STØTTE: Grensebyen Kirkenes er preget av anklagene mot Frode Berg. På byens samfunnshus og bibliotek, henger denne plakaten. Foto: HELGE MIKALSEN

STØTTE: Grensebyen Kirkenes er preget av anklagene mot Frode Berg. På byens samfunnshus og bibliotek, henger denne plakaten. Foto: HELGE MIKALSEN

Pluss content

Dagene før han reiste: Historien om Frode Berg (62)

Han skulle på møte i menighetsrådet. Han planla julebord og var i juleselskap. Så dro Frode Berg til Moskva – og ble siktet for spionasje. I Kirkenes frykter nå flere den samme skjebnen.

Det er iskald vinter i Kirkenes. Solen har nylig kommet tilbake etter mørketiden, og det er full aktivitet i gatene. Foran biblioteket jobbes det med å bygge en scene av massive isblokker. Om noen dager vil det være folkefest i grensebyen, knappe 15 minutter fra den russiske grensen. Det er nok en gang klart for kulturutvekslingsfestivalen Barents Spektakel.

Over inngangsdøren til byens samfunnshus og bibliotek, henger en plakat. Det er et bilde av den spionsiktede sambygdingen Frode Berg.

Samtidig som byen rigger klart til fest, har en uro lagt seg over lokalsamfunnet. Flere av Kirkenes' innbyggere forteller det samme: Ukentlig har de reist over grensen til den lille byen Nikel, for å handle mat, fylle bensin og slå av en prat med russiske venner og bekjente. Så blir Frode Berg arrestert, og en snikende utrygghet begynner sakte, men sikkert å legge seg over grensebyen. For hvis han kunne bli arrestert, så ...

– Det kunne skjedd med hvem som helst av oss.

Robert Nesje virker både alvorstynget og fortvilet. Han og Berg har kjent hverandre i en årrekke, og er nære venner. Fredag 1. desember var de to sammen i juleselskap.

– Da var det overhodet ikke noe uvanlig med ham, sier Nesje.

Tre dager senere, 4. desember, satte Berg seg på flyet til Moskva.

– Han sa han skulle på julehandel, og at han skulle besøke noen venner der borte. Så hørte jeg ikke noe mer på en uke, før en kollega kom og spurte meg: «Har du hørt hva som har skjedd med Frode?»

BEKYMRET: Robert Nesje (i gul genser), er en nær venn av Frode Berg. Han forteller til VG at han tenker på Frode hver eneste dag. Foto: HELGE MIKALSEN

– Uvirkelig

Siden 5. desember i fjor har 62 år gamle Frode Berg sittet i Lefortovo- fengselet i Moskva, siktet for spionasje. Da han ble arrestert, var det kun et døgn siden han hadde forlatt Norge.

På sosiale medier, samme dagen som han ble arrestert, publiserer nordmannen et bilde av et julepyntet Moskva, med teksten: «Christmas time in Moscow!»

Under fengslingsmøtet 2. februar, fikk pressen noen få sekunder til å snakke med den spionsiktede nordmannen, som er gift og har både barn og barnebarn. Berg var tydelig preget av situasjonen.

– Det er helt uvirkelig. Jeg er beskyldt for noe som jeg ikke har gjort. Jeg har ingen anelse. Når jeg kom til Moskva 4. desember, skulle bare på julegavehandel og besøke noen venner. Det kom helt brått på. Det er fortsatt like uvirkelig for meg, sa Berg.

VG var til stede, og her kan du se videoen fra møtet: Spionsiktede Frode Berg: – Jeg kom til Moskva for å handle julegaver

Under fengslingsmøtet ble det bestemt at Berg skal sitte fengslet frem til 5. mai.

SPIONSIKTET: Frode Berg snakker med sin russiske advokat, Ilja Novikov, under fengslingsmøtet i Moskva 2. februar. Foto: HARALD HENDEN

Nesje beskriver det som forferdelig å se vennen sin på TV.

– Han så ikke frisk ut. Det er virkelig trist, det tror jeg mange kjenner på. Frode er et godt menneske. Det er kjempetungt å forholde seg til dette, sier Nesje.

Å si at dette er en vanlig konsulær sak, det er tøv. Dette er ikke en konsulær sak. Dette er en tjenestemann som har tjent landet vårt i 25 år som en fremragende grenseinspektør, som nå er i deep shit.
Rune Rafaelsen, ordfører i Sør-Varanger

– De fleste av oss sier at vi kan identifisere oss med Frode. Han er en av oss, og det kunne like gjerne vært en av oss som ble lurt. Jeg tror ikke jeg kommer til å dra over til Russland før vi ser et annet klima. Det tror jeg gjelder veldig mange, at de er skeptiske, sier Robert Nesje.

