UENIGHET: Det kan bli uenighet mellom de tre partilederne om EUs tjenestedirektiv. Foto: Scanpix

Sp: Ap må gi albuerom til Sp og SV

(VG Nett) De tre rødgrønne partiene vil vinne valget med hvert sitt program. Sp-leder Liv Signe Navarsete vil ha mer albuerom fra Arbeiderpartiet.

Elisabeth Breien Ellingsen
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Da de tre partilederne Jens Stoltenberg (Ap), Kristin Halvorsen (SV) og Liv Signe Navarsete (Sp) skulle oppsummere tre år i regjeringen tidligere denne uken, var de klare på at de går til valg som tre partier.

Les også:Trodde aldri de skulle nå Soria Moria

Nå viser statistikk at Arbeiderpartiet går kraftig fram fra august til september, mens SV og Sp går tilbake.

Sp-leder Liv Signe Navarsete mener at Arbeiderpartiet må gi partnerne større plass hvis de rødgrønne skal ha sjanse til å vinne valget.

- Det er lett for å bli slik at det største partiet blir det mest synlige i en regjering. Derfor er det viktig at vi alle får rom til å være synlige. Det er krevende både sentralt og lokalt, sier Navarsete til NTB.

- Har Arbeiderpartiet gitt SV og Sp det rommet dere trenger?

- Jeg mener vi har fått det rommet, men det er opp til oss å utnytte det, sier hun.

Ikke felles plattform

På pressekonferansen onsdag avviste de tre at de skal gå til valg med en felles plattform.

- Vi er tre ulike partier med tre ulike historier og programmer, sa Stoltenberg.

Han sa at de tre partiene vil finne kompromissene etter hvert.

- Vi har vist at vi kan samarbeide godt og finne en felle politikk. Vi kan finne løsninger. Noen ganger er det kompromisser - litt halvveis mellom to partier. Andre ganger er kompromissene bedre enn enkeltpartienes program. Vi er bedre sammen enn hver for oss, faslo Stoltenberg.

Har to valg

SV-leder Kristin Halvorsen sier at velgerne har to valg de må gjøre.

- Valg nummer 1 er regjeringsalternativene. Vil de ha Siv Jensen eller Jens Stoltenberg ved roret? Det valget skulle være greit - eller vi har tenkt at det er greit, sier Halvorsen.

- Så har de mulighet til å velge hvilke saker de har lyst til å gi en ekstrastemme, sier hun.

Ifølge Halvorsen er det ikke noe problem at partiene er uenige om en del saker.

- Vi skal gjøre tre gode valg på vegne av våre partier. Det er en ærlig sak at Ap og SV er uenige om hvordan man skal håndtere oljeboring i Lofoten. Det gjør ingenting at vi er uenige, sier Halvorsen.

Hun sier at de tre rødgrønne partiene kjenner hverandre godt etter tre år i regjeringskontorene.

- Vi kjenner når det er alvor. Jeg visste at Arbeiderpartiet er opptatt av industrien, men ikke hvor nær religion vi er. Nå kommer vi fortere frem til kompromissene, sier hun.

Ap frem

Arbeiderpartiet har kraftig økt oppslutning fra august til september, viser statistikk fra valgforsker Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning. Samtidig har oppslutningen om SV og Sp gått ned.

Les også:Ap har valgvinden i ryggen

- Det er et hovedmønster at kjøttvekta rår og at det største partiet i en regjering har lettest for å profilere seg. Men det spesielle med dagens regjering er at alle tre partiene har tapt oppslutning. Det er først den aller siste tiden at regjeringen kan sies å ha kommet på offensiven, sier Aardal til NTB.

Hver måned regner Aardal ut gjennomsnittet av ni ulike partibarometre offentliggjort i norske medier. Hans funn viser en snittoppslutning om Ap på 29 prosent i september, noe som er en fremgang på 2,5 prosentpoeng fra august til september. Det er bare 0,6 prosentpoeng bak Frp, som holder stand som landets største parti.

- Finanskrisen og statsbudsjettet har nok styrket regjeringen ytterligere de siste dagene, men det er opp til Senterpartiet og SV å sikre seg mot at Arbeiderpartiet kaprer hele framgangen alene, sier Aardal til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder