Bertheussen-saken: Var ikke mistenkt før siste brann

OSLO TINGRETT (VG) Aktor mener det var teaterstykket «Ways of Seeing» og hendelser i etterkant som drev Laila Anita Bertheussen. Selv nekter hun straffskyld.

 • Morten S. Hopperstad
 • Ådne Husby Sandnes
 • Christina Quist
 • Hanna Haug Røset

Tirsdag klokken 8.45 startet rettssaken i sal 250 i Oslo tingrett. Der står hun tiltalt for flere angrep mot demokratiet gjennom brannstiftelse, skadeverk og trusler mot ledende politikere.

En av disse politikerne er Bertheussens egen samboer, den tidligere justisministeren Tor Mikkel Wara. De to ankom rettslokalene sammen tirsdag morgen, men ingen av dem ønsket å gi noen kommentarer til pressen.

Da rettssaken startet nektet hun straffskyld på alle punkter.

Statsadvokat Marit Formo sier at mistanken mot Bertheussen oppsto kort tid etter brannen i bilen natt til 10. mars i fjor, som er den siste hendelsen hun er tiltalt for.

– Forut for det tidspunktet, var det ingen mistanke overhode at tiltalte var involvert i disse hendelsene, sier Formo.

Tidligere justisminister Tor Mikkel Wara er fornærmet i saken. Han ankom Oslo tingrett med samboeren, tiltalte Laila Anita Bertheussen. Foto: Terje Bringedal, VG

Statsadvokaten sier at aktoratet kommer til å anføre at det var teaterstykket «Ways of seeing» og hendelser i etterkant av teaterstykket som drev Bertheussen til å begå handlingene i tiltalen.

– Tiltales hensikt var å gi inntrykk av at det var personer bak «Ways of seeing» eller personer som sympatiserte med eller var inspirert av «Ways of seeing» som sto bak, sier Formo.

Forestillingen som ble satt opp av Black Box Teater i Oslo inneholdt blant annet videoopptak av en husene til en rekke personer innen norsk politikk og samfunnsliv, deriblant huset til Bertheussen og Tor Mikkel Wara, som da var justisminister.

Bertheussen ble avhørt flere ganger i saken mens hun fremdeles hadde status som vitne. Etter at hun ble pågrepet og siktet i saken 14. mars 2019 er hun avhørt tre ganger, tidlig i etterforskningen.

– Planen var å gjennomføre et konfronterende politiavhør, før hun fikk innsyn i saken og før tiltale, sier Formo.

Ifølge statsadvokaten ble Bertheussen innkalt til nytt avhør 30. august i fjor.

– Forsvarer varslet dagen før at Bertheussen ikke ønsket å forklare seg før klausuleringen var opphevet. Kravene ble innfridd, men forsvarer opplyste likevel at Bertheussen ikke ønsket å avgi forklaring. Det er derfor ikke avgitt flere forklaringer, sier Formo.

Den tidligere statsråden Ingvil Smines Tybring-Gjedde og ektemannen Christian Tybring-Gjedde er fornærmet i straffesaken etter at de mottok et trusselbrev i begynnelsen av januar 2019.

«Jeg må bare le av dem. Det er ikke vi som er farlige, det er rasistene
Når de sier at de redde, må jeg bare le. Vi ses 26 02 kl. 20. Hovedpoenget er: Vil vi bo i et drittsamfunn eller i et hyggelig samfunn?», sto det i brevet, som var påført brennmerker.

Ifølge tiltalen var brevet utformet slik at det fremsto som at avsender mente mottagerne var rasister og at det var en sammenheng med trusselepisodene mot den daværende justisministeren, Tor Mikkel Wara.

PST og påtalemyndigheten mener Laila Bertheussen sto bak brevet.

– Jeg synes dette er en krevende situasjon som jeg er veldig glad for at det snart blir over, sier Ingvil Smines Tybring-Gjedde til VG utenfor Oslo tingrett.

Bakgrunn: Slik ble hun tatt

les også

I dag starter Bertheussen-saken: Strid om tiltalen

les også

Bertheussen var i USA da mystisk pakke ble sendt: – Åpenbart av interesse

Bevisene

Statsadvokat Frederik G. Ranke har tidligere opplyst at det under den ti uker lange rettssaken vil bli bevisførsel rundt overvåkningsbilder, skriftanalyse, frimerker, printere, helse-app og nettbruk.

Ifølge VGs opplysninger vil følgende beviser legges frem:

 • PST skal ha funnet samme type frimerker i huset, som på et av trusselbrevene.
 • Skrifteksperter har konkludert med at det er stor likhet mellom håndskriften til Bertheussen, og håndskriften i enkelte trusselbrev.
 • Et av videoopptakene viser at Bertheussen bærer ut printer-emballasje i bilen, og det vil bli lagt frem analyser av hva slags printer som er brukt til å skrive ut brevene.
 • Informasjon fra den såkalte helse-appen på Bertheussens iPhone vil bli tema. Appen måler skritt og antall etasjer man har gått. Natt til 6. desember, da Waras bil ble forsøkt påtent, viser appen at Bertheussen gikk et visst antall skritt og gikk i trapper, ifølge VGs opplysninger.
 • PST mener også å kunne knytte Bertheussen til kjøp av rødsprit, som ble brukt til å tenne på bilen til Wara.

Bli oppdatert – dette er Bertheussen-saken:

Mer om

 1. Krim
 2. PST

Flere artikler

 1. Bertheussen-saken: Skal svare om trusselbrev til ekteparet Tybring-Gjedde

 2. Bertheussen-saken: Fant urin på brennmerket brev

 3. Endret forklaring om printer: – Sentralt bevis

 4. Bertheussen-saken: PST undersøker pulver-brev sendt til Elden

 5. I dag starter Bertheussen-saken: Strid om tiltalen

Fra andre aviser

 1. PSTs etterforskning rettet seg etter hvert mot Bertheussen

  Fædrelandsvennen
 2. I dag ble Laila Bertheussen avkledd av statsadvokat Marit Formo

  Aftenposten
 3. Tybring-Gjedde vitner i Bertheussen-saken

  Fædrelandsvennen
 4. PST vitner mot Bertheussen i retten torsdag

  Aftenposten
 5. Aktoratets indisier mot Bertheussen begynner å bli tallrike

  Fædrelandsvennen
 6. Laila Anita Bertheussen nekter straffskyld på alle punkter

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no