KOMMUNEOVERLEGE: Barbro Kvaal er kommuneoverlege i Indre Østfold. Foto: Terje Bringedal

Viken: Skal teste vidergående-elever i kommuner med smitteutbrudd

Viken gjør som Vestland og innfører ukentlig testing av elever på noen videregående skoler i kommuner med høyt smittetrykk . Det vil bli også bli testet på skoler der det har vært særskilte utbrudd.

Av 

Anne Stine Sæther

Publisert:

Kommunen ba før påske Viken og FHI om å få omprioritere vaksiner og bruke dem på 550 elever på videregående skole.

Det fikk de ikke lov til.

Forslaget kom etter at kommuneledelsen så stor smittespredning i ungdomsgruppene, på skolene og fra elevene og inn i familiene.

I stedet innføres nå et omfattende testopplegg i hele regionen for å stanse smitten i ungdomsmiljøene. Testingen gjelder særskilte skoler. I Indre Østfold har det vært store utbrudd på Mysen Videregående skole. Russepresident Thea Bakke-Veiby er glad for det skjerpede testopplegget. Det er også kommuneoverlege Barbro Kvaal.

– Det betyr at det settes opp en teststasjon på de videregående skolene i kommunen og elevene blir testet ukentlig, sier Kvaal.

– Det er fortsatt slik at det er den enkelte kommunelege som ut fra smittesituasjonen i kommunen avgjør om det er nødvendig eller hensiktsmessig med massetesting som virkemiddel. De videregående skolene har løpende og god dialog med de respektive kommunelegene om situasjonen og er klar til å bidra til testing, dersom dette anses som nødvendig. sier Tone Navestad Stenbek, avdelingsdirektør kommunikasjon og politisk støtte i Viken.

Les også: Vil vaksinere ungdom for å stanse smitten

Skal vurdere vaksineringsplanen

Det er likevel ikke umulig at russen kan bli vaksinert noe tidligere enn de ligger an til nå.

Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) forteller til VG at vaksinering fører til mindre smittespredning, noe som kan påvirke hvem som blir vaksinert på hvilket tidspunkt.

– Det er en av de tingene vi tar hensyn til. Noe av det vi skal se på nå er hvordan vi bruker vaksinene på en best mulig måte nå mot slutten av vaksineringsperioden.

– Etter hvert som vi nå får vaksinert de som har størst risiko for et alvorlig sykdomsforløp, tar vi mer og mer hensyn til hvordan vi kan bruke vaksiner mot spredning av viruset, sier Bukholm.

FHI skal levere et oppdrag om fordeling av vaksiner i midten av mai. Det er likevel ikke umulig at en fordelingsplan kan bli lagt frem før det.

– Det kan være aktuelt å gjøre en vurdering og konkludere med en vurdering før det, ikke bare på grunn av russetiden, men generelt for å bruke de dosene vi har på en mest optimal måte for å styre smittespredningen i samfunnet, sier smitteverndirektøren.

– Vil finne løsninger

Kommuneoverlege Kvaal i Indre Østfold har de siste ukene hatt tett kontakt med russepresidentene for å finne et opplegg for russefeiringen som er smittevernmessig trygg.

– Vi vil ha en trygg russetid og er glade for at det blir hyppige testinger. Vi oppfordrer alle elevene til å teste seg hyppig. Mange bor tett på besteforeldre. Faren min nærmer seg 70 år. Vi vil ikke ta smitte med inn i familiene våre, sier Thea Bakke-Veiby, russepresident på Mysen Videregående Skole.

I en rekke kommuner er det stor smittespredning blant ungdom, som i Bergen som mandag strammet kraftig inn.

– Smitten er vanskelig å forutse. Det betyr at tiltaksnivåene også er vanskelige å forutse, det er hele veien endringer. Men det er mye smitte blant ungdom og derfor viktig at vi finner gode løsninger, sier kommuneoverlege Kvaal.

TRYGG RUSSETID: Russepresident Thea Bakke-Veiby og de andre russepresidentene i Indre Østfold har tett kontakt med kommuneoverlegen for å gjøre russefeiringen så trygg som mulig. Foto: Terje Bringedal

Representanter for russekullene på skolene i Mysen og Askim har hatt jevnlige møter med kommuneoverlegen for å finne løsninger. Forslaget om å dukke opp med en mobil teststasjon der ungdom samles, ble ikke godt mottatt.

– Vi vil ha en dialog med avgangselevene og finne løsninger. Derfor har vi teamsmøter med de fire russepresidentene. Vi har bedt dem komme med forslag om hva de ønsker å gjøre. Noe er greit og noe er ikke greit. Fest med hele kullet er det ikke mulig å gjennomføre. Men med hyppig testing, så kan vi finne akseptable løsninger, sier Kvaal.

– Helt umulig

Kommunen gikk tidlig inn for å få en dialog med russekullet. Også andre skoletrinn skal feires. Kvaal har fått forespørsel om avslutning for 7.-klassingene som er ferdig på barneskolen om to måneder.

– Det er helt umulig å vite hva som er mulig i juni. Det er endringer i tiltaksnivå hele tiden og vi vet ikke hvordan situasjonen er om to uker. Det er veldig vanskelig å være forutsigbar, sier kommuneoverlegen.

Les: Her er trinnene i Solbergs plan for gjenåpning

PLAN: Massetesting av ungdom er en del av gjenåpningsplanen som statsminister Erna Solberg har lagt frem. Vestland er i gang. Nå starter Viken opp. Foto: Helge Mikalsen

Vestland har siden 7. april massetestet elever og ansatte på videregående skoler. 11.500 elever og 2500 ansatte skal teste seg to ganger hver uke. Det er en del av gjenåpningsplanen der massetesting er et av grepene for å slå ned smitten.

– Målet er å komme i gang med regelmessig testing på skoler etter påske i de kommunene med høyest smittepress blant barn og unge i skolealder. Dette kan bidra til mer fysisk undervisning, sa statsminister Erna Solberg da planene for gjenåpning ble offentliggjort 7. april.

I Rogaland ønsker fylkeskommunen også å masseteste elever i videregående skole. Forespørselen om å bli med er sendt ut til videregående skoler i hele Rogaland, skriver Stavanger Aftenblad ifølge NTB.

– Vi håper å begynne med rundt ti skoler. Alle elevene skal testes to ganger i uken, og det skal gjøres på skolen. Målet er at jevnlig massetesting skal redusere smittespredning, sier fylkesordfører Marianne Chesak til avisen.

Det er opp til rektorene ved hver enkelt skole å bestemme om de skal være med på massetestingen.

Rettelse: VG skrev først at Viken innførte testing av elever på videregående skoler i kommunene. Dette gjelder imidlertid bare videregående skoler i kommuner med høyt smittetrykk og skoler hvor det har vært særskilte utbrudd. Dette er nå presisert i teksten. Rettelsen ble gjort 21.04.2021 klokken 10.03.

Publisert:

Mer om

Karantene

Russetid

Erna Solberg

Indre Østfold

Viken

Coronaviruset

Rettet

Flere artikler

 1. FHI: Vurderer vaksinering av russ

 2. Indre Østfold kommune: Vil vaksinere ungdom for å stanse smitten

 3. Én positiv test har punktert russetiden i Mandal

 4. Kommuner kritiske til å vaksinere russen: – Neste uke kan et annet kull være smittet

 5. FHI: Kan bli aktuelt å vaksinere yngre før eldre

Fra andre aviser

 1. Skolebyråden positiv til massetesting av ungdomsskoleelever i Bergen

  Bergens Tidende
 2. Oslo vil masseteste skoleelever. Dette vet vi om testingen.

  Aftenposten
 3. Massetesting i skolen reduserer ikke smitten

  Aftenposten
 4. Debatt: «Massetesting av skoleelever er ikke veien ut av pandemien»

  Aftenposten
 5. Smittevernoverlegen og rektor skeptiske til hurtigtesting på ungdomsskoler

  Bergens Tidende
 6. 17 videregående skoler rammet av koronasmitte

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no