Utested i Målselv kommune måtte stenge andre helgen på råd: − Vi avviste sikkert 200 vernepliktige

Innehaver av utestedet Svingen Cafe i Bardufoss forteller at de måtte stenge dørene tidlig natt til lørdag, etter en inspeksjon fra politiet. Mesteparten av gjestene skal ha vært vernepliktige soldater fra militærleiren i Bardufoss.

 • Henrik Røyne

– Det var for mange folk i forhold til arealet, rundt 80–90 mennesker. Skulle de nødvendige avstandsreglene vært overholdt, kunne det kanskje ha vært halvparten til stede, sier operasjonsleder Beate Helberg ved Troms politidistrikt.

Dette er andre gangen det samme utestedet har blitt stengt på en uke. Forrige lørdag valgte eieren Jan Johnsen å stenge dørene tidlig etter at gjestene på en russekro ikke respekterte smittevernreglene.

– Det er svært uheldig at man ikke klarer å endre praksis etter å ha hatt en slik episode i forrige uke, sier ordfører Bengt Magne Luneng (Sp) om stengingen natt til lørdag.

Han sier det er for tidlig å si noe om konsekvenser før saken har blitt behandlet politisk i kommunen til uken.

Militærpolitiet måtte løse opp køen

Innehaver Jan Johnson sier at det var stor trøkk også på utsiden av utestedet, ettersom en kontingent med vernepliktige fra leiren i Bardufoss skulle feire at de hadde blitt ferdige med rekruttperioden sin.

– Vi avviste sikkert 200 vernepliktige som sto utenfor. Vi ga beskjed om at de om at vi ikke kom til å slippe inn flere folk, og etter hvert fikk militærpolitiet løst opp i køen, sier han til VG.

Likevel så utestedet seg nødt til å stenge dørene rundt halv tolv etter at smitteoverlegen i kommunen og politiet mente de ikke oppretthold smittevernreglene om antall gjester, samt énmetersregelen.

Johnson sier de regnet soldatene som del av samme husstand, i og med at de tilhører samme avdeling i Forsvaret, og at utestedet tolket smittevernreglene ut ifra dette.

– De satt nærmere enn én meter, men sett i forhold til at de er medlem av samme husstand så tolket vi det slik at de kunne gjøre det, sier han.

Innehaveren understreker at han ønsker å respektere smittevernreglene, og at utestedet sannsynligvis kommer til å holde stengt i en periode fremover.

– Vi har ikke lyst til å diskutere imot smittelegen eller politiet. Jeg er veldig lei meg for det som har skjedd, og uten en endelig avklaring så kommer vi ikke til å åpne mer.

Skal opptre på en forsvarlig måte

Brynjar Stordal, pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, bekrefter at militærpolitiet hadde en patrulje på stedet som ba militært personell om å trekke seg hjemover til leir.

Utover dette har ikke hendelsen blitt rapportert inn til Forsvarets operative hovedkvarter. Stordalen synes likevel det er uheldig dersom hendelsen gjelder personell fra Forsvaret.

– Vi ønsker at våre vernepliktige skal opptre på en forsvarlig måte også på fritiden sin. Vi har gode rutiner på leir og i tjeneste men det er viktig at det ikke slipper opp, sier han.

Stordal legger til at soldatene kanskje vil få ytterligere presiseringer om smittevern dersom det blir nødvendig.

Mer om

 1. Målselv
 2. Troms

Flere artikler

 1. Besøksforbudet

 2. Pluss content

  På innsiden av det norske swingersmiljøet

 3. Uværet i Nord-Norge: 34 personer evakueres etter jordras

 4. Mange norske elever sliter med kildekritikk

 5. Buss-smitten: Dette betyr virusmutasjonen

Fra andre aviser

 1. Pardans, karaoke og «fist-bumping». 34 ganger er serveringssteder blitt midlertidig koronastengt.

  Aftenposten
 2. Rekordhøy smitte i Bergen: Nye tiltak innføres

  Bergens Tidende
 3. Nå skjerpes 1-metersregelen på serveringssteder. Restauranteiere varsler konkursras.

  Aftenposten
 4. Krever én meter mellom sitteplasser: – Da kan alle steder like godt stenge. Dette vil gi mange konkurser.

  Bergens Tidende
 5. Militærjuntaen i Mali lover valg «innen rimelig tid»

  Bergens Tidende
 6. Smittevernbrudd flere titalls steder: – Vi er blitt varslet om noen å ha fokus på

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no