Uendret momsgrense for netthandel

Heller ikke på statsbudsjettet for 2009 har regjeringen funnet anledning til å øke det momsfrie beløpet man kan handle en vare for over nettet fra utlandet.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Grensen er uendret for 33. år på rad. Du må dermed fremdeles betale 25 prosent moms på alle varer du bestiller fra utlandet med verdi over 200 kroner. I tillegg må du betale fortollingsgebyr. Bøker er fortsatt den eneste varen du kan kjøpe fra utlandet uten å bekymre deg for merverdiavgift og gebyr.

Momsgrensen ble innført i 1975. Da bestemte myndighetene at personer bosatt i Norge må betale merverdiavgift på varer som koster 200 kroner eller mer, og som de selv innfører fra utlandet. I løpet av de 33 årene som er gått siden da, har prisutviklingen gjort at 200 kroner i dagens penger ikke har samme verdi som i 1975. En indeksregulering av 1975-nivået til dagens nivå vil føre til at 200 kroner i dag er verdt nærmere 1.000 kroner.

Politikere fra både høyre- og venstresiden i Norge har tatt til orde for at det er på tide å øke grensen, men hittil har ingen av de sittende regjeringene valgt å gjøre noe med saken. Argumentene har blant annet vært at høyere grense vil føre til mer netthandel fra utlandet, som man igjen frykter vil føre til redusert handel fra norske butikker og forhandlere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder