Pårørende misfornøyd med Bondevik - men glad Petersen la seg flat

FORNØYDE MED RAPPORT: Tuula og Stein Ulve mistet sønnen Are (8 mnd i flodbølgekatastrofen. De har : tidligere kritisert den behandlingen og mangel på bistand de fikk fra norske myndigheter etter katastrofen. Nå føler de en viss tilfredshet ved at Reinås-utvalget har gitt dem rett i kritikken. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Sa ikke unnskyld

TROMSØ (VG) Tuula og Stein Ulve mistet sønnen Are (8 md.) i flodbølgekatastrofen i Thailand. Nå er de glade for at utenriksminister Jan Petersen legger seg flat for kritikken fra Reinås-utvalget.

 • Tore Ulabrand Johansen

Artikkelen er over 15 år gammel

- Det er riktig og nødvendig at Petersen gjør det, og det er bra å se at det skjer. Men vi er ikke like overbevist om at statsminister Kjell Magne Bondevik har tatt alvoret inn over seg. Han fremsto ganske så smilende og ubesværet på TV, sier Tromsø-paret.

Utenriksminister Jan Petersen roste de pårørende etter flodbølgekatastrofen, før han reiste til et NATO-toppmøte i Vilnius i går kveld.

Særlig var han rørt over at pårørende hadde karakterisert hans opptreden etter offentliggjøringen av den knusende Reinås-rapporten som menneskelig.

- Jeg synes de har vært mer enn sjenerøse, med tanke på alt hva de har vært gjennom, sa Petersen før han gikk inn i det innleide privatflyet.

Sent i går kveld, etter utallige nyhetsinnslag om Reinås-utvalgets rapport, tar Tuula og Stein Ulve imot VG i sitt hjem på Mortensnes i Tromsø.

Sammen med dem sitter Jan Øystein Olsen, også han bosatt i Tromsø. Olsen var på ferie med kone og fire barn, alle måtte rømme for livet da bølgene tordnet inn over Phi Phi-øyene.

Alle seks i deres familie overlevde, men de sliter fortsatt tungt psykisk etter bokstavelig talt å ha vasset i lik for å komme seg i sikkerhet. Nå møtes de to familiene jevnlig for å hjelpe og støtte hverandre gjennom en svært vanskelig periode.

Både Olsen og Ulve har tidligere kritisert den behandlingen og mangel på bistand de fikk fra norske myndigheter etter katastrofen. Nå føler de en viss tilfredshet ved at Reinås-utvalget har gitt dem rett i kritikken.

- Ja, vi har fått en slags oppreisning, et bevis for at det vi sa og hevdet, var riktig. Rapporten viser at vi ikke bare var kravstore nordmenn på ferie som syter og klager for ingenting, sier Stein Ulve.

- Jeg vil ikke kalle det oppreisning. Rapporten er mer en objektiv beskrivelse av hvordan vi hadde det, og hva slags problemer vi sto overfor, sier Jan Øystein Olsen.

Roser rapport

- Jeg er fornøyd med at sannheten nå kommer frem, slår Tuula Ulve fast.

Stein Ulve roser mange av konklusjonene i Reinås-utvalgets rapport. Men selv kunne han nok tenkt seg dem enda hardere.

- De har vært tøffe, men jeg lurer på om de har vært tøffe nok. Om de har stilt de aller vanskeligste spørsmålene. Har de vist hensyn, eller burde de vært mer hensynsløse. Det skal jeg svare endelig på når jeg har finlest rapporten, sier Ulve.

Og han mener bestemt at Norge som nasjon må ha en beredskap som kan takle også det utenkelige.

- Det må vi kunne forlange etter 11. september, Bali-bomben og flomkatastrofen, sier han.

I underetasjen på tomannsboligen er sønnene Theo og Ivo i ferd med å gå til ro for natten.

Familien Ulve består bare av fire personer nå. Minstebarnet Are kom aldri hjem fra ferieparadiset på Phi Phi-øyene i live. Han ble funnet død og ble kremert i Thailand.

Nå snakker ekteparet om opplevelsene i timene og dagene etter katastrofen, om all fortvilelsen og alle vanskelighetene de - og tusenvis av andre - opplevde i de kaotiske dagene etter katastrofen.

- Blir aldri hele

Og de snakker om å leve videre etter å ha mistet et barn.

- Det er som om vi har amputert en kroppsdel. Vi blir aldri riktig hele. Det har vært veldig tungt, men nå takler vi hverdagen nokså greit. Likevel blir vi aldri kvitt savnet etter Are, sier Tuula Ulve.

- Samtidig prøver vi jo å riste noe positivt ut av å miste gutten vår. Vi har jo opplevd hvordan store folkegrupper verden over kan ha det; at katastrofen slår til og at de lever i kaos og matmangel - uten å få den hjelp de trenger.

Jan Øystein Olsen og hans familie kom alle tilbake til Norge i live. Men opplevelsene har satt sine spor i dem alle, særlig hos de to yngste barna på 12 og 17 år.

- Vi trodde det skulle roe seg etter hvert. Men det har vært verre etter påske, mye angst og fortvilelse. Det er mye som ikke er forløst, spesielt i de to yngste. Vi er alle preget av alle inntrykkene - og vi sliter, sier Olsen.

Mer om

 1. Flodbølgekatastrofen

Flere artikler

 1. - Var ikke forberedt på en slik katastrofe

 2. Knuser Petersens forklaring

 3. - Den vanskeligste saken

 4. Slakter UDs håndtering av flodbølgekatastrofen

 5. UD kan bli fratatt kriseansvar

Fra andre aviser

 1. Pårørende: Kjenner oss godt igjen

  Aftenposten
 2. Innrømmer kraftig kritikk av UD

  Aftenposten
 3. Knusende dom over systemsvikt

  Aftenposten
 4. Tsunami-ofre reagerer på at Petersen drar til Thailand

  Fædrelandsvennen
 5. Reagerer på at Petersen drar til Thailand

  Aftenposten
 6. - UD sviktet etter tsunaminen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no