Slik ble Olemic Thommessen presset til å gå

INNENRIKS

En hemmelig avtale, en kone som måtte på legevakten, en telefon til en statsminister - dette skjedde det siste døgnet før Olemic Thommessen (H) fikk beskjed om at han hadde mistet KrFs tillit.

Publisert: Oppdatert: 08.03.18 16:16

Onsdag ettermiddag kom KrFs stortingsrepresentanter sammen på Stortinget, langt inne i virvaret av kontorer. Konklusjonen var enstemmig: Olemic Thommessen burde ikke lenger være Stortingets president.

Det ville KrF-leder Knut Arild Hareide imidlertid ikke bekrefte overfor VG da han gikk ut av skjebnemøtet. Da var han ordknapp om hva som hadde skjedd.

Grunnen var den hemmelige avtalen med Høyre. Høyre og KrF hadde på forhånd blitt enige om at Høyre var de første som skulle få vite det hvis Olemic Thommessen (H) måtte gå.

– Jeg ønsket å informere Høyre først, men jeg løy ikke til pressen, jeg bare fortalte ikke den fulle sannheten, sier Hareide til VG.

Var i ferd med å miste Høyres støtte

På denne tiden var støtten til Olemic Thommessen i ferd med å tørke inn i Høyre også, kan VG erfare. Høyres parlamentariske leder Trond Helleland svarte tirsdag på VGs spørsmål «vil Høyre bytte ut Olemic Thommessen» med «i dag svarer jeg nei på det».

Langt flere enn den kjente Thommessen-kritikeren Michael Tetzschner (H) har de siste dagene vært kritiske. Det har vært en frykt i partiet at Høyre ville bli direkte identifisert med byggeskandalen. Thommessen skulle likevel etter det VG forstår få muligheten til en åpen prosess når finanskomiteen skulle behandle byggesaken.

Før de eventuelt ville be ham om å tre til side. Men så kom KrF dem i forkjøpet.

Beskjeden ble forsinket fordi Hareides kone «lekte elektriker»

Etter gruppemøtet skulle Hareide ringe til Høyre. Men dagen tok en uventet vri.

– Møtet var ferdig 1730 og jeg skulle kontakte Høyres parlamentariske leder Trond Helleland. Men kona hadde lekt elektriker, så jeg måtte prioritere litt annerledes, sier han.

– Hun hadde fiklet med en «sukkerbit» og fått 240 wolt gjennom kroppen. Jeg måtte på legevakten med henne. Det gikk bra, men hun fikk andregrads forbrenning og brannsår på hånden, sier Hareide.

– Jeg fikk derfor ikke ringt Helleland før 2030, men da var han på teaterforestillingen til Trude Drevland og Fabian Stang. Han ringte tilbake klokken ni og jeg fikk gitt ham beskjed. Vi kom til at det var naturlig at det var han som informerte Olemic Thommessen.

Høyre skjønte da at det bare var én utvei.

– Ja, vi var klar over at KrFs støtte eller ikke-støtte ville være avgjørende. Vi visste at dette nok kom til å bli vanskelig, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland til VG.

Ga Thommessen en god natts søvn

Helleland ringte onsdag kveld til statsminister og Høyre-leder Erna Solberg. De ble enige om at Helleland skulle ringe til Thommessen og fortelle ham om KrFs standpunkt.

Han lot Thommessen få en god natts søvn og kontaktet ham med beskjeden torsdag morgen.

– Jeg lot ham få sove på det og ga ham beskjed i dag morges. Han valgte selv å gå til Stortinget og meddele sin avskjed, sier Helleland til VG.

– Ut fra den beskjeden tok Thommessen selv avgjørelsen om at han går av, sier Helleland.

På spørsmål om hva han tenkte da Helleland ringte, sier Thommessen til NRK:

– Ja, hva tenkte jeg da? Jeg tenkte at det kanskje ikke var så overraskende.

Fikk gå av selv

Thommessen fikk torsdag morgen mulighet til å gå ut og trekke seg før KrF gikk ut sa de ville at han skulle gå.

Dermed ble det slik at Thommessen gikk opp på Stortingets talerstol klokken 10 torsdag morgen og trakk seg. Og at Hareide klokken 10.15 meddelte hvorfor det hadde skjedd.

Forvirret? Slik startet byggeskandalen

Her kan du lese mer om