Blogger om transeproblemer: Vil ha et tredje kjønn

Luca Espseth (26) tror at et nytt juridisk alternativ til kjønn vil gjøre livet lettere for mange transpersoner.

Av:Ragnhild Heggem Fagerheim, Jenny-Linn Lohne og Ida Falch-Olsen

Luca Espseth (26) ble født i en kvinnekropp, men lever i dag som mann. Han er likevel ikke helt som menn flest - han har kvinnelige kjønnsorganer. For å få endret kjønn juridisk i Norge, må man steriliseres og de indre kvinnelige genitaliene må fjernes. At Espseth ikke har gjort det, gjør ham ikke til noe mindre mann, mener han.

- Hvis du møter meg på gata så ser du meg som mann, og det er ingenting som kan få deg til å tenke noe annet. Jeg lever som mann og er mann, utenom det faktum at jeg har livmor og eggstokker. Men med det kan jeg ikke være mann på papiret. Det gjør det vanskelig å vise at jeg er meg i mange situasjoner, sier Espseth.

VG har den siste tiden undersøkt behandlingsforholdene for transpersoner i det norske helsevesenet. I reportasjen Ingentransland forteller kjønnsopererte Ole og Håkon om sitt møte med Rikshospitalet.

PARADOKS: Luca skjønner ikke hvorfor norske myndigheter krever en kostbare og vanskelige operasjoner av transpersoner, når det finnes mennesker som ønsker å skifte kjønn uten inngrep. Foto: NILS BJÅLAND

- Et forklaringsproblem

Spesielt i reisesituasjoner har hans kvinnelige pass skapt vanskeligheter for ham. I påsken reiste Espseth på ferie til India. På turen ned dit stilte flere flyplasspersonell tvilende spørsmål knyttet til identiteten hans.

- Jeg får jo et forklaringsproblem. Først må steriliseringskravet fjernes, og så bør man skaffe et tredje alternativ til kjønn for de som ikke vil velge mellom mann og kvinne. Dette gjelder for mange flere enn man tror, sier Espseth.

Kjønnsnøytrale pass

Australia er et av landene som har funnet et alternativ til dette. I september i 2011 innførte de «X» som en kjønnskategori sidestilt med «kvinne» og «mann» i passet. Det tredje kjønnsalternativet kunne brukes av transseksuelle, transpersoner og andre med kjønnsambivalens - uten at de måtte være kjønnsopererte. Kjønnsopererte fikk selv velge hvilket kjønn de plasserte seg i.

Har du tips eller innspill til VGs journalister? Kontakt oss her.

Lignende ordninger med et tredje kjønnsalternativ i pass og reisedokumenter finner vi i India, New Zealand og Nepal. Også pakistanske myndigheter har bedt om at pass skal bli utstedt med et tredje kjønnsalternativ, noe de per dags dato ikke har gjort.

Luca Espeseth mener det er spesielt vanskelig når kjønnet blir definert ut i fra utseende. Og - for hans egen del - ut i fra eggstokker og en livmor som ikke er synlig for omverdenen.

- Det er ikke alle som er enten kvinne eller mann. Hadde man innført en tredje kjønnskategori, så ville livet blitt mye lettere for disse. Det ville også gjort livet mer praktisk for folk som bytter kjønnsuttrykk, når det ikke ligger normative føringer basert på utseende til grunn, sier Espseth.

Unisex-toaletter

Espseth mener det er viktig å være spesielt varsom med kjønnsgruppering av barn, f. eks på skoler, toaletter og i gym- og svømmetimer, da kjønnskategorisering ofte oppleves som svært problematisk for transseksuelle. Åshild Marie Vige, avtroppende leder i Skeiv Ungdom, mener at kjønnsnøytrale toaletter kan ha stor betydning for transseksuelles liv.

Les historien om Ole og Håkon i reportasjen Ingentransland

TRANSRETTIGHETER: Avtroppende leder i Skeiv Ungdom, Åshild Marie Vige, mener at mangfoldet i gruppen som utgjør Norge transpersoner ikke blir tatt på alvor av norske helsemyndigheter. Foto: RAGNHILD HEGGEM FAGERHEIM

- Mange har et nærmest traumatisert forhold til besøk på offentlige toaletter. De kan ha fått stygge kommentarer eller de kan ha blitt vist ut av toalettene fordi de ser ut til å være på feil sted, sier Vige.

Til høyesterett

I den amerikanske byen Bangor møter nå en 15 år gammel transkjønnet jente i høyesterett til sak mot skolen sin. Nicole Maines, som siden 4-årsalderen har vært sikker på at hun var født i feil kjønn, blir nektet å bruke jentetoalettet på skolen. Nyhetsbyrået Associated Press skriver at Maines fikk beskjed om å bruke personaltoalettene etter at bestefaren til en elev klaget på at hun brukte jentetoalettet. Saken har nå nådd høyesterett.

SAMLET FAMILIE: Nicole Maines (til høyre) sammen med sin bror Jonas og hennes mor Kelly under en høring I høyesterett i Maine tidligere i juni. Det var hennes bestefar som klaget saken inn for retten. Foto: AP

6. mai i år ble også den første kjønnsnøytrale garderoben åpnet på det svenske gymnaset Södra Latin på Södermalm i Stockholm. Elevrådsleder ved skolen, Camille Trombetti, sa til Dagens Nyheter at reaksjonene blant folk var blandet, fra jubel til irritasjon. Det viser at mangelen på kunnskap er påtagelig, sa Trombetti.

Mann nok fra før

Luca Espseth ønsker en lignende debatt velkommen i Norge. I dag bruker han mellom ti og femten timer i uken på mediearbeid og blogg for å spre kunnskap. Selv synes han folk flest viser forståelse og at de er imøtekommende. Men han peker likevel på at vanskelighetene med å få det han anser som riktig kjønn i passet sitt, viser at kunnskapsnivået er for lavt.

- Jeg merker ikke at jeg har eggstokker og livmor. En operasjon koster staten ekstra, og jeg føler meg som en fullverdig mann i dag uansett. Kroppen min fungerer og jeg har det bra, og da er det rart at de skal kreve en operasjon som de kaller behandling. Jeg trenger et juridisk kjønn som mann og det bør jeg få, sier Espseth.

BLOGGER: Luca Espseth mener at transpersoner bør får muligheten til å velge hva de vil definere seg som - også i det offentlige helsevesenet. Dette er et viktig tema på bloggen hans. Foto: Nils Bjåland

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder