NYE UNDERSØKELSER: Her er musikkprodusent Truls Birkeland på vei ut av boligen til ekteparet Tom og Anne-Elisabeth Hagen i Lørenskog, etter å ha gjort lydundersøkelser både inne og ute. Foto: TROND SOLBERG

Slik har Vamp-produsenten hjulpet politiet i bevisjakt

FJELLHAMAR (VG) Musikkprodusent Truls Birkeland (54) har vært en sentral brikke for politiet i en rekke grove kriminalsaker. Nå jakter 54-åringen svar i Lørenskog-forsvinningen.

 • Morten S. Hopperstad
 • Marianne Vikås
 • Gordon Andersen
 • Bjørnar Tommelstad
 • Trond Solberg (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

Mandag morgen ankom den 54 år gamle musikkprodusenten Truls Birkeland åstedet i Sloraveien 4 på Fjellhamar i Lørenskog. I bagasjen hadde han blant annet med seg to sorte kofferter.

– Jeg kan bekrefte at vi har gjort lydundersøkelser og at noe av fokuset i Sloraveien 4 i dag har gått på lyd, men jeg kan ikke kommentere hvordan eller hvorfor. Det vil være å kommentere konkrete forhold i etterforskningen som pågår, sier politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt til VG.

SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen (69) forsvant fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog 31. oktober i fjor. Siden har ingen mottatt noen former for livstegn fra 69-åringen. Foto: JØRGEN BRAASTAD/PRIVAT

Bistår i alvorlige kriminalsaker

Musikkprodusenten Truls Birkeland har arbeidet med en rekke kjente norske artister, deriblant Hellbillies, Bjørn Eidsvåg, Vamp og Morten Harket. Han har også kompetanse innenfor kriminalteknisk lydarbeid og har utført oppdrag både i privat og offentlig sektor.

Birkeland har tidligere blitt omtalt som en av Norges fremste når det gjelder såkalt kriminalteknisk lydarbeid.

Nylig ble han ansatt ved datakrimenheten i Oslo politidistrikt, og har gjennom de siste årene lagt bak seg flere oppdrag i alvorlige kriminalsaker.

Birkeland er også ettertraktet utover landets grenser, deriblant hos politiet i Storbritannia og USA. Birkeland har ikke besvart VGs henvendelser mandag.

les også

Politiet gjennomfører lydtester i Hagen-bolig

Slik har han tidligere bistått politiet:

 • I den såkalte Valdres-saken analyserte Birkeland den drøyt 40 minutter lange nødsamtalen som moren ringte inn. Hun hevdet at hun utførte hjertekompresjoner på datteren, men ifølge Birkeland er hjertekompresjon fysisk krevende og lager lyd - og konkluderte med at man ikke hører slike lyder på opptaket.
 • I en drapssak i Bergen i 2014 var Birkeland oppnevnt som lydsakkyndig. Han fjernet støy i en samtale mellom en drapstiltalt kvinne og AMK-sentralen, en samtale som fant sted kort tid etter drapshandlingen, ifølge dommen.

I AMK-samtalen hørte man en klingende lyd, noe politiet mente var sammenfallende med at drapskniven ble lagt i en gryte.

– Det jeg kan si er at lyden kom fra kjøkkenet. Lyden kommer fra en gjenstand som er lettere enn en vedkubbe og tyngre enn en kulepenn. Lettere enn 500 gram. Utover det vil jeg ikke spekulere, sa Birkeland i vitneboksen.

 • I en partnerdrapssak på Hadeland vasket Birkeland et ti minutter langt opptak der tiltalte ringte inn til AMK-sentralen og fortalte at han hadde skutt kona med et vådeskudd. Birkeland kunne konkludere med at det nesten ikke ble utført effektiv førstehjelp før politiet kom.
 • I etterforskningen av en drapssak i Trøndelag i 2016 bisto Birkeland med å analysere en nødsamtale. Han konkluderte med at tiltalte, som foretok samtalen, befant seg på et sted med romklang – enten innendørs eller inntil et bygg.
 • I en straffesak i Oslo fra 2013 var Birkeland sakkyndig for å forbedre videobilder fra et overvåkningskamera med dårlig kvalitet. I dommen kommer det frem at Birkeland la til mer lys og kontrast – og dermed kunne man «spotte» de tre personene man ser på opptaket.
 • I et partnerdrap i Asker i 2013 bisto Birkeland etterforskerne med å «rense» lydopptak som ble funnet på åstedet. I dommen kommer det frem at Birkeland har forbedret talen på opptaket, mens han i en annen prosess har fremhevet andre lyder.
les også

Lørenskog-forsvinningen: Fant slepespor i huset

 • I en voldtektssak i Sandnessjøen i 2017 hadde Birkeland bistått med kriminaltekniske undersøkelser av flere telefonsamtaler mellom den tiltalte og fornærmede i saken. Oppdraget var å finne ut om en konkret samtale var redigert eller ikke.

TAUSE: Her bærer sivilt politi ut en pappeske fra åstedet på Fjellhamar, men de ønsker ikke å kommentere om det er snakk om nye beslag. Foto: TROND SOLBERG

Utelukker ikke nye undersøkelser

Politiet påpeker at det ikke foreligger noe dramatikk rundt de nye undersøkelsene og sier at det er mer normalt enn unormalt i store etterforskninger.

– Etterforskningen gir ikke bare ulike svar i ulike faser, men den genererer nye spørsmål og nye oppgaver som må sjekkes ut. Det har vi gjort i Sloraveien i dag, men jeg vil ikke kommenere grunnlaget for eller detaljer rundt det som er gjort, sier Brøske.

– Hvorfor gjør dere nye undersøkelser akkurat nå?

– Det er i bakgrunn i etterforskningen som har pågått og informasjon som har kommet underveis – og som samlet sett har gjort at vi valgte å gjøre disse undersøkelsene, svarer politiinspektøren.

Brøske utelukker ikke behov for ytterligere undersøkelser ved åstedet på Fjellhamar.

Mer om

 1. Lørenskog-forsvinningen
 2. Krim

Flere artikler

 1. Blodspor kan gi svar i Lørenskog-saken

 2. Lørenskog-forsvinningen: – Det er fortsatt mulig å oppklare saken

 3. Lørenskog-forsvinningen: Fant Anne-Elisabeths blod i huset

 4. Politiet gjør nye undersøkelser i Hagen-boligen: Lydekspert tilbake på åstedet

 5. Lørenskog-forsvinningen: Her jobber politiet i skjul

Fra andre aviser

 1. Antatte kidnappere har foreslått hvordan de kan bevise at Anne-Elisabeth Hagen er i live

  Aftenposten
 2. Politiet om nye undersøkelser et halvt år etter Anne-Elisabeth Hagen forsvant: – Det er noen begrensninger

  Aftenposten
 3. Politiet gjør nye undersøkelser på eiendommen

  Aftenposten
 4. Politiet gjennomførte nye undersøkelser i boligen til familien Hagen

  Aftenposten
 5. Forsvinningssaken: Politiet gjennomfører lydtester inne i og utenfor boligen til Tom og Anne-Elisabeth Hagen

  Aftenposten
 6. Politiet undersøker sko i forbindelse med Lørenskog-forsvinningen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no