SOMMER-INFO: Statsrådene Sylvi Listhaug og Solveig Horne snakket om tvangsekteskap ved Fyrstikkalleen skole i Oslo. Elever f.v.: Rohani Arzo Hussain (16), Afaf Al-Rammahy (16), Kafiya Hersi (19), Mowsshemy Sivanathan (18), Vadushan Vasanthan (19), Soufina Boukaddour (18), Shamshad Ghairat (19), Delaksikan Krishnasamymudali (19). Foto: Frode Hansen VG

Listhaug advarer mot høysesong for tvangsekteskap

I fjor hadde myndighetene cirka 400 saker om jenter som ble giftet bort mot sin vilje, kjønnslemlestet eller satt igjen i utlandet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Sommeren er høysesong for tvangsekteskap og kjønnslemlestelse fordi det er fri fra skolen og mange reiser til opprinnelseslandet sitt. Vi ser også at mange unge blir forlatt i utlandet fordi foreldrene er redde for at de skal bli for norske, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Sammen med barneminister og partikollega Solveig Horne besøkte hun onsdag Fyrstikkalleen skole i Oslo, der majoriteten av de 950 elevene har minoritetsbakgrunn.

Husker du? Dette er barnebruden som sa nei

Kommer ikke hjem

– Vi har hatt flere tilfeller av at elever reiser utenlands og ikke kommer tilbake. Vi har kun hatt tre-fire saker om frykt for tvangsekteskap de siste to årene, men vi har sett en del eksempler på sosial kontroll og sterke begrensninger, forteller Aila Khan.

Hun er blant 28 såkalte minoritetsrådgivere ved norske videregående skoler og ungdomsskoler.

En av elevene, Kafiya Hersi (19), bekrefter noe av bildet:

– Jeg hører ofte at noen ikke får bli med ut. Det er kanskje ikke et overgrep, men en form for kontroll, sier hun.

Les også: På bar bakke etter å ha blitt hjulpet ut av tvangsekteskap

PRATER OM TEMAET: Elevene Kafiya Hersi (t.v.) og Mowsshemy Sivanathan kjenner til eksempler på sosial kontroll. Foto: Frode Hansen VG

Flere fra Syria

I fjor hadde Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i Bufdir 399 saker der skole, politi, barnevern, UDI eller andre meldte sin bekymring om unge personer. 2015-rapporten viser at henvendelsene gjaldt:

2014-rapporten: Flere tvangsekteskap enn før

MINORITETSRÅDGIVER: Aila Khan har pakistansk bakgrunn og gir råd til elever med utenlandsk opprinnelse. Foto: Frode Hansen VG

• Vold og trusler (32 prosent)

• Gjennomført tvangsekteskap (23 prosent)

• Frykt for å bli giftet bort (17 prosent)

• 25 av sakene gjaldt kjønnslemlestelse

Les også: Her blir flest jenter kjønnslemlestet

De fleste var jenter fra Pakistan, Afghanistan, Irak og Somalia, men i fjor ble også syrere en større gruppe. I 2015 var det flere enn før som tok kontakt med Bufdir om barneekteskap.

– Toppen av isfjellet

– 399 saker er bare toppen av isfjellet. Her er det snakk om unge som må gå imot foreldrene sine for å stå opp for seg selv, sier Listhaug.

Statsråden varsler at hun vil legge frem en handlingsplan mot tvangsekteskap i løpet av neste halvår.

Leste du: Stor statusrapport for hvordan det er å være jente verden over

Solveig Horne er bekymret for barn som lever under ekstrem kontroll av foreldrene, som eksempelvis ikke får lov til å gå ut eller være sammen med venner.

– Norske foreldre har full kontroll på barna, før de slipper dem litt løs i tenårene. For minoritetsforeldre er det gjerne omvendt, hevder hun.

REDD FOR UKULTUR: Sylvi Listhaug frykter at de høye asylankomstene i fjor vil bringe med seg barneekteskap. Foto: Frode Hansen VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder