PÅ KARL JOHAN: Statsminister Kjell Magne Bondevik var tilstede på KrFs stand i Karl Johans gate lørdag. Foto: Christine Jensen

Bondevik på sin siste frierferd

SPIKERSUPPA (VG Nett) Statsminister Kjell Magne Bondevik holdt fire taler på fire steder på fire timer og avsluttet med et frieri til folkemengden på Karl Johan lørdag.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

- Ja, det kan jo skje, sa han til VG Nett på KrFs stand ved Spikersuppa midt i Oslo sentrum lørdag ettermiddag.

- Det kan skje hvis vi får et rødgrønt flertall, men mulighetene øker nå for at vi får fortsette, sa statsministeren og begrunnet sitt utsagn med de siste meningsmålingene.

Men den aller siste målingen, gjort for Vårt Land, viser imidlertid at det er de rødgrønne som får et knapt flertall.

Valgkampen er på ingen måte over for Bondevik. Lørdag gjorde hanalt for å overbevise de, ifølge Dagbladet, over 300.000 nordmenn som ennå ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på.

Og Bondevik tror han skal få overbevist mange de siste viktige dagene før valget.

- Ja, jeg håper å få mobilisert flere i dag, sa Bondevik til VG Nett.

Lørdag startet han dagen klokken 11 med å fri til folk på Ski Storsenter, før han tok turen til Vinterbrosenteret noen kilometer unna. Klokken 13 var han på plass på hjemstedet Kolbotn, og klokken 14 inntok han Karl Johan.

Den siste innspurten på Østlandet skal hjelpe førstekandidat Hans Olav Syversen i Oslo og listetopp Valgerd Svarstad Haugland i Akershus til å klatre over sperregrensen.

STEMMER JENS: Tone Huseby vil ha forandring og stemmer på Jens og det rødgrønne alternativet. Foto: Christine Jensen

Mange var interessert i å høre hva selveste statsministeren hadde å si. Men ikke alle ble like overbevist.

Tone Huseby (36) fra Oslo har bestemt seg for at Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet skal få hennes stemme i år. Bondeviks løfter fra Spikersuppa om mer penger til bistand får ikke omvendt henne. Tobarnsmoren vil ikke ha Bondevik til å styre landet lenger.

- Nei, de er for kontantstøtten, sier hun. For Huseby er barnhageplasser og kontanstøtte viktige saker og da er ikke Kristelig folkeparti det rette partiet, forklarer hun.

- Nei, det blir Jens som får min stemme. Det har jeg bestemt meg for og jeg kommer ikke til å ombestemme meg, sier hun og legger til at hun tror det kan bli statsministerskifte.

Bondevik håper han får sitte. I dag lovet han at Norge, selv om de er best i verden på bistand, ikke skal slå seg til ro med det.

- KrF vil øke bistanden til 1,3 prosent av BNP og til 2 prosent som et langsiktig mål, forsikret Bondevik da han svarte statssekretærene i Kirkens Nødhjelp, Redd Barna, Norsk Folkehjelp og Flykningehjelpen ved Spikersuppa.

Arbeiderpartiets stortingskandidat Marit Nybakk var også med på bistandsdebatten. Hun sa, i likhet med Bondevik, at de to partiene egentlig var enige i mange av disse spørsmålene.

- Det er i grunnen synd at det er andre dere samarbeider med, sa hun til stor latter fra folkemengden på Karl Johan. Og Bondevik var glad utviklingsspørsmålene kom på banen i de siste dagene av valgkampen.

- Det jeg er skuffet over i denne valgkampen, er mangelen på dialog og debatt om utviklingspolitikk, sa Bondevik og lovet å stå på under FNs toppmøte neste uke, uansett om han fortsatt er statsminister eller ei.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder