TIDLIGERE SJEF: Torsdag vitnet Eirik Jensens tidligere sjef Hans Sverre Sjøvold. Han er en av Spesialenhetens to nye vitner. Foto: Tore Kristiansen

Oslos politimester: – Hadde ikke mistillit mot Jensen den gang

Aktoratet har innkalt to nye vitner i Jensen-saken – først ut var Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold.

Da Eirik Jensen ankom rettssal 250 første rettsdag etter juleferien var den karakteristiske skinnjakken byttet ut med en collegegenser. I vitneboksen satt hans tidligere sjef, Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold.

De to hilste på hverandre før de gikk inn i salen.

Det er aktoratet som har innkalt politimesteren. I tillegg har de innkalt riksadvokat Tor-Aksel Busch, som vitner fredag.

les også

Dette er Jensens nye kontantforklaring

Politimester Sjøvold gikk på politiskolen sammen med Eirik Jensen. I tillegg var han Jensens sjef de siste årene før etterforskningen mot han startet ved årsskiftet 2013–2014.

Til Dagbladet har Jensens forsvarer Thomas Randby sagt at han er overrasket over innkallingen. I romjulen ble det kjent at Spesialenheten hadde innkalt to nye vitner.

AKTORATET: Statsadvokat Lars Erik Alfheim (f.v.), Spesialenhetens Guro Glærum Kleppe og Jan Egil Presthus. Foto: TORE KRISTIANSEN

Uvanlig

– Begge er innkalt på bakgrunn av spørsmål som er kommet fra forsvarerne under saken, sa Spesialenhetens Guro Glærum Kleppe i retten.

Kleppe fortalte at riksadvokaten i tillegg er innkalt på grunn av hans rolle i innledningen av etterforskningen mot Eirik Jensen.

– Det er svært uvanlig å kalle inn riksadvokaten i en straffesak, bemerket dommer Kristel Heyerdahl for lagretten.

UVANLIG: Riksadvokat Tor-Aksel Busch vitner i Jensen-saken fredag. Dommer Kristel Heyerdahl forteller at det er svært uvanlig at riksadvokaten kalles inn som vitne i en straffesak. Foto: Krister Sørbø

– En «dirty cop»?

– Vi gikk sammen på politiskolen. Jeg husker Eirik fra den gang, men våre veier skiltes jo. Vi hadde samtaler jevnlig når vi møttes. Det har alltid vært en god tone mellom oss, sa Sjøvold.

les også

«Særlig dyktighet, god innsikt og stor innsatsvilje»

Politimesteren forteller at Jensen var en annerledes politimann.

Jensens forsvarer John Christian Elden lurte på om Jensen var en «dirty cop».

Sjøvold svarte at han ikke hadde inntrykk av det.

– Jeg hadde ikke noe grunnlag for mistillit mot Jensen den gangen, sa Sjøvold.

Kunne ikke svare

Både advokat Elden og aktor Guro Glærum Kleppe hadde spørsmål om det nasjonale prosjektet.

Elden lurte på hva dette prosjektet gikk ut på. Sjøvold svarte da at han ikke kan svare på det.

les også

Gammelsjefens harde dom

Jensens forsvarer spurte om det var en sammenheng mellom Jensens pågripelse i februar og nedleggelsen av det hemmelige prosjektet som ble nedlagt i 2013.

– Prosjektet ble terminert, og så vidt jeg vet ble det ikke skrevet noen oppsummerende notat om prosjektet, svarte politimesteren.

Det er skrevet en kjennelse som hindrer at det kommer ut informasjon om det nasjonale prosjektet Jensen jobbet med i politiet.

Kun Sjøvold selv og aktoratet kjenner detaljene i kjennelsen. Dermed var det flere av forsvarernes spørsmål som ikke kunne besvares av politimesteren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder