BUDSKAP: Erna Solbergs mann har fått kreft og hun oppfordrer til solkrem-bruk. Statsministeren var tirsdag på besøk på en ungdomsskole på Hamar med temaet nettvett. Foto: Solberg, Trond

Erna Solbergs mann kreftoperert – vil advare andre

HAMAR (VG) Sindre Finnes fikk sin andre omgang med hudkreft før jul. Sammen med statsminister Erna Solberg går han ut og oppfordrer til solkrem-bruk.

Artikkelen er over ett år gammel

– Ordet kreft er alltid vanskelig, men han har en kreftform som veldig mange blir diagnostisert med, som handler om at man solte seg for mye. At man gikk for mye i fjellet uten solkrem da man var ung, sier Solberg til VG.

Kreften kom først for rundt ett og et halvt år siden. Før jul kom det tilbake, fortalte paret i går til Se og Hør. Under en rundtur på Hamar tirsdag understreket Solberg hvor viktig det er å bruke solkrem som ung.

– Hovedgrunnen til at Sindre ville si ja til Se og Hør var at han vil oppfordre folk til å bruke solkrem. For du får det igjen når du passerer 50 hvis du ikke gjør det, påpeker statsministeren.

FÅTT KREFT: Her møter Sindre Finnes og Erna Solberg VG i januar. Da hadde han nettopp gjennomgått kreftbehandling. Foto: Frode Hansen

les også

Gerhard Heiberg: Godsnakker med kreften

Pluss content

– Dere har ikke vært flinke nok på solkrem?

– Det er egentlig det du gjør når du er under 20 år som er avgjørende. Sindre er en fjellmann som har gått mye på ski i fjellet så det er det som slår ut nå, sier Solberg.

Hun forteller at Finnes får behandling på Rikshospitalet. Han har vært gjennom flere operasjoner for å få fjernet kreften, med noe ventetid fordi krefttypen ikke var den mest alvorlige.

– Har det noen gang vært noen sjanse for at dette ikke går bra?

– Nei, dette er vanlig hudkreft, påpeker statsministeren.

Advarer mot for mye soling

Mye og intens sol er årsaken til ni av ti hudkreft-tilfeller, ifølge Kreftforeningen. Deres tips er:

 • Å ta pauser fra solen mellom klokken 12 og 15, når den er sterkest. Unngå å bli solbrent.
 • Å bruke klær og skygge som beskyttelse
 • Å bruke solkrem med faktor 15 eller mer
 • Unngå solarium
les også

Ny forskning: Slik kan du forebygge kreft

Pluss content

Basalcellekreft og plateepitelkreft er de vanligste hudkreftformene, mens føflekkreft er den mest alvorlige formen for hudkreft. Professor i hudsykdommer Petter Gjersvik har tidligere sagt til VG at du må bli kjent med føflekkene dine for å oppdage faresignalene.

ENDRER FARGE: Kreftforeningen anbefaler å sjekke om du har noen føflekker som endrer form eller farge. Foto: Kreftforeningen

– Se over hele kroppen, og la ektefelle, kjæreste eller en venn sjekke ryggen din med jevne mellomrom. Dersom du/dere oppdager at en føflekk har forandret seg eller ser helt annerledes ut enn alle andre, så be fastlegen din undersøke den, sier han, var beskjeden fra Gjersvik.

– Kommer mange for sent til legen?

– Noen gjør det, ja. Ta det på alvor når du oppdager endringer i en føflekk eller at en flekk avviker fra alle de andre.

Disse føflekkene må du sjekke

Kreftforeningen peker på disse faresignalene:

 • Føflekken endrer størrelse
 • Den får ujevne kanter – de er ikke runde og uforandret.
 • At den får en asymmetrisk form.
 • Føflekken endrer farge, spesielt til svart.

Kreftforeningen påpeker at en føflekk bør sjekkes om den blir større, endrer form eller endrer farge. Foto: Kreftforeningen

 • Føflekken har en ujevn farge.
 • Den har uklar overgang til normal hud
 • Den blør eller danner så
 • Den klør
 • Endrer høyde – eller blir tykkere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder