Nå, etter ett års utdannelse, kan gjeterhunden Kaos brukes til å søke etter barn på avveie.

Kaos snuser opp savnede barn

TRONDHEIM (VG) For første gang i Norge er det utdannet hunder som finner bortkomne barn.

  • May Linn Gjerding

Artikkelen er over 15 år gammel

Sammen med hundekollega Lego er snaut tre år gamle Kaos blant de aller første barnesøkerne av sitt slag i verden. Den belgiske gjeterhunden av typen Groenendael trener på søk 10-12 timer i uken - og har allerede blitt en foregangshund.

- Nå vil vi utdanne flere barnesøkshunder i Norge, som et supplement til redningshunder og andre, sier Buvik som gjerne demonstrerer hundens fortreffelige snute.

Treneren lar Kaos søke etter Maria Jensen. Tiåringen gjemmer seg tålmodig i blant annet busker, under trapper og i et fabrikklokale.

Utendørs leter hunden etter barnet i full galopp, med hodet høyt og nesa i vinden. I fabrikklokalet navigerer hunden etter luftstrømmen som ventilasjonsanlegget skaper. Den ivrige barnesøkshunden lar seg ikke affisere av om mange mennesker har krysset eller befinner seg i søkeområdet - selv ikke bråk og kjemikalieeim hindrer Kaos i barnesøket.

Kaos finner Maria hver gang. Selv da barnet fikk fem minutters forsprang på et militærområde, klarte hunden å finne henne i løpet av et drøyt minutt.

I det store fabrikklokalet ble Maria lett match for Kaos, som lokaliserte henne i løpet av sekunder.

- For noen år siden døde en svensk liten gutt, Jesper, midt i søkeområdet til hundene fra politi og redningstjeneste. Det var så mange mennesker som hadde gått på stedet at hundene ikke klarte å finne ham. Våre hunder er trent til å finne barn under slike forhold, sier Turid Buvik.

Hun opplyser at Kaos vil kunne finne barn som er bortført i avsidesliggende lokaler eller i biler, eller barn som har gått seg bort eller gjemt seg.

- Hvis søket gjelder et bestemt barn, kobler vi etter hvert inn en ID-hund som er opptrent til å søke etter et bestemt barn.

Verdens første barnesøkshund ble utdannet ved Hundcampus i Sverige, hvor politiet har godkjent 18 bataljoner med minesøkshunder uten én skade. Trondheim hundeskole utdanner barnesøkshunder i samarbeid med de svenske ekspertene.

- Hvordan foregår treningen?

- Vi bruker mye agility og gjeting. Det går mye i motivasjonstrening og tilpassing til ulike miljøer, sier Turid Buvik.

- Hunden logrer og ser ut som den stortrives under søket?

- Ja, den synes det er kjempeartig! Han gir alt han har, og da vet han at det vanker pølse i belønning. Det skal være lystbetont for ham, men det han gjør, må være rett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder