BOM FAST: Flere tungtransportsjåfører fikk særlige problemer på veiene søndag, og enkelte måtte legge på kjetting midt i veien. Foto: Leserbilde: Christopher Bjerke

Politiet refser «sløve» trailersjåfører

(VG Nett) Flere steder på Østlandet har trailersjåfører uten kjettinger på hjulene skapt kaos på veiene søndag ettermiddag. Politiet reagerer kraftig.

  • Ingrid Hvidsten
  • Ingunn Andersen
  • Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Snøfallet kom kanskje brått på noen i ettermiddag, men nå har de hatt noen timer på seg. Disse trailersjåførene burde funnet et sted å legge på kjettinger til nå. Det er nok mye sløvhet. Jeg skjønner at det er ubehagelig å gjøre sånt utendørs i snøværet, men de kan ikke bare tenke på seg selv i trafikken nå, sier operasjonsleder Vidar Hjulstad i Oslo politidistrikt til VG Nett i 19.30-tiden.

Han forteller om et titalls trailersjåfører som har skapt store problemer for sine medtrafikanter i Oslo-området i løpet av søndagen.

- Ved utløpet av Vålerengatunnelen mot Etterstad sto det en polsk trailer og spant i stad. Uten kjettinger. Nå ser det ut som den kommer seg unna ved hjelp av Viking, men den har jo forårsaket kø helt ut til Sjølyst, og bakken er ikke så valdig bratt der engang, sier Hjulstad oppgitt.

LES OGSÅ:Kaos på veiene: - Folk legger på kjetting midt i veien

- Idiotisk

Tidligere søndag sto en nederlandsk trailersjåfør fast på Mosseveien.

- Han skulle ut mot sjømannsskolen, men ble stående og skli fram og tilbake og lage skøytebane for alle som kom bak. Han hadde kjettinger også, men visste ikke hvordan han skulle legge dem på. Det er jo håpløst. Han er nå tatt inn på politihuset og bøtelagt, og får ikke kjøre videre før han på en eller annen måte har fått lagt på kjettingene. Det er jo helt idiotisk å ikke ha dem på nå, sier operasjonslederen.

Er du rammet av værkaos?Send oss dine bilder og beskrivelser i protokollen her!

Han forteller at det går igjen i flere meldinger at utenlandske sjåfører, som kanskje er uvante med norske værforhold, forårsaker mye problemer:

- Vi har hatt et par som har blitt stående og spinne på Vækerødtoppen, og det går igjen at det er mange utlendinger. Jeg har 10-12 traileroppdrag liggende her nå, og vi har også patruljer som kjører rundt og stopper trailere uten kjettinger.

Få ulykker

TETT SNØDRIV: Folk måtte ut i veien for å måke av frontruter og legge på kjettinger søndag ettermiddag. Bildet er tatt på veien fra Bygdøy mot Skøyen. Leserbilde: Christopher Bjerke

Til tross for mange lange køer, og tilhørende frustrerte bilister, har det vært relativt få uhell i området rundt hovedstaden søndag.

- Det er lite trafikkulykker, men det er nok mest fordi det går så sakte. Hvis folk dulter borti hverandre nå blir det nok mest småbulker. Ellers får vi mye telefoner fra folk som er forbannet fordi det ikke er strødd eller saltet, men kan ikke si annet enn at Vegvesenet er ute med alle tilgjengelige mannskaper, sier Hjulstad.

Stort trailerproblem

Også i Follo er politiet oppgitt over trailere med manglende kjettinger.

- Det er kaos på veiene med masse folk som ikke kommer seg fram. Flere trailere sperrer veien, sier operasjonsleder i Follo politidistrikt, Erlend Fjellheim til VG Nett.

Kaoset er størst på E6 ved Ringnes, ifølge politiet.

- Jeg har ikke tall på hvor mange trailere vi har fjernet. Ved Ringnes står det helt stille, sier Fjellheim ved 20-tiden søndag kveld.

Frustrerte bilister

Signe Schineller og Toril Haugen ringte VG Nett i dyp førefrustrasjon søndag kveld.

- De har stengt Ekebergtunnelen, og vi må kjøre helt ut til Malmøya for å få snudd. Hadde vi visst at det var stengt her, kunne vi tatt trafikkmaskinen, men vi fikk ikke noe varsel. Vi har brukt seks timer på veien hjem fra Hemsedal, nå vil vi bare hjem, fortviler Schineller.

Hun undrer seg over Vegvesenets beredskap:

- Vi bor i et vinterland, og likevel er det krise hver gang snøen kommer? Dette er ikke noe moro.

Brøytebilene kommer ikke fram

Statens Vegvesen sa tidligere søndag til VG Nett at brøytemannskapene ikke rekker frem over alt, og oppfordrer folk innstendig til å kjøre forsiktig.

- Det er veldig vanskelig, det er mye snø, sier vaktoperatør Gun Aaserudhagen fra Statens Vegvesen til VG Nett.

Hun opplyser at det på Østlandet og spesielt i Oslo og Akershus nå går svært sakte på veiene.

- Med det snøfallet og mengden biler det er nå, ville jeg anbefalt folk å la bilen stå, hvis de ikke absolutt må ut.

Temperaturen ligger rundt 0 grader i det sentrale østlandsområdet, og Veitrafikksentralen advarer mot svært glatte veier, særlig på småveiene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder