SAMTALER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte forstander Anne Sender i Det Mosaiske Trossamfunn i UD tirsdag. Foto: Scanpix

Antisemittiske holdninger skal bekjempes

Antisemittiske tendenser i det norske samfunnet sto sentralt i samtaler mellom utenriksministeren og Det mosaiske trossamfunn tirsdag formiddag.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det er enighet om at slike tendenser må tas på alvor og bekjempes i fellesskap.

Bakteppet er krigen i Gaza og de lovlige demonstrasjonene mot Israels krigføring, markeringer som utartet til opptøyer og rene gateslag i Oslo den siste uken.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har merket seg tendenser til antisemittiske holdninger, og advarer mot at de får utvikle seg videre. Slike holdninger må bekjempes i fellesskap, uttrykte Støre etter møtet tirsdag.

Forstander Anne Sender sier til NTB at hun føler støtte fra norske myndigheter. Hun er glad for norske myndigheter møter antisemittiske antydninger med det største alvor.

Bekymret

- Jeg er bekymret hvis vi tar lett på det ansvaret vi har overfor minoritetsmiljøer, og norske jøder er et av dem. Jeg mener nordmenn har grunn til å være særlig årvåkne fordi vi har noen mørke kapitler i vår historie som vi skal være særlig oppmerksomme på, sa utenriksministeren da han oppsummerte møtet med forstander Anne Sender.

Uten å si det direkte er det åpenbart at han siktet til det faktum at mange nordmenn lukket øynene da tyskerne deporterte norske jøder til den sikre død i tyske gasskamre under krigen.

- Våre jøder i Norge er et veldig lite samfunn. Når de opplever utrygghet på grunn av store politiske begivenheter ute, er det vår oppgave som myndigheter og medmennesker å slå ring om dem, sier Støre.

Mange tiltak

Forstander Anne Sender mener det er nødvendig med tiltak på flere nivåer for å møte utfordringene etter den siste tidens oppløp i Oslo. Regjeringen må igangsette nasjonale undersøkelser for å finne ut hvor dypt hatet og «opprøret» stikker og hvem det gjelder. Det kreves både nasjonale og lokale tiltak.

- Vi må få overvåkingsmekanismer som følger utviklingen. Vi må definere hva rasisme er og hva antisemittisme er. Dette må behandles på ulikt vis, nettopp fordi det dreier seg om konflikter som folk blander sammen.

- Berøres du av bildene vi får fra sykehus på Gazastripen?

- Selvsagt gjør jeg det. Jeg tror vi går i stykker inni oss alle sammen. Dette er grusomt. Men konflikten har mange andre sider som også må belyses og håndteres. Men det er grusomt, gjentar forstanderen, oppriktig berørt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder