TAS PRØVER: Den unge hannulven som ble skutt i Ringebu mandag kveld - fotografert hos Statens naturoppsyn i Lom tirsdag. Der ble det tatt prøver, før ulven skal sendes til Rovdata i Trondheim i nær fremtid. Foto: Esben Bø, Statens naturoppsyn

Skjøt ulven mens den jaget saueflokk

Jaktlaget på ti ulvejegere felte den unge hannulven mens den jaget sauer i Åsdalen i Ringebu.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Ulven ble skutt klokken 22.15 mandag kveld etter at det var gitt fellingstillatelse tidligere på dagen, ifølge Esben Bø i Statens naturoppsyn (SNO).

Jaktlaget fikk se ulven mens den jaktet en saueflokk i Åsdalen i Ringebu i Oppland. Sauene løp i full panikk, ifølge skadefellingsleder Tore Kleven i Ringebu.

– En grind sto oppe og sauene kom inn, med ulven hakk i hæl. En av jegerne satt på post her og fulgte ulven. På 50 meters hold ble ulven felt, forteller Tore Kleven til avisen Gudbrandsdølen Dagningen (GD).

Løp rett mot jegeren

Overfor VG beskriver Kleven en jakt som endte med at sauene og ulven løp rett mot jegeren som felte ulven.

To av jegrene så at ulven jaget en saueflokk på rundt ti sauer i full galopp rett mot den ene av jegerne.

– I påvente av at ulven sto i ro, så skjedde nettopp det – at ulven bråstoppet og så rett mot den ene jegeren på en 55 meters avstand. Der og da ble den felt, en hannulv på 35 kilo, sier Kleven til VG.

Ti mann i jaktlaget ble plassert ut på strategiske steder i terrenget utfra hvor sauer var tatt av ulv tidligere.

Skadefellingslederen er en svært erfaren ulvejeger, og sier det er felt åtte ulv i området i løpet av de siste sju årene.

Døde sauer

Esben Bø i SNO sier til VG at unge hannulver som dette som oftest streifer rundt én og én.

– Vi fikk melding om døde sauer i dette området, et jaktlag ble sendt ut mandag, og de opplevde nærmest at ulven sprang mot dem, beskriver Bø som er regionalt rovviltansvarlig i Oppland.

Erna: Ulven skal skytes

I en annen del av fylket, nærmere bestemt på Hadeland, har ennå ikke jaktlagene lykkes med å spore opp ulven eller ulvene som har tatt livet av flere titalls lam og sauer de siste ukene.

Senest for en knapp uke siden ble statsminister Erna Solberg og landbruksminister Jan Georg Dale flydd til området med helikopter, hvoretter de ga klar beskjed om at saueangrepene måtte stoppes.

ULVEANGREP: Sauebønder konstaterer enda et brutalt ulveangrep mot sau i Gran kommune på Hadeland. Til venstre: styreleder i Gran Sauebeitelag, Kjetil Ulset og leder i Lunner og Jevnaker Sauebeitelag, Hans Kristian Skaug. Foto: Frode Hansen VG

– Denne ulven skal skytes. Og vi skal gjøre det vi kan for å få gjort det så raskt som mulig, sa Solberg til fremmøtte bønder og mediefolk på Åstjern.

Omtrent samtidig ble det også satt inn svenske spesialhunder, men disse er avhengige av ferske spor, og hundesporingen på Hadeland og tilgrensende områder i Hurdal i Akershus er foreløpig resultatløs.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder