MENER REGJERINGEN BLØFFER: Ap-leder Jonas Gahr Støre reagerer på at under halvparten av pengene i tiltakspakken rettet mot Sørvestlandet, faktisk er øremerket området. Her på et bedrifstbesøk hos Technip på Lysaker. Foto: Mattis Sandblad , VG

Ledighetskrisen: Støre beskylder regjeringen for bløffmakeri

Regjeringen har lovet fire milliarder for å bekjempe ledighet på det kriserammede Sør- og Vestlandet. I realiteten går under halvparten til det.

Artikkelen er over fire år gammel

Det skriver Stavanger Aftenblad. Regjeringen har ved statsminister Erna Solberg, arbeidsminister Anniken Hauglie og finansminister Siv Jensen, gjentatte ganger messet om at tiltakspakken på fire milliarder er rettet direkte mot å bekjempe arbeidsledigheten i de kriserammede områdene på Sørvestlandet.

Ifølge avisens gjennomgang av departementene er derimot over halvparten av beløpet (2,3-2,8 milliarder kroner) ikke særskilt øremerket de kriserammede fylkene Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Agder-fylkene.

– Pengene er spredt over hele landet

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen driver med bløffmakeri.

– Regjeringen har påstått at den ekstra pengebruken gikk til en målrettet tiltakspakke for å bekjempe ledigheten på Sør- og Vestlandet. Stavanger Aftenblad har sine ord i behold når dette nå viser seg å være en bløff, sier Støre til VG.

Få med deg: Støre og Solberg krangler om ledighet

Støre mener regjeringens lovnader er villedende.

– Beløpet er i realiteten mer enn halvvert. Store deler av tiltakspakken handler om midler som man må søke på, og som kan havne helt andre steder enn i de mest utsatte områdene. Da mener jeg man må være såpass redelig å ikke kalle det en tiltakspakke for Sørvestlandet, mener Støre.

Sjeføkonom: - Alle skal være «feelgood»-politikere

Ap-lederen gjentar budskapet sitt om at regjeringen må bruke mer på tiltak mot ledighet, og ikke på skattekutt.

– Våre tiltak summerte seg til syv milliarder kroner for vekst i hele landet, og vi foreslo også flere målrettede tiltak til Sørvestlandet, sier han om Aps forslag.

– Ingen kan sette en strek over at det er vanskelige tider, og det råder heller ikke regjeringen over. Men da er det desto viktigere at man setter inn skikkelige tiltak for å beholde kompetansen i bedriftene, som et utvidet permitteringsregelverk, sier Støre.

Avviser anklagene

Finansminister Siv Jensen (Frp) innrømmer at ikke alle av de fire milliardene i tiltakspakken er direkte rettet mot Sørvestlandet, men mener at regjeringen har sitt på det tørre.

I en e-post til VG skriver hun følgende:

«Regjeringen har ikke holdt Stortinget for narr. Hovedinnretningen av tiltakspakken er målrettet tiltak for økt aktivitet og arbeidsplasser. Det er riktig at noen av tiltakene ikke er øremerket Sør- og Vestlandet. Dette betyr ikke at midlene ikke vil tilfalle Sør- og Vestlandet. For eksempel er det bevilget 350 mill. kroner til forskning og innovasjon. Selv om ikke alt er øremerket vet vi at med mange gode søknader fra Vestlandet vil en stor del av midlene tilfalle denne regionen. Ledig kapasitet og høy, relevant kompetanse gjør at Sør- og Vestlandet er godt rustet til å vinne konkurransen om midlene.

En rekke av tiltakene lyses ut i tråd med anbudsreglene eller er under planlegging. Disse er ikke med i Aftenbladets oversikt. For eksempel nevnes ikke rekordhøy bevilgning til oppgradering og vedlikehold av Jærbanen, Vossabanen og Sørlandsbanen. Det samme gjelder økte midler til Bergen museum og Norsk Oljemuseum i Stavanger og utbedring av fiskerihavner på blant annet Vestlandet.»

MÅ KJEMPE OM MIDLENE: Finansminister Siv Jensen (Frp) mener at selv om noen av tiltakene ikke er øremerket Sør- og Vestlandet, så er det gode sjanser for at Sør- og Vestlandet er godt rustet til å vinne konkurransen om midlene. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder