya: - Glad politiet beklager

 4. Overlevde Utøya: – Jeg trenger at Utøya skal stå som den står

 5. Ord for ord, dag 16, del 1: Gledet seg lenge til å dra til herlige Utøya

Fra andre aviser

 1. - For meg er det bedre å vite enn å spekulere

  Aftenposten
 2. - Han ropte ut noe av det vi alle føler

  Aftenposten
 3. - Det er veldig rart å se henne levende

  Aftenposten
 4. - Kanskje sorgen får litt mer plass

  Aftenposten
 5. - Han vet hva han har gjort

  Aftenposten
 6. Pårørende: - Det skal bli godt å legge dette bak seg

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no