- Truet på livet etter hijab-brenning

(VG Nett) Etter at hun brente en hijab på Youngstorget i går, våget ikke Sara Azmeh Rasmussen å gå hjem alene. Da hun kom hjem fikk hun en rekke alvorlige trusler.

  • Mads A. Andersen

- Jeg har fått ubehagelige meldinger, særlig i går kveld og i natt, fra sinte muslimer. Det var grove skjellsord. Jeg fikk beskjed om at jeg burde bli brent sammen med sløret, sier Sara Azmeh Rasmussen til VG Nett.

Under kvinnedagsmarkeringen på Youngstorget tente samfunnsdebattanten og den selverklært «kulturelle muslimen» på sin svarte hijab. Hun tok den av hodet sitt, hang den på en tynn planke og dynket den i tennvæske før hun fyrte den opp.

DISKUTÉR:Hva syns du om hijab-brenningen? Tilfører det kvinnekampen noe viktig eller er det bare et provoserende stunt?

Da ble hun pepret med snøballer fra sinte demonstranter som sto og så på torget og fulgte markeringen.

BAKGRUNN:Dette er hijab-striden

Illsinte muslimske kvinner ropte ord som ga tydelig uttrykk for hva de mente. Så voldsom ble snøballkastingen, at representanter fra Kvinnedagskomitéen måtte bryte inn og be dem stoppe. Det til ingen nytte.

Les også:Trekker på skuldrene over hijab-brenning

Etterpå fikk hun følge av to venner hjem fordi hun ikke ønsket å gå gjennom Oslo sentrum alene.

- Truet under nettmøte

Azmeh Rasussen forteller til VG Nett at hun fikk flere drapstrusler da hun stilte på nettprat på aftenposten.no i dag.

- En som kalte seg "en skolejente med slør" skrev masse skjellsord og avsluttet med å si at de skulle drepe meg. Hvem "de" er, vet jeg ikke, sier hun til VG Nett.

Les videre under bildet!

- DEILIG: Sarah Azmeh Rasmussen fikk til slutt fyr på hijaben under markeringen av Kvinnedagen, og var tydelig stolt. - Det var deilig, sa hun etterpå. Foto: Merete Gamst


- Hvordan føles det å få slike drapstrusler?

- Jeg anser ikke dette som direkte drapstrusler. Jeg anser det som et uttrykk for frustrasjon og mangelfull forståelse for demokrati og likestilling, sier Azmeh Rasmussen, som for flere år siden kom til Norge som politiske flyktning fra Syria.

VG Nett-blogger:- Tøft gjort, men kanskje hun går litt for langt?

Nå bor hun for tiden i Stockholm, hvor hun har to små barn, men pendler jevnlig til Oslo. Hun jobber som frilansskribent og foredragsholder om flerkulturell religion, livssyn og kvinnespørsmål.

- Vet at jeg provoserer

- Frykter du represalier etter det du gjorde?

- Det vil jeg ikke kommentere, svarer hun kort, men legger samtidig til:

- Jeg vet at det jeg gjorde provoserer mange. Det var jeg klar over før jeg planla aksjonen. Akkurat nå føler jeg at det ikke er nødvendig å være så synlig, for eksempel på steder som Grønland i Oslo. Men jeg vil ikke si at det begrenser min frihet på noen måte. Jeg vil understreke at forandring krever ubehag, og at noen tør å provosere og kanskje utsette seg selv fare, sier Sara Azmeh Rasmussen.

Hun påpeker at hun kommer til å savne sin favorittkafé på Grønlands torg.

- I det store og hele er det noe jeg kan tåle. Jeg håper å kunne dra tilbake dit ved en senere anledning, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder