SISTE DAG: Eirik Jensen ankom onsdag Borgarting lagmannsrett for siste gang før han får juryens kjennelse. Foto: Helge Mikalsen

Nå avgjøres Eirik Jensens skjebne

BORGARTING LAGMANNSRETT (VG) Lagretten har trukket seg tilbake for å avgjøre om ekspolitimannen Eirik Jensen er skyldig eller ikke.

Onsdag formiddag holdt lagdommer Kristel Heyerdahl den såkalte rettsbelæringen til de ti medlemmene i juryen som nå skal avgjøre om den tidligere politimannen er skyldig i korrupsjon og narkotikakriminalitet eller ikke.

les også

Eirik Jensen: – Vet ikke hva som skjer nå

Like etter klokken 13 var dommeren ferdig og etter å ha tilbrakt fem måneder i rettssalen har lagretten nå trukket seg tilbake.

Juryen vil først få servert lunsj og har blitt oppfordret til å ikke la rådslagningen forgå til sent på kveld, så det er lite trolig at de er klar med en kjennelse onsdag.

VG følger rettssaken direkte: Få siste nytt her

Heyerdahl gikk i sitt foredrag for juryen gjennom hvilke dokumenter de får ha med seg under rådslagningen, hvordan jusen skal forstås og hvordan de skal forholde seg til bevisene i saken.

Totalvurdering

Hun forklarte blant annet at bevisene må sees i sammenheng.

–Skyldspørsmålet skal avgjøres av en skjønnsmessig totalvurdering. Dere må veie bevismomentene opp mot hverandre, og motstridende forklaringer opp mot hverandre, sa Heyerdahl.

– Det skal være en fornuftsbasert avgjørelse. Ut fra bevisene må dere vekte og vurdere. Det er ikke magefølelse som skal avgjøre deres standpunkt, bevisene må ligge til grunn. Avgjørelsen av skyldspørsmålet skal dere ikke ta hensyn til hva dere synes er rimelig, eller straffenivået. Sympatier eller antipatier må dere se bort ifra, fortsatte hun.

Jensens forsvarer John Christian Elden sier etter rettsbelæringen at de nå er spente på hvilket resultat lagretten vil komme til.

– Vi mener det ikke er ført bevis i denne saken som gjør at de kan komme tilbake med «ja»-svar, sier Elden.

Elden sier han i all hovedsak er enig i rettsbelæringen på juridisk grunnlag, på unntak av det som dreier seg om betydningen av hemmelige opplysninger som forsvarerne mener skulle vært fremme i retten.

Forsvareren tror ikke at det at det er jury som avgjør saken er avgjørende for om hans klient er skyldig eller uskyldig. Han ønsker heller ikke kommentere hva som vil skje dersom dommerne bestemmer seg for å sette juryens kjennelse til side.

Flammesikre plater

Heyerdahl gikk også gjennom de såkalte tidslinjene i saken og trakk frem flere kommunikasjonshendelser mellom Jensen og Cappelen som hun mener er spesielt relevante for juryen:

Hun nevnt blant annet en e-posten sendt fra Eirik Jensen til Gjermund Cappelen 29. januar 2012 der det snakkes om «flammesikre plater».

les også

– Cappelen skyldte penger til kriminelle

«Hei! Håper sykdommen slipper taket snart ... Skal reise på markedsundersøkelsestur fra Onsdag til på fredag dagen kommende uke. Måtte bruke 20 av de 30 flammesikre platene til brannsikring i en leilighet ute på øya sist uke. ble derfor litt stress i opplegget mitt videre. Håper vi kan prates i slutten av uken, hvis du er på beina.»

– Lagretten bør vurdere om denne meldingen gjelder et pengeoppgjør mellom Cappelen og Jensen – eller om man ikke kan utelukke at det dreier seg om noe annet, sier Heyerdahl.

– Jensens forklaringer er at han har unndratt seg å møte Cappelen fordi han har mye å gjøre med de flammesikre platene.

– Dette er en melding som lagretten nøye bør vurdere betydningen av, understreker Heyerdahl.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder