Umulig å støtte Valla

Jens og Kolberg kunne blitt avsatt

Dersom Jens Stoltenberg og Martin Kolberg hadde tatt stilling for Gerd-Liv Valla i striden med Ingunn Yssen, hadde Aps ledelse neppe overlevd.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

AvEirik Mosveen, hans Chr.Hansson, Marianne Johansen, pål K. Ertzaas og Mattis Sandblad(foto)

SELGER: Opplaget på Gerd Liv Vallas bok «Prosessen» økes med 10.000 eksemplarer. Foto: Mattis Sandblad


- Hvis Stoltenberg og Kolberg hadde intervenert i den betente saken, ville de selv gått med i dragsuget.

Det fastslår en kilde som kjenner partiledelsens vurderinger mens striden raste som verst i LO i januar i år.

Kilden er krystallklar på at Stoltenberg eller Kolberg hverken ønsket eller syntes det var riktig å blande seg inn i saken.

Stor Ap-motstand

Men kilden understreker like klart at selv om de skulle ha ønsket å komme henne til unnsetning, så ville ikke partiets formelle organer gitt dem lov til det.

Grunnen er, ifølge kilden, at motstanden mot Valla var blitt så sterk i hele Ap at ledelsen ikke hadde klart å forsvare dette standpunktet i partiet.

- Bare det at Valla tror det hadde vært mulig å gripe inn slik man kanskje kunne gjort på 1950-tallet, viser hvor lite hun forstår av alvoret i saken, sier kilden.

Da VG 11. januar i år avslørte at Yssen mente seg ulovlig mobbet og trakassert av Valla, kom det raskt krav fra flere hold i Ap om at Valla ikke burde lede partiets valgkomité.

Minst 9 av 19 av Aps fylkesledere gikk inn for å fjerne Valla som leder i valgkomiteen. Også Rune Gerhardsen, stortingsrepresentanter som Rolf Terje Klungland og Gunvor Eldegard samt andre profilerte partimedlemmer krevde at partiet fikk en annen valgkomitéleder.

- I spørsmålet om hvem som skulle lede valgkomiteen, var et stort flertall både blant fylkeslederne og i stortingsgruppen som sa tvert nei til at Valla kunne ha dette vervet etter det som hadde skjedd. Men hadde partiledelsen forsøkt å tvinge dette gjennom, ville det ikke blitt akseptert. Partiledelsen hadde i realiteten ikke noe annet valg enn å holde seg pinlig korrekte og nøytrale, sier kilden.

Etterlyser støtte

I Vallas bok «Prosessen», som kom ut i går, etterlyser hun politisk støtte fra ledelsen i Ap. Vrakingen som valgkomitéleder ble trukket frem som et av de største svikene fra Ap-ledelsen.

I boken skriver hun også at ledelsen også da innrømmet at de var under press fra sine egne:

«Det er ikke så enkelt, sier Jens. Det er ikke sikkert han vil få flertall i landsstyret. Han, Hill-Martha og Martin ønsker ikke å bruke politisk prestisje for å få mitt kandidatur trumfet gjennom.»

Stoltenberg sa til Valla etter møtet «stakkars deg», og sa at han håpet hun fikk sove. Det reagerte Valla på:

«Jeg tenker: Det er ikke klapp på skulderen jeg trenger nå. Jeg trenger politisk støtte. Jeg ga det til deg, Jens, slik at du kunne bli statsminister på nytt etter den kræsjlandingen regjeringsprosjektet ditt hadde i 2001. Det er ikke min feil at du kommer med den ene idiotiske saken etter den andre?».

Valla reagerte også sterkt på at Martin Kolberg skulle møte i Fougner-utvalget, når Ap-ledelsen hadde sagt at det var en personalsak i LO.

- Hun forlangte at partiledelsen skulle gripe inn og stoppe en intern prosess i LO. Hun forlangte i tillegg at Martin Kolberg skulle si nei til å møte opp i Fougner-utvalget og besvare deres spørsmål. I realiteten er dette å be partiledelsen om å delta i en dekkoperasjon for å redde Valla. Det kunne ikke partiledelsen gått inn på uansett hvor de hadde stått i saken, sier kilden.

Instruerte ingen

Men allerede før dette begynte Valla å føle at Ap-ledelsen med Jens Stoltenberg og Martin Kolberg i spissen sviktet henne.

Ap-ledelsen har utviklet et omfattende system for å instruere sine tillitsvalgte om hva de skal svare hvis VG og andre medier ringer rundt og spør om synspunkter på politiske saker eller interne strider.

Valla reagerte i fjor vinter på at Ap-ledelsen i denne høydramatiske saken valgte motsatt strategi. Ingen meldinger ble sendt ut - tvert imot opplevde Valla at Kolberg nesten oppfordret til kritikk av henne.

I går kveld landet statsminister Jens Stoltenberg i den slovenske hovedstaden Ljubljana i forbindelse med sitt fem dager lange besøk på Balkan.

På vei ut til middag i går kveld legger ikke Stoltenberg skjul på at han er lei av saken.

- Jeg har ikke behov for å bruke tid på å diskutere påstander om hva jeg skal ha sagt i personlige samtaler med andre, sier han, og lar det skinne klart igjennom at han ikke er begeistret for uttalelsene den tidligere LO-leder kommer med.

- Jeg driver med politikk for å snakke om sentrale spørsmål. Jeg vil ikke gå inn i noen ytterligere diskusjon om dette. Det er viktige saker jeg vil konsentrere meg om. I dag har vi diskutert klima, Kosovo og klasebomber; det er ting som betyr noe, poengterer han.

Martin Kolberg reagerer kraftig på Vallas beskyldninger om løgn:

- Det å bli kalt for løgnaktig er meget overraskende og det er svært trist at Gerd-Liv sier sånt om meg som hun har gjort, sier Ap-sekretær Martin Kolberg.

- Fortalte sannheten

Han mener han har fortalt sannheten, også om flyplasshistorien i Helsingfors, der Kolberg byttet bort sin businessclass-billett til Valla:

- Jeg står fast ved det jeg svarte på spørsmål jeg fikk fra utvalget. Jeg fremstilte flyplasshistorien så korrekt og nøkternt jeg kunne. Jeg ga Yssen en personlig karakteristikk som jeg mener er riktig. Jeg tar til etterretning at man kan være uenig. Men jeg avviser kategorisk at det er en løgnaktig fremstilling.

- Bare tanken på at Aps partisekretær ikke skulle snakke sant i et slikt utvalg er så uhørt at det ikke ville ha noen parallell i Youngstorgets historie. Og det har ikke skjedd, sier Kolberg.

Les også

 1. Rett fra levra

  Skrevet i samarbeid med Stian Bromark. Cappelen. 321 sider, 349 kroner
 2. - Ville bare få fram fakta

  (VG Nett) Martin Kolberg mener Arbeiderpartiet kun har håndert Yssen-saken som en personalsak.
 3. Kolberg avviser Valla-konspirasjon

  (VG Nett) Aps toppledelse ønsket ikke å fjerne Gerd-Liv Valla som LO-leder, sier partisekretær Martin Kolberg.
 4. - Bjørndalens opptreden et velrettet dolkestøt

  (VG Nett) Gerd-Liv Valla følte at hun fikk et dolkestøt fra Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen i Yssen-saken.
 5. Valla beskrives som ufin og simpel av redaktører: - Aldri sett noe lignende

  LITTERATURHUSET (VG Nett) Aftenposten og VGs politiske redaktører er sjokkerte over deler av innholdet i Gerd-Liv Vallas…
 6. Valla svarte ikke på henvendelser fra Jens

  BEOGRAD (VG Nett) Jens Stoltenberg sendte blomster og hilsener til Gerd-Liv Valla da hun gikk av.
 7. Prosessen mot Valla

  Gerd-Liv Valla har skrevet en blodstyrtning av en bok; slik jeg ser det, er den tidligere LO-lederen ute på et rent…
 8. Valla: Jens mente jeg hadde for mye makt

  I sin nye bok skriver Gerd-Liv Valla at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) var svært misfornøyd fordi hun hadde fått…
 9. Ordknapp Fougner om Vallas bok

  Advokat Jan Fougner har ikke lest Gerd-Liv Vallas bok og er forsiktig med å kommentere innholdet i den.
 10. Yssen: - Jeg er ikke så spent på boka

  (VG Nett) Ingunn Yssen er ikke så veldig spent på innholdet i Valla-boken.
 11. - Jeg er ikke bitter, jeg er forbauset

  (VG Nett) Tidligere LO-leder Gerd Liv Valla skriver i sin nye bok at hun følte seg sveket av Ap-ledelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder