I TOPPLEDELSEN: Senterpartiets 1. nestleder Ola Borten Moe, her på partiets landsmøte i Trondheim i mars 2017. Foto: Wold, Ole Martin / NTB scanpix

Ola Borten Moe tar pause som nestleder

Ola Borten Moe fratrer vervet som Sp-nestleder til det er avklart hvem som sendte den grove meldingen til tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Artikkelen er over ett år gammel

les også

Konfrontert med sexmelding fra hyttetur – postet angrep på Venstre-Grande kort tid etter

Det var NRK som først meldte at Borten Moe tar en pause.

– Det har blitt en helt uhåndterbar situasjon som rammer meg, alle involverte og partiet. Derfor har jeg kommet til at det riktige blir å tre tilside som nestleder inntil saken er løst. Dette er svært vanskelig for meg personlig og for partiet, sier han til VG.

– Hva vil du gjøre for å bidra til å oppklare saken?

- Jeg har gjort alt jeg kan. Mitt håp er at generalsekretæren, som jeg har full tillit til, klarer å finne en løsning, sier Borten Moe.

– Enorme konsekvenser

Sp-lederen sier saken har truffet hardt.

– Den har fått enorme konsekvenser for alle som har hatt befatning med den - og for partiet. Derfor så tenker jeg at det er riktig å tre tilside inntil saken har funnet sin løsning. Det har vært to uker hvor den har vært altopppslukende, med en endeløs rekke av indisier og spekulasjoner, sier Borten Moe, og legger til:

– Det er blitt satt spørsmålstegn ved min integritet og min evne til å få løst opp i denne saken. Det at jeg midlertidig fratrer, kan være med å løse opp i saken. Jeg håper det.

– Hva skjer hvis den ikke finner sin løsning: Da blir du permanent ute?

– Det vet jeg ikke; det har jeg ikke kontroll over, sier han.

les også

Sexmeldingen i Sp: Alle 10 nekter for å ha sendt den

– Ryddig valg

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum skriver følgende i en tekstmelding til VG:

– Jeg pratet med Borten Moe i ettermiddag, han orienterte meg da om sin beslutning. Jeg mener det var en riktig avgjørelse, skriver partilederen.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum og generalsekretær Knut M. Olsen orienterte i et sentralstyremøte i Sp sent mandag kveld om hvordan de hadde håndtert saken med den grove meldingen til Liv Signe Navarsete. Sentralstyret skal ha gitt støtte til partiledelsens behandling av saken.

VG får opplyst at sentralstyret ikke ble orientert om omstendighetene rundt at partiets 1. nestleder Ola Borten Moe tidligere på dagen hadde trukket seg midlertidig fra sitt verv.

Møtet beskrives som udramatisk, men samtidig understrekes det at den store spenningen er knyttet til hva som skjer onsdag. Denne dagen er satt som frist for de 10 deltagerne på hytteturen for over to år siden til å legge sannheten på bordet: Hvem sendte meldingen til Navarsete?

PARTILEDELSEN: 1. nestleder Ola Borten Moe, 2. nestleder Anne Beathe Tvinnereim og partileder Trygve Slagsvold Vedum fotografert i landsmøtesalen på Lerkendal i Trondheim våren 2017. Foto: Therese Alice Sanne, VG

Liv Signe Navarsete er mandag på et nordisk-baltisk-polsk forsvarskomitémøte i Polen.

– Det er trist at denne saken måtte gå så langt. Når Ola Borten Moe velger å trå til side er det et ryddig valg. Jeg håper nå at saken finner en rask løsning så Sp kan fokusere fullt og helt på de gode politiske sakene våre, skriver hun i en sms til VG.

Sentralstyremøte mandag

Leder Ada J. Arnstad i Senterungdommen, kommer fra Trøndelag og kjenner Borten Moe. Hun skal også delta i kveldens sentralstyremøte i Sp der den grove meldingen mot Navarsete er blant sakene:

– Det er trist at saken er kommet dithen at vår første nestleder føler han må tre tilbake fordi saken hemmer ham. Samtidig viser dette en vilje fra Ola Borten Moe til å bidra så langt han kan for at saken skal få sin løsning. Og det er veldig bra, sier Arnstad til VG. Hun tror ikke Borten Moe er tapt for Sp-ledelsen med mandagens melding om at han trekker seg tilbake.

UNGDOMSLEDER: Trønder, sentralstyremedlem og leder i Senterungdommen, Ada J. Arnstad. Foto: Therese Alice Sanne, VG


– Jeg tolker dette som en pause, og at Ola kommer tilbake som nestleder. Men nå er det viktig at den som skrev og sendte meldingen gir seg til kjenne og sier unnskyld, selv om det skjer to år på overtid, insisterer Arnstad, som er tantebarnet til mer kjente Marit Arnstad i Sp.

– Dersom vedkommende som sendte meldingen ikke vil stå frem offentlig, er det et alternativ at det skjer utenom full mediedekning, men gjerne på generalsekretærens kontor med Liv Signe Navarsete til stede. Det viktigste er at det er Liv Signe som får unnskyldningen, mener Ada Arnstad.

Haga krevde suspensjon

Det var på en hyttetur til Storlien i Sverige i 2016 at en grov Facebook-melding ble sendt til Liv Signe Navarsete. Meldingen lød som følger: «Vi har lyst på fitta di».

To år senere har partiet fortsatt ikke kommet til bunns i hvem som skrev den trakasserende meldingen.

Ola Borten Moe var en av 10 menn som var på den omtalte hytteturen.

For noen dager siden ba tidligere Sp-leder Åslaug Haga ber partiet suspendere 1. nestleder Ola Borten Moe og alle de mannlige politikerne som var med på hytteturen der sexmeldingen til Liv Signe Navarsete ble sendt.

Navarsete har forsøkt å legge press på de ti mennene, ved å gå ut og si at ekte mannfolk snakker sant.

Partisekretær Knut M. Olsen har også gjort det klart at han vil til bunns i saken, men foreløpig har alle mennene avvist at det var de som sendte meldingen.

les også

Sexmeldingen i Sp: Han skal få én av ti menn til å sprekke

Saken kan bli anmeldt

Vedum slo fast overfor NTB at mannen som sendte den grove meldingen til Liv Signe Navarsete, må melde seg innen onsdag.

Hvis ikke anmeldes saken til politiet.

– Det var en uhørt tekstmelding som Navarsete aldri skulle fått. Nå har vi kommet så langt og så dypt ned i denne saken at vi som parti ikke har flere virkemidler for å komme dypere inn i materien, sa Vedum.

Etter badstu, mat, øl, akevitt og vin ble Messenger-meldingen «Vi har lyst på fitta di», sendt klokken 00.25 natt til den 21. februar 2016 fra mobilen til tidligere statssekretær Morten Søberg (49). De var på Storlien, rett over grensen til Sverige fra Trøndelag.

Det var i Nationen saken først ble kjent.

Søberg er en nær alliert og venn av nestleder Ola Borten Moe, som lå i åpen krig med Navarsete inntil hun kastet inn håndkleet som partileder etter en opprivende konflikt 11. januar 2014.

Søberg har bidratt med informasjon overfor partiet og blir trodd av Navarsete på at det ikke var han som sendte meldingen. Han sier han la telefonen igjen på bordet i hytta mens han var på toalettet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder