Ønsker Skjærgårdsskolen nedlagt

Leder i Stortingets utdanningskomité Rolf Reikvam (SV) oppfordrer Utdanningsdirektoratet om å stanse tilskuddene til den omstridte Skjærgårdsskolen.

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

I går skrev VG at lærer Børre Olsen ved den offentlig godkjente og statsstøttede Skjærgårdsskolen på Fevik ved Grimstad hadde opplevd at skoleleder og pastor Glenn Rasmussen forsøkte å drive onde ånder ut av ham.

Pastorens lederskap, tungetale i undervisningen, sammenblanding av menighet og skole og en rekke forhold rundt driften av friskolen gjør at både Rolf Reikvam og leder i Aust-Agder Ap Solveig Solbakken mener Utdanningsdirektoratet bør stoppe statsstøtten til skolen. Statlige tilskudd utgjør 85 prosent av skolens driftsutgifter, og bortfall av statstøtte betyr i praksis nedleggelse av skolen.

- Det vil være bra om en skole som dette vil måtte legge ned. Skole-Norge har ikke bruk for friskoler som blir drevet under slike forhold som har kommet frem de siste månedene, sier Reikvam til VG.

- Ekstremreligiøse menighetsskoler

Han mener det umulig kan være en offentlig oppgave å finansiere det han kaller ekstremreligiøse menighetsskoler.

- Nå er vi nødt til å sette opp noen tydeligere grensestolper for hva som skal til for at en friskole skal få offentlig godkjenning og støtte, understreker Reikvam.

Senere i år skal Stortinget behandle friskoleloven for videregående skoler.

Maiken Messel i utdanningsavdelingen hos Fylkesmannen i Aust-Agder utelukker ikke at Skjærgårdsskolen kan bli fratatt godkjenningen og dermed statsstøtten.

- Jeg vil ikke utelukke at det skjer, nei, sier Messel til VG.

VG kjenner til at Fylkesmannen nå undersøker bruken av Skjærgårdsskolens støttemidler spesielt i forhold til leieutgifter for skolelokalene og for en skolebuss, som også disponeres og eies av Skjærgårdskirka.

Lederen av Aust-Agder Ap, tidligere statssekretær Solveig Solbakken, mener at Fylkesmannen og Utdanningsdirektoratet bør trekke tilbake godkjennelse og statstilskudd.

Etterlyser oppfølging

Hennes partikollega på Stortinget Karita Bekkemellem Orheim etterlyser tettere oppfølging og tydeligere reaksjoner fra organene som fører tilsyn med friskolene.

- Jeg utelukker ikke at det kan være helt nødvendig å ta fra Skjærgårdsskolen statsstøtten, sier Bekkemellem Orheim, som mener det er viktig å statuere eksempel.

Utdanningsminister Kristin Clemet (H) finner det vanskelig å gi noen kommentar om Skjærgårdsskolen ettersom hennes departement kan bli klageinstans i saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder