JOBBET HER: Det var på Sessvollmoen, der Forsvarets opptak og seleksjon gjennomføres, at tiltalte jobbet som avdelingssjef.

JOBBET HER: Det var på Sessvollmoen, der Forsvarets opptak og seleksjon gjennomføres, at tiltalte jobbet som avdelingssjef. Foto: Julie Helene Günther Forsvaret

Tidligere sjef i Forsvaret tiltalt for grovt underslag

Da politiet slo til mot den tidligere avdelingssjefen i Forsvaret, beslagla de 5659 gjenstander til en verdi av 600.000 kroner.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Gjenstandene beskrives i tiltalen som militært materiell.

– Det er snakk om uniformer både til nasjonale og internasjonale operasjoner, sekker, undertøy, og annen bekledning, sier politiadvokat Bjørn Arne Tronier i Øst politidistrikt til VG.

Beslaget er beregnet til å ha en samlet verdi omkring 600.000 kroner, men i realiteten kan det være snakk om betydelig mer, mener politiet.

– En del av gjenstandene er regnet som utrangert materiell og dermed regnskapsført til null kroner, sier Tronier.

– Mener politiet han har hatt til hensikt å selge utstyret?

– Han har i hvert fall tilegnet seg det, så kan du vel trygt si at han neppe hadde planer om å bruke det selv, sier Tronier.

– Affeksjonsverdi

Advokat Jørgen Lægland, mannens forsvarer, ønsker ikke å kommentere saken overfor VG. Tronier opplyser imidlertid at han nekter straffskyld etter tiltalen.

Erkjente forholdet: Denne presten måtte betale tilbake 18 millioner etter underslag

Mens mange av gjenstandene har blitt oppbevart hjemme hos mannen, har andre blitt lagt ulike steder på Forsvarets leir på Sessvollmoen. I avhørene med politiet har han forklart at gjenstandene uansett var ting som skulle kastes.

– Han har også forklart at gjenstandene har affeksjonsverdi for ham, sier Tronier.

Påtalemyndigheten har valgt å tiltale mannen for underslag ettersom han har hatt tilgang på gjenstandene i kraft av sin stilling i Forsvaret. «Underslaget anses som grovt sett hen til gjenstandendes verdi og at han var offentlig tjenestemann», heter det i tiltalen.

Brudd på våpenloven

I tillegg til det grove underslaget, er den tidligere avdelingssjefen tiltalt for to brudd på våpenloven: Få dager før politiets beslag, skal han ha oppbevart en slåsshanske i bilen sin og en pistol samt to magasiner med skarpe skudd i en veske utenfor våpenskap.

– Jeg kan ikke se at han har tatt stilling til straffskyld etter tiltalepunktene som omhandler brudd på våpenloven, sier politiadvokaten.

Mer krim i Forsvaret: Soldat dømt for sex-trakassering av befal

Sessvollmoen er blant annet kjent som stedet der Forsvarets «helvetesuke» arrangeres. Se deler av sommerens blodslit her:

Saken er berammet 24. mai i Øvre Romerike tingrett.

Forsvaret anmeldte saken

Den tidligere avdelingssjefen gikk av med pensjon noen år tilbake, og Forsvaret har derfor ikke valgt å forfølge saken ved siden av politiets etterforskning. Det var Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) som anmeldte forholdet til politiet.

«Økonomiske misligheter/korrupsjon og tyveri er alvorlig og derfor er dette forholdet anmeldt», skriver talsperson for Forsvaret Per-Thomas Bøe i en e-post til VG.

«Tatt i betraktning forsvarets organisasjon, omfang og betydelige materiellmengde, er det sjelden at saker som dette forekommer», skriver han videre.

– Hvilke rutiner har dere for å hindre slike lovbrudd?

«Forsvaret, herunder FLO, har fokus på holdninger, etikk og ledelse, samt forsvarlig forvaltning. I FLO arbeides det kontinuerlig med å ha god materiellkontroll, og det gjennomføres telling av materiell iht. fastsatte sykluser. Noe av hensikten ved disse rutinene er å hindre at materiell kommer på avveie.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder