BEKLAGET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre var tydelig preget da han beklaget UDs informasjonstabbe. Foto: SCANPIX

Støre ba om unnskyldning til de pårørende

(VG Nett) Carsten Thomassens pårørende hjemme i Norge fikk først beskjed om at han ikke var alvorlig skadet etter angrepet på Serena Hotel Kabul. Nå beklager utenriksminister Jonas Gahr Støre UDs informasjonstabbe.

  • Camilla Ryste
  • Halstein Røyseland
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

UD gikk mandag kveld ut med informasjon om at Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen var skadet etter terrorangrepet på Hotel Serena, men at skadene ikke var alvorlige.

I mange timer ble UDs melding videreformidlet i norsk media, før Thomassens egen arbeidsgiver Dagbladet sent mandag kveld gikk ut med at Thomassen døde på operasjonsbordet på et feltsykehus på flyplassen i Kabul. Skadene han var blitt påført var så store at legene ikke klarte å redde livet hans.

Samleside:Les alt om terrorangrepet i Kabul

Nå går utenriksminister Jonas Gahr Støre ut og beklager UDs informasjonstabbe.

- Jeg må få si en ting veldig tydelig. Det er fremkommet i dag at det i løpet av kvelden ble formidlet til Carsten Thomassens pårørende et bilde som var mer positivt enn det viste seg å være. Det vil jeg beklage, sa en tydelig beveget Støre på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Utenriksministeren har i dag overbragt unnskyldningen til Carsten Thomassens pårørende.

- Det er beklagelig at de hardt prøvede pårørende skulle få den ekstra belastningen. Jeg har i dag overfor Carsten Thomassens familie fremført den beklagelsen, forteller Støre.

Les også:Henter hjem sin døde kameratLes også:- Et sjokk at Carsten døde på operasjonsbordet

- I beste mening

DREPT: Dagbladets journalist Carsten Thomassen døde av skadene han ble påført i Taliban-angrepet i Kabul. Foto: FOTO: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet

I tillegg til Thomassen ble en UD-ansatt skadet av skuddsalvene i hotellobbyen. Hans tilstand karakteriseres fortsatt som alvorlig men stabil, og han ligger på sykehuset i Kabul. Onsdag formiddag var han for første gang våken etter angrepet.

UD informerte mandag ettermiddag om at den UD-ansatte var alvorlig skadet, mens Thomassens skader var mindre alvorlige.

- Hvordan kunne det skje, Jonas Gahr Støre?

- Dette ble gjort i beste mening i en kaotisk situasjon. Man skal huske på at Carsten Thomassen hadde alle de andre norske journalisten rundt seg. Den UD-ansatte hadde lenge svært lite oppfølging. Jeg kan ikke selv gi en presis beskrivelse av hva som skjedde, for det var ikke jeg som ga disse beskjedene, men det inntrykket som kom var at situasjonen hans var stabil, sier Støre, som legger til:

Fortvilet

- Carsten hadde store indre blødninger, og han var ved bevissthet. Det kan ha skapt et inntrykk av at situasjonen ikke var så kritisk som den egentlig var.

I dag er utenriksministeren fortvilet over at informasjonen fra UD kan ha gitt de pårørende et falskt håp.

- I ettertid er man fortvilet over å ha gitt et budskap som har gitt et falskt håp, og man skulle ønske man hadde hatt anledning til å dobbeltsjekke det nok til at det var presist. Men det ble gjort i en ekstremt komplisert situasjon basert på den informasjonen man hadde, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under bildet

VÆPNET VAKT: Her holder en bevæpnet PST-vakt fra utenriksminister Jonas Gahr Støres følge vakt på hotellet like etter terror-anslaget på Serena Hotel mandag ettermiddag. Foto: TV 2


Ble advart

Støre måtte også svare for kritikken som har kommet mot sikkerhetsopplegget rundt Afghanistan-besøket. Ifølge VG var Forsvarsdepartementet svært kritiske til at reiseprogrammet var publisert på internett. Også PST skal ha vært bekymret for sikkerheten.

- Det er ikke uvanlig at programmet blir lagt ut på våre sider. Det er gjort for å være en hjelp til mediene. Med all den oppmerksomheten det har fått er det ikke naturlig at vi gjør det igjen, sier Støre, som understreker at han fortsatt ikke tror angrepet var rettet mot ham.

Utenriksministeren innrømmer at UD ble advart av PST på forhånd om at det var fare for selmordsangrep.

- Vi ble orientert av PST som hadde hørt av militære kilder at en selvmordsbomber kunne være på vei til byen og det området vi var i. Derfor fikk vi et klart råd om ikke å forlate hotellet, sier Støre.

PST ville også se an programmet i lys av terrortrusslene.

- Etter et slikt besøk skulle jeg gjerne sett at det var hundre norske soldater inne i lobbyen. Det er tanker man må streve med i ettertid. Men de som gjorde vurderinger av sikkerheten de kom ikke til at de ga det rådet, sier Støre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder