PÅ LAG: Varm lunsj er tingen, mener elevene Espen Johansen (f.v.), Marie Nyquist, Henrik Værland, ildsjel Liselotte Bjelke og kokk Eivind Hellstrøm. Foto: Eivind Griffith Brænde
PÅ LAG: Varm lunsj er tingen, mener elevene Espen Johansen (f.v.), Marie Nyquist, Henrik Værland, ildsjel Liselotte Bjelke og kokk Eivind Hellstrøm. Foto: Eivind Griffith Brænde

SV-Solhjell lover skoleelevene kald mat

INNENRIKS

SV lover på nytt gratis skolemat til alle skoleelever. Men denne gangen skal maten være kald.

Publisert: Oppdatert: 02.02.09 07:27

Hørt den før? Skolepartiet SV lovet gratis varm skolemat på alle fat før forrige stortingsvalg. Det ble det ingenting av. Forventningene om varm kylling, laks og pasta endte opp med en daglig gulrot eller et eple som halve Skole-Norge fortsatt må betale for.

Nå prøver SV seg igjen. Som en del av partiets nye skoledag hører et gratis skolemåltid hjemme midt på dagen, ifølge SV-nestleder og kunnskapsminister Bård-Vegar Solhjell.

Les også:Gourmetskole tilbyr varmlunsj.

- Det er en del av vår nye skoledag at det skal være lagt inn penger til et enkelt måltid daglig med brødskiver og pålegg. Det kan bli et veldig godt måltid, sier Solhjell til VG.

Leserne diskuterer:Hva mener du om skolemat-løftet fra Solhjell?Diskutér saken her!

Viktig for ungdom

Han er spesielt opptatt av at ungdomsskoleelevene blir flinkere til å spise sunn skolemat.

- Undersøkelser viser at bare 60-70 prosent av elevene på ungdomsskolen spiser på skolen, sier skolestatsråden. Han mener gratis skolemat med ferskt brød og pålegg er nødvendig for å få flere ungdommer til å spise skikkelig.

Men også de laveste årstrinnene skal få gratis skolemat, dersom SV få fortsette i regjering, lover Solhjell.

Les også:«Nudelmafia» på barneskole i Drammen.

Andre hovedgrep i den nye SV-skoledagen, blir en bedre integrert skolefritidsordning (SFO) i skolen, en time gratis SFO daglig, en halv time fysisk aktivitet daglig og mer leksehjelp i SFO-tiden.

Lengre skoledag

Resultatet blir en lengre skoledag med mer læring, bedre næring, mer bevegelse og mindre lekser etter skoletid, tror Solhjell.

- Du har allerede fått kritikk for at den nye skoledagen blir for lang?

- Skoledagen blir ikke lengre, men bedre. Husk at de fleste går på SFO fra før.

Les også:Ingen skolemat fra SV.

Dessuten er det mange foreldre som lenge har reagert på at elevene slutter med skolearbeidet for tidlig på dagen, svarer Solhjell.

Prisen for SVs nye skoledag inkludert gratis mat? 5-8 milliarder kroner.

Får varm mat

- Det er deilig å slippe og lage matpakke, sier Marie Nyquist (13), elev i 8. klasse ved Hundsund ungdomsskole i Bærum.

- Det er deilig å slippe og spise matpakke også, understreker Espen Johansen (13) og Henrik Værland (13).

De er tre av 140 elever som det siste halve skoleåret har spist varm lunsj hver dag i landets første skolerestaurant i Hundsund.

Evalueringen av første halvår er klar, og den viser at fire av fem av elevene føler de har mer energi og er mer konsentrerte av å spise varm lunsj. I tillegg sier ni av ti at de har spist mer salat, grønnsaker og fisk enn de vanligvis ville gjort.

Les også:Frykter fiasko for gratis skolefrukt.

Fornøyd kokk

Mesterkokk Eivind Hellstrøm har inspisert forholdene ved skolerestauranten, og gjør seg gjerne til talsmann for skolelunsjsaken.

- Dette er helt etter mitt hjerte. Jeg har sagt i alle år at norske elever bør få et varmt måltid hver dag. Nå håper jeg at dette sprer seg, sier Hellstrøm.

Lakseburger, kyllingboller og ulike supper er blant rettene som har stått på menyen så langt.

Her kan du lese mer om