- Steng alle moskeer

hvis de ikke markerer klar avstand fra terror

KRISTIANSAND/OSLO (VG) I frykt for at Norge skal bli det neste terrormålet, vil politikeren Vidar Kleppe stenge alle landets moskeer.

  • Line Torvik

Artikkelen er over 14 år gammel

MÅ SVERGE: Vidar Kleppe, leder for Demokratene, foreslår at muslimer skal sverge på Koranen når de samtaler med myndighetene om antiterrorarbeid. Foto: Nicolai Prebensen

Kleppe, som er lederen for Demokratene, vil at justisminister Odd Einar Dørum (V) og PST-sjef Jørn Holme kaller imamer og muslimske menigheter inn på teppet.

Sverge sannheten

- De må få ut all informasjon av dem. En mulig måte å teste dem på er at de skal sverge på Koranen når de er i samtale med myndighetene. Det for å legge press på dem til å snakke sant om hva som foregår i de lukkede, muslimske og fundamentalistiske miljøene. Vi er en kristen nasjon som må verne om de kristne grunnverdiene, sier Kleppe.

Han legger til:

- Etter terrorangrepet i London blir man bedt om å angi personer for å finne de skyldige. Hvis ikke det blir gjort det samme her, blir vi attraktive for terrorceller som vil etablere seg. Jeg er overbevist om at vi har aktive og sovende terrorceller i Norge.

- Det er dramatisk å stenge moskeer med hensyn til religionsfriheten, men jeg stoler ikke på muslimer når de sier at de tar avstand fra terror. Det er på tide at det siviliserte Norge som utdeler Nobels fredspris, går i bresjen så vi ikke blir det neste terrormålet, sier Kleppe.

Religionsfrihet

Frps justispolitiske talsmann, Jan Arild Ellingsen, mener Kleppes tiltak kan brukes hvis man vet at det finnes et ytterliggående nettverk i Norge.

- Jeg kunne vært med på det hvis det var slik at det fantes et al-Qaida-tilknyttet nettverk her. Da hadde det hatt relevans og vært innenfor det norsk strafferett skal hensynta.

- Jeg er skeptisk til generaliseringen. Man skal være ytterst forsiktig med generalisering av grupper, og vi har religionsfrihet, sier Ellingsen.

Parlamentarisk leder Einar Steensnæs (KrF) mener Kleppe mistenkeliggjør muslimer og nører opp under fremmedfrykten.

- Dette er trist, og en farlig stigmatisering av annerledes tenkende og troende, sier Steensnæs.

Ytterliggående miljøer

- Jeg tror dessverre vi må regne med at det finnes sympatisører til de ekstreme gruppene også her til lands, og personer som identifiserer seg med disse grusomme terrorhandlingene. Men jeg har ingen grunn til å tvile på at imamer og de muslimske lederne oppriktig mener sin avstandstagen fra terroren, sier Steensnæs.

Frp-Ellingsen mener virkemidlene politiet får til å bekjempe terror er det viktigste for å unngå terrorceller i Norge.

- Jeg forutsetter at Politiets sikkerhetstjeneste holder et særskilt øye med de ytterliggående miljøer. Det virker som de har ganske god oversikt over det som rører seg, sier Ellingsen.

- Del av valgkampen

Islamsk Råd tar avstand fra Kleppes forslag.

- Norge er et frihetens land, og hver person kan velge sin tro og praktisere den. Man kan aldri stenge moskeer. Jeg har ikke noe tro på at dette blir en realitet. Dette er en del av en valgkampen, sier leder Mohammad Hamdan i Islamsk Råd.

Mer om

  1. Demokratene, USA

Flere artikler

  1. Kritiserer norske imamer for å være feige

  2. Moskéer vil ikke ha muslimske ekstremister

  3. Homofil imam i Norge for å snakke om progressiv islam: - Må ikke la de ytterliggående vinne fram med trusler

  4. Nektet å delta på terror-fordømming

  5. Politispesialist med skarp kritikk av PST-sjefen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder