Listhaug legger seg flat: – Jeg gir en uforbeholden unnskyldning

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) rømte ned i bilen etter å ha lagt seg flat for Stortinget.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det var en nedstemt Listhaug som gang på gang måtte gå opp på talerstolen og beklage for sitt terrorinnlegg om Arbeiderpartiet.

Til slutt la hun seg paddeflat for Stortinget og de gjentatte spørsmålene fra Ap-leder Jonas Gahr Støre. I sin siste kommentar fra talerstolen torsdag ettermiddag sa hun:

– Jeg registrerer at ikke alle har opplevd dette som en uforbeholden unnskyldning. Derfor vil jeg understreke nok en gang at jeg gir en uforbeholden unnskyldning i denne saken. Jeg burde ikke lagt ut innlegget og jeg vil bidra til en saklig debatt i fremtiden, sa Listhaug.

Utenfor sto pressen klar til et lite pressemøte som Justisdepartementet hadde lagt opp til.

Justisministeren unngikk imidlertid pressen da hun forlot salen. Hun gikk isteden rett inn i en heis og tok den ned i stortingsgarasjen. Vaktene fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kom løpende og gjorde bilene klar til å dra. Men etter at alle hadde satt seg i bilen, kjørte de ikke.

Listhaug og Teigen ble sittende og diskutere og ta telefoner i ti minutter før Listhaug til slutt kom ut igjen. Det var en taus og bestemt justisminister som tok heisen med VG opp i Stortinget – for deretter å møte pressen. Der ga hun kun en kort uttalelse.

les også

Støre til VG: Har ikke tillit til Listhaug som justisminister

Vurderer mistillitsforslag

Tidligere på dagen hadde Listhaug gitt sin første beklagelse av Facebook-innlegget.

– Jeg vil unnskylde overfor dem som føler seg såret over kommunikasjonen i denne saken, sa hun da.

Men i etterkant mottok hun flengende kritikk fra flere hold. Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre mente Listhaug ikke unnskyldte de «rette tingene».

Han varslet at hans parti nå vil vurdere å slutte seg til et mistillitsforslag Rødt har fremmet mot Listhaug. Han sa også at han ikke har tillit til Listhaug som justisminister.

KrF-leder Knut Arild Hareide sa til VG at hans tillit til Listhaug er svekket, men at partiet så langt ikke har vurdert mistillitsforslaget.

Noe senere kom Listhaug tilbake på talerstolen og ga en uforbeholden unnskyldning.

– Jeg registrerer at ikke alle har opplevd dette som en uforbeholden unnskyldning, derfor vil jeg understreke at jeg gir en uforbeholden unnskyldning, sa hun og la til:

– Jeg skulle ikke lagt ut dette innlegget og jeg vil bidra til en saklig debatt i fremtiden, sa Listhaug i stortingssalen.

les også

Utøya-overlevende inviterer Listhaug med på Kino: Hun takker ja

Sterk kritikk og mistillitsforslag

Det omdiskuterte Facebook-innlegget ble postet på Listhaugs Facebook-side fredag sist uke. Der het det:

«Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet». Ved innlegget var det også et bilde av væpnede krigere.

Siden har det stormet rundt Listhaug, og statsminister Erna Solberg gikk onsdag kveld ut og beklaget på vegne av regjeringen.

les også

Ernas største ydmykelse

Saken førte imidlertid til at hele opposisjonen på Stortinget i dag fremmet et forslag om sterk kritikk mot Listhaug – den nest sterkeste reaksjonen en statsråd kan få etter et mistillitsforslag.

Samtidig fremmet Rødt sitt mistillitsforslag mot justisministeren.

Fra Stortingets talerstol omtalte Hareide Facebook-innlegget som «usaklig, spekulativ og feilaktig».

Støre: Må få klarhet

Etter Listhaugs andre unnskyldning ble det flere replikkutvekslinger fra talerstolen mellom henne og Støre.

– Jeg tar imot denne unnskyldningen. Men vi må få klarhet i om statsråden mener det hun faktisk sa, sier Ap-lederen med henvisning til Listhaugs omstridte Facebook-innlegg.

Støre sier Listhaug må avklare om hun fortsatt mener at Ap setter terroristers rettssikkerhet foran nasjonens sikkerhet.

– Er det et faktum at Ap setter terrorister rettssikkerhet foran nasjonens sikkerhet? Er det fortsatt statsrådens mening? spør Støre.

Ap-lederen sier også at hvis ikke Listhaug vil beklage innholdet i det hun skrev, vil Ap spørre statsminister Erna Solberg (H) om hun stiller seg bak det.

Listhaug: Ap truer ikke nasjonens sikkerhet

Oppe på talerstolen på ny sier Listhaug:

– Først vil jeg si at jeg er glad for at unnskyldningen er akseptert.

– Det er selvfølgelig slik at Ap ikke truer nasjonens sikkerhet, svarer hun.

– I den uforbeholdne unnskyldningen vil det også ligge en unnskyldning for innholdet, sier Listhaug, og legger seg med det fullstendig flat.

Støre går opp nok en gang og sier:

– Ja, president, på sjette dagen begynner det å nærme seg, etter Listhaugs siste unnskyldning.

– Jeg ønsker å spørre statsråden en gang til. Nå sier hun unnskyldningen er akseptert. Vel, jeg har sagt at den ikke holder, sier Støre om unnskyldningen til Listhaug.

Listhaug kommer opp og svarer:

– Jeg mener at jeg nå flere ganger har gitt en uforbeholden unnskyldning, det gjelder også innholdet i teksten.

Raja: Er tilfreds

Venstres Abid Raja sier etter Listhaugs siste unnskyldning at hans parti nå kan legge saken bak seg.

– Det er en god norsk verdi å få en sjanse til, og nå har Listhaug i sitt aller siste innlegg i salen lagt seg helt flat og bedt om uforbeholden unnskyldning både for at hun postet innlegget og for hva som står i innlegget. Hun sier også at hun fremover vil være varsom, sier Raja til VG og legger til:

– Jeg er tilfreds med at hun endelig tar ansvar på denne måten. Og jeg mener at vi i Venstre nå kan legge denne saken bak oss og se fremover.

Utøya-overlevende godtar unnskyldning

Utøya-overlevende Tarjei Bech, som har mottatt grov hets etter Listhaugs Facebook-innlegg, skrev følgende i en tekstmelding til VG etter Listhaugs første beklagelse:

– Dette er vel ingen reell beklagelse. Som jeg har sagt tidligere, blir dette som å slå noen i magen for så å beklage at de fikk vondt.

Etter Listhaugs siste beklagelse, sier Bech at det er bra at hun kommer med en uforbeholden beklagelse og at han godtar den.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder