NY LINJE: Socialdemokratiet-leder Mette Fredriksens nye forslag i asylpolitikken har ikke gått ubemerket hen. Også Ap-leder Jonas Gahr Støre støtter en tøff linje. Her er de to undeer møte i Oslo i januar 2017. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Forsker: Sosialdemokratene kan tape på tøffere innvandringspolitikk

Arbeiderpartiet og dets danske søsterparti vekker oppsikt med en stram linje i asylpolitikken. Partiene ønsker å fremstå tydelige i innvandringsdebatten, mener forsker.

 • Hege Wallenius
 • Hibba Sarmadawy
 • Bjørn Haugan
 • Kristian Aaser

Artikkelen er over to år gammel

Danskenes Mette Fredriksen sendte sjokkbølger gjennom det sosialdemokratiske fellesskapet i Skandinavia da hun la frem Socialdemokratiets nye forslag i asylpolitikken.

– Vi vil endre vårt asylsystem og blant annet opprette et mottakssenter utenfor Europa. Fremover skal det kun være mulig å få asyl i Danmark som kvoteflyktning gjennom FN, sier Fredriksen i forslaget.

Også Arbeiderpartiet (Ap) her hjemme har de siste dagene skjerpet retorikken på innvandringsfeltet kraftig: Partiets nye innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani kritiserte regjeringen for å liberalisere flyktningpolitikken, og ba Frp om å garantere at Venstres inntreden i regjeringen ikke ville bety en oppmykning.

– Nytter ikke å unngå innvandring

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning viser til at valgundersøkelsen for 2017-valget konkluderte med at innvandring var den viktigste saken for norske velgere.

– Ap har ikke eid innvandringssaken tidligere, og for noen år siden var strategien deres å unngå den. Det nytter ikke lenger å unngå å forholde seg til innvandring. Nå vil de ha en tydelig stemme, og da blir det naturlige å gå i en restriktiv retning, sier han til VG.

Ifølge Bergh er det risikabelt for sosialdemokratiske partier å bevege seg i en mer restriktiv retning, men han sier at de har havnet i en skvis.

– De kan tape velgere til høyresiden ved at innvandring får enda mer oppmerksomhet. På den andre siden kan de håpe på å nøytralisere debatten, så de kan rette oppmerksomhet mot de vante sakene, som kampen mot arbeidsledighet, sier valgforskeren, og legger samtidig til at det er en mulighet at de taper mer liberale og høyt utdannede velgere.

MIGRASJONSFORSKER: Jan-Paul Brekke ved Institutt for samfunnsforskning. Foto: Eivind Griffith Brænde, VG

Kan komme flere endringer

Migrasjonsforsker Jan-Paul Brekke ved Institutt for samfunnsforskning sier til VG at de danske forslagene er nye i Europa, og at de helt klart kan sees i sammenheng med det politiske spillet i Danmark. Samtidig påpeker han også at det norske Arbeiderpartiet ønsker å ha en tydeligere stemme i innvandringspolitikken.

– Til tross for at Ap ikke er enig i alle de danske forslagene, er det elementer som de vil være enige i – for eksempel det med å hjelpe flyktningene i nærområdene og tanken om regionale løsninger. Arbeiderpartiet lager nå en ny politisk plattform på innvandringsområdet. Der kan det komme flere endringer, tror Brekke.

Sverige har lagt om politikken

Også sosialdemokratene i Sverige, landet som lenge har hatt ry på seg for å ha en svært liberal innvandringspolitikk, har strammet inn etter at det i løpet av 2014 og 2015 kom en kvart million asylsøkere til landet. Blant annet fikk regjeringen støtte i Riksdagen for å innskrenke retten til familiegjenforening.

– Svenskene la om både politikken og måten de snakker om asyl og innvandring etter 2015. Nå er oppmerksomheten mer vendt mot hvordan en skal håndtere flyktninger som allerede befinner seg i landet. De strammet inn og flyttet fokus på å sikre integrering, sier Brekke.

Vil ha utlendingstak

Her er noen av Socialdemokratiets forslag til endring i asylpolitikken i Danmark:

* Innføre et tak på hvor mange nye ikke-vestlige utlendinger som kan komme til Danmark på et år. Antallet vil avhenge av hvor mange som antas å kunne integreres årlig.

* Muligheten for å få opphold i Danmark ved å søke asyl på dansk jord fjernes. Asylsøkere som kommer til Danmark, vil bli sendt til et mottakssenter i et annet land, hvor de vil få sin sak behandlet.

* Dersom søkeren får asyl, skal personen overføres til FNs flyktningorganisasjon UNHCR, som skal sikre vedkommende beskyttelse enten i en FN-leir eller i landet hvor mottakssenteret ligger. Er søkeren en migrant, skal vedkommende sendes tilbake til hjemlandet.

* Partiet vil også på ny åpne for å ta imot kvoteflyktninger fra FN, noe Danmark sluttet med i 2016. Det er ikke kjent hvor mange kvoteflyktninger partiet vil ta imot årlig.

Dette vil Arbeiderpartiet

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre støtter ikke sin danske partilederkollegas forslag om å opprette mottakssenter for flyktninger i et annet land.  

– Vi har et åpent sinn for å tenke nytt og flere av forslagene til Fredriksen er jeg positiv til, men jeg har vanskelig å se for meg at en dansk modell med mottakssentre er veien å gå, sa Støre på Samak-kongressen i Stockholm denne uken.

Samak er en samling for de nordiske sosialdemokratiske partiene og fagbevegelsen.

I STOCKHOLM: Støre (t.v.) sammen med Sveriges statsminister Stefan Löfven (nummer to fra venstre) under Samak-møtet i Stockholm mandag. Foto: Sören Andersson / TT

Han uttalte samtidig at Norges hovedstrategi fremover bør være at de som skal få komme, er kvoteflyktninger fra FN. Han har i tillegg uttrykt støtte til Gharahkhanis strenge linje.

– Innvandring og migrasjon er første sak til høyreopposisjonen i alle land. Derfor snakker vi ikke om det. Men slik kan det ikke være. Vi kan ikke bli gissel for Frp i Norge, Sverigedemokraterna i Sverige eller Det danske folkepartiet, fastslo Støre.

– Vi må ha mot til å adressere at verdens asylsystem er i ferd med å bryte sammen. Det er en stor utfordring, hvor vi må hegne om de internasjonale konvensjonene og øke hjelpen i nærområdene, sa han.

Mer om

 1. Migrantkrisen i Europa
 2. Arbeiderpartiet (Ap)
 3. Innvandring
 4. Asylpolitikk
 5. Sverige
 6. Jonas Gahr Støre
 7. Danmark

Flere artikler

 1. Innvandringsdebatten: Støre støtter tøff linje

 2. Ap har mye å lære av sine danske kolleger

 3. «Når ble det greit å putte helt ulike individer i en bås som ikke-vestlige og kalle dem en trussel?»

 4. Aps Kjersti Stenseng vil ikke kopiere Mette Fredriksens innvandringspolitikk

 5. Danske populister mister fotfeste – over 63.000 velgere returnerer til det danske arbeiderpartiet

Fra andre aviser

 1. Listhaug vil vurdere danske asylforslag

  Aftenposten
 2. Strengere Støre vil ikke settes i innvandringsbås med Frp

  Fædrelandsvennen
 3. Skifter kurs når bølgen har lagt seg

  Aftenposten
 4. – Ap er rigget for den neste asylkrisen

  Bergens Tidende
 5. Det danske arbeiderpartiet ligger an til et brakvalg: – Vi kan ikke gå mer mot høyre nå

  Fædrelandsvennen
 6. Sylvi Listhaug vil vurdere danske asylforslag

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no