HÅPER PÅ SVAR: Politiet håper den foreløpig obduksjonsrapporten kan gi svar på hvorfor ulykken skjedde.
HÅPER PÅ SVAR: Politiet håper den foreløpig obduksjonsrapporten kan gi svar på hvorfor ulykken skjedde. Foto: Sander Lied Edvardsen/ Lofotposten

Flystyrten i Svolvær: De omkomne rakk aldri å løse ut redningsvesten

Publisert: Oppdatert: 13.02.18 22:07
INNENRIKS

Det er usikkert når flyvraket etter flystyrten i Svolvær kan hentes opp.

Kort tid etter at flyet til Leif Jarle Stamnes (79) og Einar Halvorsen (63) hadde tatt av fra Svolvær Lufthavn Helle skjedde det som ikke skulle skje. På 500 fot mistet flyet plutselig høyde, styrtet mot havet og traff vannflaten med stor kraft.

– I det kraftige sammenstøtet ble de to slengt ut av flyet. De ble funnet flytende i vannet etter kort tid, sier Kjetil Finstad- Steira, politistasjonssjef i Svolvær, til iTromsø.

Søndag kveld gikk et småfly i vannet kun fem minutter etter å ha tatt av fra flyplassen i Svolvær.

Finstad-Steira opplyser til iTromsø at både Stamnes og Halvorsen hadde på seg en redningsvest som man må løse ut manuelt for at den skal blåse seg opp.

– Redningsvestene var ikke løst ut, så det sier vel noe om at dette har gått fort. Hvorfor de ble funnet flytende, beror på klær og andre ting de hadde på seg, sier Finstad-Steira.

Vil heve vraket i løpet av uken

– I og med at de omkomne er funnet så er det ingen hast med å få hevet vraket. Det som ligger i flyet forsvinner ikke fra oss, sier avdelingsdirektør Kåre Halvorsen i Statens Havarikommisjon til iTromsø.

Når hevingen kan finne sted avhenger av vær og vind. Målet er imidlertid at det skal gjøres i løpet av uken.

– Det er vanskelig å si hvor krevende hevingsjobben vil bli, da det handler om hvordan flykroppen ligger, hvordan bunnforholdene er, hvordan strømforholdene er og om det er god sikt, sier Halvorsen.

Håper foreløpig obduksjonsrapport kan gi svar

Politiet venter en foreløpig obduksjonsrapport denne uken.

– Vi avventer svar fra obduksjon for å se om den kan gi noen svar på hvorfor flyet krasjet. Det kan for eksempel ha vært et illebefinnende eller lignende, men samtidig er det ikke sikkert at vi får et slikt svar siden dette kun er en foreløpig obduksjonsrapport, sier politistasjonssjefen til iTromsø.

Finstad- Steira fortalte mandag at politiet ønsket å komme i kontakt med folk som hadde tips om ulykken.

– Vi har avhørt og snakket med flere vitner, men jeg ønsker enn så lenge ikke å si noe om hva de har fortalt, sier Finstad-Steira, til iTromsø.

Dessuten går havarikommisjonen gjennom overvåkingskameraene på flyplassen, som de håper kan gi informasjon om hendelsesforløpet.

LES OGSÅ: Flykompis om avdøde Leif (79): – Han var en fantastisk venn og pilot

Grundig og effektiv jobb

Direktør i flyhavarikommisjonen, William J. Bertheussen, opplyser til VG at flyhavarikommisjonen er på plass i Svolvær.

– Vi har kommet i kontakt med lufttrafikktjenesten, vitner og politiet. Vi skal nå planlegge for videre undersøkelser og heving av flyvraket. Vi ønsker et best mulig samarbeid med pårørende, politiet og alle andre involverte for den jobben som skal gjøres videre. Det er viktig for oss at dette gjøres så grundig og effektivt som mulig, sier Bertheussen.

Flyet ligger på 60-70 meters dyp, rundt 250-300 meter fra land, og tilhører Tromsø flyklubb.

LES OGSÅ: Flystyrten i Svolvær: Flyet var involvert i nestenulykke i 2010

Her kan du lese mer om