Les også: På innsiden av de russiske spionskolene

Engasjert i lokalsamfunnet

Ingen av dem VG har snakket med, som kjenner Frode godt, kan tro at han er skyldig i det han er siktet for. Ordfører i Kirkenes, Rune Rafaelsen, har skrevet flere brev til statsminister Erna Solberg, der han ber om at regjeringen gjør det den kan for å få Berg tilbake til Norge.

– Jeg velger i det lengste å tro at dette bare skyldes en dumhet fra Frodes side, og ikke noe som involverer noen hemmelige tjenester. Det eneste vi er opptatt av nå er at norske myndigheter tar ­ansvar for å få Frode hjem, sier Rafaelsen, og legger til at han er bekymret for Bergs helse.

SKREV TIL ERNA: Ordfører i Kirkenes, Rune Rafaelsen, mener det er regjeringen som må sørge for å få Frode Berg tilbake til Norge. Foto: HELGE MIKALSEN

– Å si at dette er en vanlig konsulær sak, det er tøv. Dette er ikke en konsulær sak. Dette er en tjenestemann som har tjent landet vårt i 25 år som en fremragende grenseinspektør, som nå er i deep shit, sier Rafaelsen.

Rafaelsen forteller om en mann som alltid har engasjert seg i lokalsamfunnet i Kirkenes, og særlig i aktiviteter som arrangeres på tvers av grensene.

– I 1994 hadde vi det første Barents-skirennet, og da ble jeg kjent med Frode for første gang, sier Rafaelsen.

Skirennet går langs den norske, den russiske og den finske grensen, og er en av mange vennskapsfremmende aktiviteter som arrangeres i området.

– Hele hans liv har handlet om grenser, sier Rafaelsen.

GRENSEBYEN: Kirkenes ligger 15 minutters kjøring fra den russiske grensen. Her har Frode Berg bodd siden midten av 70-tallet. Foto: HELGE MIKALSEN

Uforståelig

Det er alltid hyggelig å prate med Frode. Han er en som alltid har noe nytt å fortelle, forteller kompis Robert Nesje.

– Jeg håper han kommer hjem fort, og får fortalt den historien her. Jeg forstår ikke at Frode sitter der. Jeg ser ikke noen grunn til at han skulle drevet med spionasje, det virker helt absurd. Det er mye ved denne saken som virker merkelig. Vi som sitter i gruppen, tror ikke at han er spion i det hele tatt, sier Nesje, som også sitter i den lokale støttegruppen som er opprettet for Berg.

Utgangspunktet for spionanklagene mot Frode Berg er en konvolutt med 3000 Euro. Pengene hadde han fått av to menn, som hadde bedt Berg om å ta med seg pengene fra Norge til Moskva, for å sende konvolutten til en kvinne som ble kalt «Natalja». Ifølge det russiske etterretningsorganet FSB, skulle disse pengene brukes til å betale for opplysninger om den russiske marinen.

Torbjørn Brox Webber er prest i Sør-Varanger. Han beskriver det som et sjokk å se Frode på TV, fengslet i Russland. Foto: HELGE MIKALSEN

– Det er vanlig når vi reiser over at vi har med oss penger. De som sier at dette er forferdelig naivt, de får bare si det. Frode tror godt om folk. Han er en som gir tillit, og som viser tillit, og vi tror at han har vært uvitende og blitt brukt. Så sier jeg ikke noe om hvem som har brukt ham, for hvis jeg gjør meg opp en konklusjon, tar jeg sikkert feil, sier Nesje.

Les også: Tragikomisk ved russer-grensen

Dukket ikke opp til møte

Prest Torbjørn Brox Webber mener også at det ikke er noe rart ved det hvis Frode har sagt ja til å ta med penger over grensen, som en tjeneste for noen han kjenner.

– Det tror jeg er noe de fleste av oss ville gjort, sier Webber.

Berg var leder i Sør-Varanger menighetsråd, og var innom kontoret bare noen dager før han skulle reise til Moskva. Da Webber fikk høre om arrestasjonen, var hans første tanke: «Dette er ikke tilfellet. Han er ikke spion».

– Det er jo vanlig å reise til fra Oslo til London på helgetur, og det å reise fra Kirkenes til Moskva er jo ikke noen Amerika-tur, sier Webber.

Fredag 8. desember skulle det være et møte i menighetsrådet, som Frode Berg er leder for.

– Dette dukket han ikke opp til, forteller Webber.

Les også: Slik er forholdene der Frode Berg sitter fengslet i Moskva

Hjalp sultne soldater

Frode har satt pris på naboskapet med Russland.

– Frode har vært interessert i Russland, og har syntes at det har vært artig å reise dit. Han har vært med i Røde Kors, der han har vært med å arrangere suppekjøkken på andre siden av grensen, sier Nesje.

Jeg tror de bruker ham for å få noe annet. Hvis de tror at han er spion, hvorfor har de ikke avhørt meg, som kjenner ham godt og er russisk statsborger? Nei, jeg tror ikke de egentlig bryr seg om Frode.
Luba Kuzovnikova

I jobben som grenseinspektør ble Berg godt kjent med sine russiske kolleger.

– Rett etter at Sovjetunionen falt, var det knapt for de soldatene som sto der. De hadde ikke ordentlige uniformer og klær, eller mat. De som jobbet der, ga dem ofte litt ekstra. Det var tydelig at det sto ikke så bra til. Frode var en av dem som hjalp til. Han har vært med på mange småprosjekter med grensen, så han kjenner mye russere, og har mange russiske venner. Det gjelder jo de fleste av oss her, sier Nesje.

Les også: Thorvald Stoltenberg (86) om: NATO, Putin, Trump og kjærligheten

Reagerte på tidspunktet

Berg sitter i styret hos kunstkollektivet Pikene på Broen, som jobber med kulturell utveksling og samarbeid på tvers av grensene Norge, Russland og Finland. Det er de som er hovedarrangøren for festivalen Barents Spektakel.

Luba Kuzovnikova er kunstnerisk direktør for festivalen. Hun forteller at Berg var logistikkansvarlig for fjorårets festival, og at skulle være logistikk-general for festivalen i år.

MANGE SPØRSMÅL: Luba Kuzovnikova, kunstnerisk direktør for Barents Spektakel, er selv russisk, men sier at hun ikke forstår noe mer av det som har skjedd med Berg enn det andre gjør. Foto: HELGE MIKALSEN

– Jeg fikk vite at han skulle reise til Moskva en uke før han skulle dra. Vanligvis var han en som hadde detaljerte planer klare lang tid i forveien, så det var uvanlig at han fortalte om reisen så sent, forteller Kuzovnikova.

Som logistikkansvarlig hadde Berg blant annet ansvar for at alle festivalkunstnere og andre gjester fikk hotellovernatting, transport mellom flyplassen og annet.

Kuzovnikova forteller at hun sist snakket med Berg tre-fire dager før han reiste.

– Han hadde også ansvaret for å arrangere julebordet til Pikene på Broen, og forsikret om at alt var under kontroll før han dro, sier Kuzovnikova.

At det er Berg FSB egentlig er ute etter, tror hun ingenting på.

– Jeg tror de bruker ham for å få noe annet. Hadde han vært en spion, hadde de i hvert fall avhørt han mye mer. Det vi vet fra den russiske advokaten, er at det ikke har vært vist mye interesse for han som sådan hittil i fengselet. Nei, jeg tror ikke de egentlig bryr seg om Frode, sier Kuzovnikova.

Les også: Vennene forteller: Slik er Frode Berg

Skrev bok

Etter at han ble pensjonist for to år siden, begynte Frode Berg å skrive bok armenernes forhold til Fridtjof Nansen.

Bokprosjektet hadde han tenkt på en god stund. I fjor skaffet han seg kontorplass i bygget som kalles «Brunosten» i Kirkenes. På døren henger fortsatt et lite skilt med skriften: «FRODE BERG FORMIDLING».

I bygget har også avisen Barents Observer sine lokaler. Redaktør Thomas Nilsen forteller at berg pleide å stikke innom dem for en kaffe i ny og ne. Da Berg reiste til Moskva, var det en stund siden Nilsen hadde sett ham.

– Han var ikke på kontoret rett før han dro. Når han var innom her, snakket vi om hverdagslige ting, om hans arbeid i Armenia. Om grenseregionale ting, Norge, Russland. Han var veldig opptatt av dette med å ha et godt forhold til Russland, sier Nilsen.

Spionasje er ikke noe de tenker på i Kirkenes, ifølge Robert Nesje. Den kalde krigen har de lagt bak seg, og folk er venner uten å være mistenksomme mot hverandre.

– Forholdet har vært veldig godt, men jeg er redd for at jo lenger Frode sitter der, så vil det bli mer mistenksomhet. Vi vet jo hva som var før. Det er jo her vi treffes, det er jo her Vesten og Russland møtes ... Dette med spioner var noe som hørte fortiden til.

UD: VI MÅ FORHOLDE OSS TIL RUSSISK JUSTISSYSTEM

Kommunikasjonssjef ved Utenriksdepartementet, Frode Overland Andersen, sier de har stor forståelse for at denne saken er en betydelig påkjenning for Frode Berg og familien hans.

– Vi jobber for å ivareta Frode Bergs interesser på en best mulig måte. Utenrikstjenesten har blant annet besøkt Berg regelmessig for å gi ham praktisk bistand. Han ble senest besøkt 14. februar, sier Andersen. Han mener det er viktig å ha klart for seg at det fortsatt ikke er tatt ut noen tiltale mot Berg, og at saken fortsatt er under etterforskning i Russland.

– Vi må forholde oss til det russiske justissystemet på samme måte som andre land må forholde seg til det norske justissystemet ved straffeforfølging i Norge, sier Andersen, og legger til:

– Av hensyn til vår taushetsplikt kan jeg ikke kommentere sakens detaljer ytterligere eller hvordan vi jobber med den.

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL025

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder